Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Barnet : Drama i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1913-01-13

Medverkande

Victor Sjöström
Georg Mills, medicinare

Lili Bech
Mary

Einar Fröberg
Harry Gordon, skeppsredare

Anna Norrie
Georgs hustru

Handling

Mary och den unge medicinaren Georg Mills älskar varandra, men han avvisas av Marys far, som råkat på obestånd och ser sin räddning i att Mary gifter sig med den rike skeppsredaren Harry...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressen hade inga premiärrecensioner. De enda huvudstadstidningar, som recenserade filmen (DN och AT) gjorde det först några dagar senare. Båda var övervägande kritiska mot...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Georg Mills, medicinare
Lili Bech Mary
Einar Fröberg Harry Gordon, skeppsredare
Anna Norrie Georgs hustru

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Mary och den unge medicinaren Georg Mills älskar varandra, men han avvisas av Marys far, som råkat på obestånd och ser sin räddning i att Mary gifter sig med den rike skeppsredaren Harry Gordon.

Georg har rest sin väg, och genom en falsk annons om Georgs föregivna förlovning med en annan kvinna lyckas fadern övertala Mary att gifta sig med Gordon.

De far på bröllopsresa med Gordons lustjakt. Ombord befinner sig också Gordons nye skeppsläkare, som i själva verket är Georg Mills. Han och Mary träffas i hemlighet ombord men överraskas av Gordon, som omedelbart skickar iväg Georg i en båt och i nästa hamn sätter han i land Mary. Åter är de skilda åt.

Först tio år senare återses de på en badort, där Georg är läkare och Mary bor med sin nioåriga dotter Jane. Georg, som nu är gift men lever i ett olyckligt äktenskap, behandlar Jane, och han och den lilla flickan blir goda vänner.

Jane överraskar emellertid sin mor och Georg i en öm scen, varpå en brytning sker, samtidigt som Georgs äktenskap går mot en kris.

Slutligen löses emellertid allt, och Mary kan utan förlägenhet åter ta Georg i famnen, samtidigt som hon talar om för Jane att han är hennes far.

Censur / granskning

Censurnummer 7433
Datum 1913-01-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 718 meter
Kommentar (förlängda, tidigare godkända kopior)


Censurnummer 7144
Datum 1912-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 635 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar från 627 till 640 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 640 meter
Längd i minuter 31 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressen hade inga premiärrecensioner. De enda huvudstadstidningar, som recenserade filmen (DN och AT) gjorde det först några dagar senare. Båda var övervägande kritiska mot filmen. Sålunda skrev DN att filmen visserligen skildrade "ett etiskt befriande drama" men fortsatte: "Det är bara skada att våra svenska skådespelare inte kunna spela film. De tycks tro att biografkameran är en spegel för den onaturliga posen i stället för det verkliga livet, så långt detta kan uttryckas i den ordlösa gesten. Och så är det skada att alla svenska filmer nödvändigt skola spelas i Amerika; härigenom uppkomma ordentliga konflikter i regien. Var ligger t ex Djurgårdsgatan 18 i New York?"

AT skrev att "skådespelet (-) är av innehåll som man har svårt att förstå" och tillägger: "Spelet var dock tämligen bra och den lilla flickans spel och mimik voro ordentligt inlärda och lydigt utförda. Fröken Bechs maskering passar dock bättre till cirkusartists eller varietédivas än till en burgen och förnäm ung fru. För mycket och för litet skämmer allt, fröken Bech. För regien stod Mauritz Stiller och några större anmärkningar mot regien funno vi ej, möjligen att det instrumentskåp doktorn hade till sitt förfogande på båten ej borde stått i hans luxiösa våning utan där utbytts mot ett bättre."

Efter filmens tidigare premiär i Malmö skrev SDS: "Inga våldsamma och skakande effekter förekomma i detta nya drama. Det hela verkar behagligt genom den ypperliga fotograferingen och den äfven ypperliga mimiska konst, som filmen bjuder på. Det är ju ock vår främste filmskådespelare, Victor Sjöström, som uppbär den största rollen i filmen. Det är en glädje att se, hur hr Sjöström går framåt för hvarje ny film, i hvilken han medverkar.

Goda medspelare har han ju också i Einar Fröberg, Lili Bech och Anna Norrie.

Att filmen kommer att gå för fulla hus, är säkert."

Kommentar Svensk filmografi

Barnet var Stillers tredje film, inspelad under första hälften av juni 1912.

Från att först ha förelegat och censurerats i en kortare version utökades filmen med tidigare inspelade men dittills ej medtagna scener till en längre version, som på filmbolagets begäran granskades på nytt. Om filmens nya version skriver Statens Biografbyrå i sina handlingar: "Den senare versionen skiljer sig från den förra genom några tillägg. Akt 2: dels att doktorns möte och samvaro (i akt 1) med frun i hytten konstituerar faderskap, dels att doktorn själv är gift." Akt 1 har därvid i den nya versionen blivit ca 10 m kortare och akt 2 genom detta tillägg ca 90 m längre. Filmen blev samtidigt barnförbjuden.

Tidigare har den norske författaren Peter Lykke-Seest (1873-1948) ansetts vara författare till filmens manuskript. Han var vid denna tid flitigt verksam som manuskriptleverantör till både dansk och svensk film. Victor Sjöström kallade honom t o m "Svenska Bios norska hovförfattare". Han var också synnerligen välbetald. Enligt ett i SFs arkiv bevarat kontrakt sålde han även ett manuskript med titeln "Barnet" till Svenska Bio. Dessutom är ett filmmanuskript med titeln "Barnet" bevarat i SFs arkiv. Det anges på titelsidan vara författat av Benvenuti, en pseudonym som Lykke-Seest tidtals använde.

Kontraktet ifråga är emellertid daterat först nio månader efter det att inspelningen av filmen Barnet började, och manuskriptet i fråga, som från början hade titeln "En ugift mor", har inga som helst likheter med filmen Barnet. Varken handling, personer, konflikt eller ens någon enda detalj överensstämmer.

Under sådana omständigheter bör rimligen filmens författare sökas på annat håll. Men därom föreligger inga som helst uppgifter. Frågan om författarskapet till filmen kan alltså tills vidare inte lösas.

Barnet är inte bevarad.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Stockholms omgivningar.

Visningar

Stockholmspremiär 1913-05-13 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 31 min
Sverigepremiär 1913-01-13 Cosmorama Göteborg Sverige 31 min
Urpremiär 1913-01-13 Cosmorama Göteborg Sverige 31 min

Ämnesord

Bardort
Förlovningsannons/falsk
Giftermål/påtvingat
Kärlek/ung
Lustjakt
Läkare
Operationer
Skeppsredare
Stockholm
Svartsjuka

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Norrlands-Biografen giver Stor och Intressant Förevisning...BARNET.Drama i 2 akter
Tryckeri Bror H. Forrsells Accidentstryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 9 s. + 12 s. produktionsuppgifter, rollista, kommentarer mm
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?