Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (22 st)

Originaltitel De svarta maskerna : Drama i 2 akter och ett förspel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1912-10-21

Medverkande

Lili Bech
Lydia, spion

Victor Sjöström
von Mühlen, löjtnant

Gunnel Holzhausen
Lola, lindanserska

John Ekman
medlem av sällskapet De svarta maskerna

Handling

Löjtnant von Mühlen tar avsked av den vackra lindanserskan Lola, med vilken han haft ett kärleksförhållande. Hon skall resa bort. Hon ger honom en ring som minne. Själv får han...

Visa hela handlingen

Press

Det var vid denna tid ofta svårt att även i stockholmspressen avgöra vad som verkligen var en recension, och vad som var fördröjda reklamnotiser. Sålunda publicerades två dagar efter...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Lili Bech Lydia, spion
Victor Sjöström von Mühlen, löjtnant
Gunnel Holzhausen Lola, lindanserska
John Ekman medlem av sällskapet De svarta maskerna
Gunnar Norberg

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Löjtnant von Mühlen tar avsked av den vackra lindanserskan Lola, med vilken han haft ett kärleksförhållande. Hon skall resa bort. Hon ger honom en ring som minne.

Själv får han en tid senare i uppdrag att överbringa ett viktigt dokument till avdelningen i en annan stad av det hemliga politiska sällskap, där han är en av de mest betrodda medlemmarna. Men ett annat hemligt politiskt sällskap, De svarta maskerna, med politiskt motsatta intressen sänder sin vackra, kvinnliga agent Lydia för att stjäla dokumentet. Lydia tvekar dock. Hon har blivit bekant med von Mühlen och förälskat sig i honom.

I den främmande staden träffar von Mühlen emellertid oväntat Lola, och den gamla kärleken blossar upp igen.

Då blir Lydia rasande och beslutar att hämnas. Hon lurar in honom i ett bakhåll. Han fängslas och spärras in i en cell på sjätte våningen i ett hus.

Men Lola, som anat oråd, börjar söka efter honom. Med hjälp av ringen, som han fick vid avskedet, hittar hon honom. klättrar upp på taket till huset, där han sitter fängslad, och får därifrån förbindelse med honom. Sedan telegraferar hon efter hjälp.

Under tiden bryter sig von Mühlen ut ur cellen men misslyckas att lämna huset. Lola återvänder, kastar över en lina från huset mitt emot, balanserar över och tar honom med sig tillbaka på samma sätt.

Men den svartsjuka Lydia har upptäckt dem och tänder eld på repet, som brister. De störtar -- men lyckas gripa tag i linan och rädda sig.

(För Ryssland spelades senare på begäran in ett alternativt slut, där de störtar och i slutscenen ligger döda, badande i sitt blod.)

Censur / granskning

Censurnummer 6460
Datum 1912-10-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1096 meter
Längd efter klipp 1080 meter
Kommentar Allra största delen av attentatet med avbränningen av repet. Kopiornas längd varierar mellan 1073 och 1110 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 1096 meter
Längd i minuter 60 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var vid denna tid ofta svårt att även i stockholmspressen avgöra vad som verkligen var en recension, och vad som var fördröjda reklamnotiser. Sålunda publicerades två dagar efter premiären dels en signerad recension i AB, som verkligen var en recension, och samma dag i StD och NDA osignerade recensioner, som var helt identiska och därför knappast kan ha skrivits av tidningarnas egna medarbetare. Dessa senare "reklamnotiser" refererade filmens dramatiska innehåll och kom med omdömet: "denna ovanligt väl inspelade film".

ABs recension var skriven i en raljant ton och ägnade sig främst åt filmens högst sentimentala handling. "Tanklösa unge män, spioner och cirkusdamer blandas i en brokig röra", skrev recensenten, "till slut har man blott sympati för styckets kvinnliga 'bov', som är mänskligt tecknad." Men recensenten erkände att "stycket (-) var väl iscensatt, och de uppträdande (-) gjorde sitt bästa att verka realistiska".

Tre veckor efter premiären återkommer emellertid NDA, som väl då hunnit skämmas, i samband med att filmen visas i repris med vad tidningen uppfattar som ett eget omdöme: "Som inhemsk biografdramatik har filmen stort intresse."

Kommentar Svensk filmografi

De svarta maskerna var Stillers femte film men den andra som nådde kritik och publik, tre veckor efter hans officiella debut med Mor och dotter (1912/27).

Filmen var inspelad under senare hälften av juli och början av augusti 1912 och torde ha varit Svenska Bios det året mest påkostade produktion. Medvetet försökte man efterlikna den danska filmen De fire Djævle/De röda artisterna, som Robert Dinesen året före spelat in på grundval av Herman Bangs roman "De fire Djævle" och som blivit en överväldigande ekonomisk framgång i Danmark och Sverige samt på kontinenten.

Filmen De svarta maskerna är inte bevarad.

I Tyskland blev filmen under titeln Die schwarze Maske tillåten först efter omfattande klipp, ett beslut som först flera år senare upphävdes.

Inspelning

Sverige 1912-07 1912-08
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö
Lidingö
Stockholm (den dåtida bebyggelsen på området kring nuvarande Eriksbergsgatan)

Visningar

Sverigepremiär 1912-10-21 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 60 min
Urpremiär 1912-10-21 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 60 min

Ämnesord

Cirkus
Järnvägsstationer
Lindans
Sällskap/hemliga
Sällskap/politiska
Tågresa

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel De svarta maskerna.
Omfång 15 s. Första sidan saknas.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel De svarta maskerna.
Omfång 20 s. Miljölista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel De svarta maskerna.
Omfång 12 s. + 15 s. produktionsuppgifter, rollista, kommentarer mm.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?