Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel Säterjäntan
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag

Medverkande

Ragnhild Owenberg-Lyche
Ragna, rik bonddotter

Carlo Wieth
Anders, son till den rike grannen

Greta Almroth
Karin, vallpiga hos Ragnas föräldrar

Nils Elffors
Lars, dräng hos Ragnas föräldrar

John Ekman
Främlingen, Hin Onde

William Larsson
Ragnas far

Visa alla medverkande

Handling

Filmen är ett kärleks- och svartsjukedrama, förlagt till norrländsk bondemiljö. Den rika bonddottern Ragna är förälskad i sonen på granngården, Anders. Men denne avvisar henne...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Manusbearbetning

Medverkande

Ragnhild Owenberg-Lyche Ragna, rik bonddotter
Carlo Wieth Anders, son till den rike grannen
Greta Almroth Karin, vallpiga hos Ragnas föräldrar
Nils Elffors Lars, dräng hos Ragnas föräldrar
John Ekman Främlingen, Hin Onde
William Larsson Ragnas far
Stina Berg Ragnas mor

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern

Handling

Filmen är ett kärleks- och svartsjukedrama, förlagt till norrländsk bondemiljö.

Den rika bonddottern Ragna är förälskad i sonen på granngården, Anders. Men denne avvisar henne och är i stället kär i vallpigan Karin. Ragna går då till den gamla häxan, som tillreder en trolldryck som skall vända känslorna hos Anders från Karin till Ragna.

Samtidigt arrangerar hon så att Karin blir ertappad som förment tjuv och skamligt bortkörd från gården.

Trolldrycken gör sin verkan på Anders. Bröllopet bestäms, och man börjar förbereda det.

Drängen Lars, som länge varit förälskad i Ragna utan att hon brytt sig om honom, möter en dag en främling i skogen. Denne räcker Lars en fiol och säger: "Spela på den vid Ragnas bröllop, så skall du få din hämnd!" Lars tar fiolen, och främlingen försvinner plötsligt.

Bröllopsdagen, som är en helgdagsafton, är inne. Man återvänder från vigseln i kyrkan. Bröllopsmiddagen serveras. Sedan går alla till dansbanan. När spelmännen tröttnar, tar Lars fram främlingens fiol och börjar spela.

Dansen börjar igen. Alla dras med i den. Man dansar som i ett rus. Ingen märker hur tiden går. Alla dansar.

Ingen märker att midnatt passerat. Kyrkklockorna börjar ringa. Dansen fortsätter i samma vilda takt.

Byinvånarna kommer på vägen till kyrkan förbi de dansande. Bland dem finns Karin och hennes mor, som blir förskräckta, när de ser även brudparet dansa mitt på söndagsmorgonen.

Karin går fram mot dem, möter Anders' blick och höjer psalmboken mot honom. Då förlorar trolldomen sin makt över honom. Han släpper Ragna och springer mot Karin. Ragna står kvar och ropar förgäves efter honom.

Då stiger en främling artigt fram till Ragna och bjuder upp henne till dans. Lars känner igen främlingen och börjar åter spela. Dansen går vidare, alla är som förhäxade.

Med främlingen och Ragna i sin bruddräkt i spetsen dansar de bort över fälten i en vild långdans upp mot Hårgabergets krön.

Skräckslagen försöker bruden slita sig loss ur främlingens grepp men förgäves. Hånskrattande tvingar han alla med sig upp mot krönet. Där stannar han, stampar i marken. Jorden öppnar sig med rök och flammor. Alla störtar ner i avgrunden.

Censur / granskning

Kommentar Negativets längd är enligt laboratoriekortet 1.000 m.


Tekniska fakta

Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manuskript är bevarat. Det innehåller blyertsanteckningar gjorda med två olika handstilar och, gällande regi och scenerier. Handstilen i de flesta av dem kan med stor sannolikhet identifieras som Victor Sjöströms, i övriga fall som John Ekmans. Därav torde kunna dras slutsatsen att Victor Sjöström från början varit avsedd som regissör.

Det rikhaltiga stillbildsmaterialet täcker hela filmens innehåll med undantag för själva slutscenerna. Därmed har man bekräftelse på att filmen spelades in fram till och med att den mystiske främlingen bjuder upp bruden till dans.

Däremot torde det svåraste av alla filmens avsnitt, den vilda långdansen uppför berget och dess fortsättning, när avgrunden uppslukar alla i eld och rök, aldrig ha spelats in.

Orsaken var sannolikt inspelningstekniska svårigheter. Man visste, när det blev aktuellt, helt enkelt inte hur man skulle lösa problemet tekniskt.

Filmen förblev ofullbordad. Av filmen är endast ett mycket kort avsnitt bevarat, till sitt ursprung verifierat genom en av filmens stillbilder.

Säterjäntan var skådespelaren John Ekmans debut som filmregissör. Den spelades in under sensommaren 1912. Ett år senare regisserade Ekman Kammarjunkaren (1914/10), hans andra och sista regiuppgift för film.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Trakten av Hårgaberget, öster om Kilafors i Hälsingland.

Visningar

Sverigepremiär Någon premiär har inte kunnat beläggas.

Ämnesord

Bröllop
Bönder
Dans
Fiolspel
Hin Onde
Hälsingland
Häxor
Höbärgning
Svartsjuka
Trolldryck
Vallpiga
Vansinnesdans

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Musikdrama för biograf. Bröllopsdansen (på Hårgaberget). Av Helen Sandels.
Omfång 13 s. Rollista ingår. Blyertsanteckningar.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?