Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Musikens makt : Drama i två akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1912-12-02

Medverkande

Arthur Donaldson
Edvard Björkman, kompositör

Lilly Jacobsson
Hilda Dahlkvist

Victor Arfvidson
La Tour, professor

Georg af Klercker
Carl Schiller

Handling

Edvard Björkman är en ung lovande kompositör. På en bjudning träffar han den unga vackra Hilda Dahlkvist. Hilda blir snabbt hans mest lovande elev. Hilda har även andra beundrare....

Visa hela handlingen

Press

"Stycket är oskyldigt och långrandigt, hederligt och samvetsgrant inspelat, men utan schwung och fart i kompositionen, som för övrigt rör sig om en musiker. Det tycks vara hr Donaldsons...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Foto
Inspicient
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Arthur Donaldson Edvard Björkman, kompositör
Lilly Jacobsson Hilda Dahlkvist
Victor Arfvidson La Tour, professor
Georg af Klercker Carl Schiller

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Edvard Björkman är en ung lovande kompositör. På en bjudning träffar han den unga vackra Hilda Dahlkvist. Hilda blir snabbt hans mest lovande elev.

Hilda har även andra beundrare.

Grosshandlaren Carl Schiller -- en gammal vän i huset -- har länge i hemlighet älskat henne. En dag tar Carl mod till sig och friar, men får nej. Carl och Hilda lovar dock varandra att vara vänner för livet.

Plötsligt en dag berättar Edvard hur mycket han älskar Hilda. Känslorna är ömsesidiga, och inom kort är de gifta och fått en dotter.

Det går dessvärre trögt för Edvard i karriären. Han får dock en opera antagen på en stor teater i utlandet. Men det krävs att han själv närvarar. Edvard tvekar att lämna sin familj. Han har förnimmelser av kommande olyckor.

Mycket riktigt går Edvards fartyg under i en storm. Själv räddas han av några fiskare. Hilda får dock beskedet att fartyget gått under med man och allt. Slaget blir för hårt för Hilda, hon avlider. Carl Schiller tar hand om barnet.

Edvard angrips av en häftig feber. Under den berömde nervspecialisten La Tours vård blir han dock snart frisk. Hans minne är dock helt borta. På La Tours inrådan startar Edvard ett nytt liv i Paris under namnet Fredrik de Belleville. Under detta namn gör han en lysande karriär, och berömmet haglar över honom.

Hilda som nu är vuxen har ärvt moderns sångröst. Schiller skickar henne till Paris för utbildning. Hilda och Fredrik de Belleville träffas av en slump, och sporadiska minnesbilder börjar dyka upp för hans ögon.

När Fredrik får höra Hilda sjunga hans egen ungdomssång "Min ros", vaknar åter hans minne. Han ber Hilda att få spela slutet på sången. Hilda börjar betrakta de Belleville, och likheten med hennes far gör henne konfunderad. Plötsligt klarnar allt och far och dotter finner varandra i en omfamning. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 6950
Datum 1912-11-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 796 meter
Kommentar Visningskopior: 739 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 739 meter
Längd i minuter 44 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Stycket är oskyldigt och långrandigt, hederligt och samvetsgrant inspelat, men utan schwung och fart i kompositionen, som för övrigt rör sig om en musiker. Det tycks vara hr Donaldsons lott i livet att göra misskända komponister -- den här får vara med om litet av varje, den lekamliga nöden i hemmet avlöses av sjönöd ute på Atlanten, där hjälten tappar minnet, hvilket han först efter en långvarig odyssé återfår genom musikens makt. Alltsammans är gråtmildt utan att locka till rörelse, sött utan att smaka efter mer -- men Donaldsons mimik är expressiv i genren, man skulle tro pjäsen skriven på arten av hans mimiska talang." (StT)

"Mr Donaldson ådagalägger i denna [filmen!, vari han uppbär den manliga huvudrollen, en utmärkt förståelse för sin uppgift, vilken utföres med schwung och säkerhet. Med glädje kan man konstatera, att fröken Lilly Jacobsson, hvilken torde vara publiken välbekant, i den kvinnliga huvudrollen röjer mycket tydliga framsteg. Man kan utan tvifvel numera räkna henne som en af Sveriges främsta kvinnliga filmskådespelerskor -- om ej rent av den främsta -- sedan man sett henne i Musikens makt och är i tillfälle att jämföra hennes spel i denna film med andra svenska filmskådespelerskor i andra förut visade dramer." (SDS)

"På Fenix-biografen har en svensk herre varit ute och fuskat i 'filmförfatteriet' och för nämnda teaters räkning ljugit ihop en vacker historia om musikens makt. När han sysslat en liten smula med biografer märker man emellertid att det icke finns mer än fem dramer på hundra, som bli vällyckade. Och av de films som utgått från Lidingö-teatern har af ungefär ett tiotal ett varit lyckadt. Så att då finns det ju ändå skäl att fortsätta." (C i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Om Arthur Donaldson se En skärgårdsflickas roman (1913/15). Det har förekommit flera uppgifter, bl a hos Robin Hood, att Arthur Donaldson även var regissör för Musikens makt.

Inspelning

Sverige 1912 1912
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö
Göteborg

Visningar

Stockholmspremiär 1913-01-20 Central Stockholm Sverige
1913-01-20 Fenix Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1912-12-02 Biorama Malmö Sverige
Urpremiär 1912-12-02 Biorama Malmö Sverige
Annan visning 1913-01-09 Fyris Uppsala Sverige

Ämnesord

Far/återfunnen
Förlisning
Grosshandlare
Göteborg
Kompositörer
Minnesförlust
Musik
Opera

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?