Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Mor och dotter : Drama i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1912-09-30

Medverkande

Anna Norrie
Elvira Sylva, varietésångerska

Mauritz Stiller
Raoul de Saligny, greve

Lilly Jacobsson
Elviras dotter

Nils Elffors
Elviras betjänt

Mabel Norrie
Okänd roll (obekräftad uppgift)

Handling

Vid en varietéföreställning får greve Raoul de Saligny för första gången se sångerskan Elvira Sylva. Han blir genast förtjust i henne, gör hennes bekantskap och inleder ett...

Visa hela handlingen

Press

Endast SDS i Malmö synes ha recenserat Mor och dotter. Filmen fick där premiär på Biorama 14.10.1912: "En ny film -- den andra i ordningen för innevarande säsong -- från Svenska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Anna Norrie Elvira Sylva, varietésångerska
Mauritz Stiller Raoul de Saligny, greve
Lilly Jacobsson Elviras dotter
Nils Elffors Elviras betjänt
Mabel Norrie Okänd roll (obekräftad uppgift)

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Vid en varietéföreställning får greve Raoul de Saligny för första gången se sångerskan Elvira Sylva. Han blir genast förtjust i henne, gör hennes bekantskap och inleder ett förhållande med henne.

Men Elviras dotter, som skymtat greven och blivit förälskad i honom, lockar honom till sig och tar initiativet till ett förhållande med honom.

När modern får veta detta, blir det en upprörd scen mellan mor och dotter, samtidigt som greven i ett brev försäkrar dottern att hon är den enda, som han verkligen bryr sig om. Dottern tvingar greven att söka upp modern. I en våldsam svartsjukescen mellan dem skjuter hon honom. Dottern, som hört skottet, rusar in och kastar sig förtvivlad över grevens kropp.

Modern döms till åtta års straffarbete. Dottern, som för att sona sina gärningar gått in i Röda Korset, besöker henne i fängelset, och slutligen försonas mor och dotter. Men det sker inte förrän på moderns dödsbädd.

Censur / granskning

Censurnummer 6208
Datum 1912-09-27
Kommentar 510 m 480 m Gul I akt I: en del av mötet mellan sångerskan och älskaren, som understryker det intima förhållandet dem emellan; samt momentet, då dottern vid uppvaknandet ur svimningen sträcker famnen mot moderns älskare. I akt II: de båda första scenerna vid liket. Kopiornas längd varierar från 412 till 517 m. 4


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Endast SDS i Malmö synes ha recenserat Mor och dotter. Filmen fick där premiär på Biorama 14.10.1912:

"En ny film -- den andra i ordningen för innevarande säsong -- från Svenska Biografaktiebolaget i Stockholm, visas från och med gårdagen på biografteatern B i o r a m a. Namnet på filmen är Mor och dotter, och i en af de kvinnliga huvudrollerna debuterar -- i moderns roll -- som filmskådespelerska fru A n n a N o r r i e. Debuten har lyckats utmärkt, och med sådana krafter som fröken L i l l y J a k o b s s o n, bekant från sin framställning af hufvudrollen i den förut å Biorama visade svenska filmen Lifvets växlingar, och som utför dotterns roll i det nu på programmet stående skådespelet, böra de svenska filmerna vara säkra om framgångsrik konkurrens med de utländska.

Handlingen utspinner sig kring ämnet 'två kvinnor älska samma man' och är i stånd att hålla åskådarens intresse i spänning hela tiden."

Kommentar Svensk filmografi

Mor och dotter blev inför offentligheten Mauritz Stillers debut som filmregissör, men det var i själva verket hans fjärde film, inspelad under senare hälften av juni 1912. Filmen torde helt eller nästan helt ha saknat exteriörscener. Samtliga interiörer, även varietélokalen, var uppbyggda i Svenska Bios ateljé på Lidingö.

Under dessa tidiga år av kontinuerlig, svensk filmproduktion tog en film normalt 1 -- 2 veckor att spela in. Man producerade i snabb takt under sommarmånaderna, eftersom man var helt beroende av solljuset, och sedan blev det ofrånkomligt att filmerna inte alltid fick premiär i samma följd som de spelats in.

Mor och dotter är inte bevarad, inte heller filmens manuskript.

I Tyskland blev filmen under titeln Mutter und Tochter efter klipp tillåten av delstatscensuren i Berlin men i sin helhet förbjuden av delstatscensuren i München.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1912-09-30 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige
Urpremiär 1912-09-30 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige

Ämnesord

Domstolsförhandling
Dödsbädd
Fängelse/kvinno-
Förförare
Förförelse
Försoning
Röda korset
Svartsjukedrama
Varieté

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 8 s. + 12 s. produktionsuppgifter, kommentarer mm.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?