Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Agaton och Fina : Filmen förmodligen aldrig färdigställd
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag

Medverkande

Eric Malmberg
Agaton

Birger Lundstedt
hotellportier

Gustaf Bengtsson
ej identifierad roll

Lars Björck
ej identifierad roll

Olof Ås
ej identifierad roll

Handling

Av bevarade scener och stillbilder att döma, handlar filmen om en äkta man, Agaton, som rymmer från hemmet och den mycket barska hustrun, Fina, men som sedermera infångas, smids i bojor och...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel

Filmteam

Medverkande

Eric Malmberg Agaton
Victor Arfvidson Fina
Birger Lundstedt hotellportier
Gustaf Bengtsson ej identifierad roll
Lars Björck ej identifierad roll
Olof Ås ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern

Handling

Av bevarade scener och stillbilder att döma, handlar filmen om en äkta man, Agaton, som rymmer från hemmet och den mycket barska hustrun, Fina, men som sedermera infångas, smids i bojor och släpas hem av henne. Paret hamnar i såväl Berlin (Brandenburger Tor, Luna Park) som Venedig. Om detta sker i direkt anknytning till flykten, eller om det rör sig om en gemensamt planerad resa är svårt att säga. En stillbild visar Fina med Agaton i de överdimensionerade bojorna i en gondol i Venedig.

Filmens burleska humor kan exemplifieras med följande någorlunda väldokumenterade sekvens: Ett nattligt bråk tycks ha uppstått på ett hotell i Berlin. En man i pyjamas (spelad av Gustaf Bengtson) skyller i receptionen på Fina, som just med våld föres nedför trappan, också hon i bara nattdräkten. Fina arresteras -- med Agatons stora gillande -- och bortföres av polis. Agaton och den andre mannen skakar hand och försvinner nöjda upp på rummen. Men Fina tar sig snart ut ur finkan genom att hota vakthavande konstapel med en "revolver", i själva verket en vanlig rökpipa. Hon tar nycklarna, tvingar konstapeln att klä av sig i bara underkläderna, tar därefter på sig hans uniform och lämnar triumferande arrestlokalen.

Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Agaton och Fina är en av flera Svenska Bio-filmer som påbörjades, kanske till största delen spelades in, men som aldrig färdigställdes eller släpptes ut. (se kapitel III i decennieförordet till denna volym.) Filmen spelades in parallellt med Kolingens galoscher och de andra filmerna från den stora resan 1911. Men Agaton och hans Fina tycks ha stannat i Europa. Så långt som till Amerika sträckte sig aldrig Agatons flykt. Liksom med de andra resefilmerna var den ursprungliga tanken att Agaton och Fina skulle kunna levereras i specialversioner för vissa svenska städer. Den scen, i vilken Agaton rymmer hemifrån, finns bevarad i fem alternativa versioner inspelade i Borås, Göteborg, Kalmar, Karlskrona och Kristianstad. Också scenen, där Fina återvänder med Agaton i bojor finns bevarad i motsvarande fem versioner plus en något utförligare variant inspelad i Malmö.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Borås, Göteborg, Kalmar, Karlskrona, Kris!tianstad, Malmö, Berlin, Venedig.

Ämnesord

Arrestering
Berlin
Bojor
Borås
Flykt
Förklädnad/kvinna (spelad av man) som polis
Gondol
Göteborg
Hotell
Huskors
Kalmar
Karlskrona
Kristianstad
Malmö
Nattliv
Polis
Portierer
Rymningar
Toffelhjälte
Venedig

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?