Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Cirkusluft : Drama i 3 akter av Axel Breidahl
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1912-10-10

Medverkande

Ida Nielsen
Miss Irma

Hans Dynesen
godsägare Löwenhjelm

Emilie Otterdahl
Anna, hans dotter

Frederik Schach Jensen
Falk, premiärlöjtnant

Johannes Guldbrandsen
löjtnant Skade, hans vän

Ernst Munkeboe
Marius, kalfaktor

Handling

Godsägare Löwenhjelm med dotter Anna anländer till staden, där de tar in på hotell Kramer. Godsägaren sänder ett brev till den unge premierlöjtnanten Falk och anmodar denne att komma...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Ida Nielsen Miss Irma
Hans Dynesen godsägare Löwenhjelm
Emilie Otterdahl Anna, hans dotter
Frederik Schach Jensen Falk, premiärlöjtnant
Johannes Guldbrandsen löjtnant Skade, hans vän
Ernst Munkeboe Marius, kalfaktor

Bolag

Produktionsbolag Frans Lundberg
Distributör i Sverige AB Fribergs Filmbyrå

Handling

Godsägare Löwenhjelm med dotter Anna anländer till staden, där de tar in på hotell Kramer. Godsägaren sänder ett brev till den unge premierlöjtnanten Falk och anmodar denne att komma på besök.

Den levnadsglade Falk blir förtjust över att få återse ungdomsväninnan Anna, men en visit kräver blommor och kassan är tom. Han skickar sin trogne kalfaktor Marius till pantbanken med en klocka.

Marius får tio kronor för klockan och köper en stor blomsterbukett som han stolt bär till Kramer och överlämnar till fröken Anna. I sin glädje ger hon honom tio kronor i dricks.

Den glatt förvånade Marius använder pengarna till att lösa ut klockan som han återlämnar till den överraskade Falk. Marius förklarar sammanhanget för honom.

Falk och Anna återser varandra med glädje. Deras ungdomsvänskap har med tiden vuxit till kärlek. Godsägaren betraktar också Falk som blivande måg.

De tre intar förfriskningar utanför hotellet. Falks vän löjtnant Skade passerar deras bord och inbjuds slå sig ned. Skade frapperas av Annas skönhet och försöker göra henne sin uppvaktning. Hon svarar dock med enbart kall artighet.

En kringresande cirkus har kommit till staden. Dess största attraktion är miss Irma, direktörens unga dotter. Hennes utkorade är atleten Edwardo.

Godsägaren, Anna, Falk och Skade passerar cirkusen under en ridtur. De beslutar sig för att se närmare på etablissemanget.

Falk blir omedelbart förälskad i miss Irma, och i hemlighet bestämmer de att mötas dagen därpå. Skade har lagt märke till deras förehavanden, och ser nu sin chans. Han är svartsjuk på grund av Annas tillgivenhet för Falk.

Marius går än en gång till pantlånaren med Falks klocka. Han köper blommor till miss Irma, men nu får han inga drickspengar. Klockan blir kvar på pantbanken.

Falk och Irma träffas. Gömd bakom tältet står Skade med en kamera. Marius söker Falk och får syn på den spionerande Skade.

Av en fotograf lyckas Marius få låna en kamera.

Falk och miss Irma befinner sig i en öm situation. Skade fotograferar dem. Marius i sin tur fotograferar Skade.

Hemkommen framkallar Skade sina plåtar och skickar sedan kopior till Anna och miss Irmas fästman. Marius har skyndat till fotografen för att få sina plåtar framkallade.

Falk övervarar en cirkusföreställning tillsammans med några vänner. Miss Irma dansar på lina. När hon gör en svår konst, tar hon ett felsteg och störtar till marken. Något skyddsnät finns inte. Falk skyndar fram till henne, men hon ropar blott: Gå!

Edwardo närmar sig med hotfull uppsyn, och Falk finner för gott att avlägsna sig.

Anna tar emot Skades bilder med mer sorg än vrede. Hon skickar dem till Falk och uppmanar honom att ge avsändaren ett rättmätigt straff.

Falk har besök av Skade, när Annas försändelse anländer. Falk kan inte begripa vem avsändaren är. Skade tar situationen kallt, och snart kan Marius inte hålla sig längre. Han beskyller Skade för att vara avsändaren och skyndar sig sedan att hämta sina bilder hos fotografen.

Det blir uppträde, och Skade utmanar Falk på duell.

Marius vet att Skade är en mycket skicklig fäktare och springer i väg till Anna. Hon måste få Falk att avstå från duellen.

Anna och hennes far åker genast till platsen för duellen. Falk har blivit sårad i armen. Med största omsorg förs han till godset.

Det har gått en tid. Godsägaren, Anna och Falk befinner sig i ett av godsets gemak. Den sårade är nu så återställd att han kan vistas uppe.

Marius kommer in. Han ler, när han ser sin herre och fröken Anna lyckligt förenade. (Bearbetning av censurbeskrivning från riksarkivet.)

Censur / granskning

Censurnummer 6149
Datum 1912-09-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1010 meter
Längd efter klipp 948 meter
Kommentar Klippt följande scener: 1) En liten förkortning av scenen i gräset. 2) Badscenen utom en del av promenaden på stranden, då paret fotograferas bakifrån. 3) Dumme Petters attentat, så att fallet får sken av olyckshändelse. 4) Duellscenen. 2


Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Längd i meter 948 meter
Texter i läslängd


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Se kommentar till Göteborgarens Marstrandsresa (1910/4).

Inspelning

Inspelad i Malmö, bl_a vid Hotel Kramer.

Visningar

Sverigepremiär 1912-10-10 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige
Urpremiär 1912-10-10 Orientaliska Teatern Stockholm Sverige

Ämnesord

Cirkus
Dueller
Försoning
Kalfaktor
Officer
Rivaler

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?