Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Äktenskapsbyrån : Lustspel i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1913-01-27

Medverkande

Victor Lundberg
Petterkvist, notarie

Helfrid Lambert
Petterkvists hustru

Handling

"Notarie Petterkvist har tröttnat på ungkarlslivet och bestämmer sig för att på äktenskapsbyrån höra efter om en lämplig hustru. Saken ordnas lätt och lustigt och herrskapet...

Visa hela handlingen

Press

Endast två tidningsnotiser har kunnat återfinnas beträffande denna film. I AT skrev William efter stockholmspremiären följande lakoniska kommentar: "Såsom förnämsta nummer får...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Landsortspremiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Lundberg Petterkvist, notarie
Helfrid Lambert Petterkvists hustru

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

"Notarie Petterkvist har tröttnat på ungkarlslivet och bestämmer sig för att på äktenskapsbyrån höra efter om en lämplig hustru. Saken ordnas lätt och lustigt och herrskapet Petterkvist ger sig ut på en liten bröllopsresa, en sjöresa. Det blir emellertid sjögång och en del obehagliga scener i herrskapet Petterkvists kajuta. När de sedan skola landstiga har de stoppat på sig en hel del saker för att undgå förtullning, men smugglingsförsöket misslyckas, både han och hon blir visiterade, befunna skyldiga och bötfällda. Hemkomna drömma de svåra drömmar om tullvisitationen, men vakna upp och får en vänlig lyckönskan från äktenskapsbyrån jämte räkning." (Censurkortets innehållsbeskrivning)

Censur / granskning

Censurnummer 7505
Datum 1913-01-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 408 meter
Kommentar Annan längduppgift: 390 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 408 meter
Längd i minuter 20 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Endast två tidningsnotiser har kunnat återfinnas beträffande denna film. I AT skrev William efter stockholmspremiären följande lakoniska kommentar: "Såsom förnämsta nummer får betraktas det svenska lustspelet Äktenskapsbyrån med Victor Lundberg och Helfrid Lambert i huvudrollerna. Deras spel var genomgående roligt och väl utfört."

Efter malmöpremiären skrev SDS: "Att munterheten hålles vid makt, därför sörja hr Victor Lundberg och fröken Helfrid Lambert, som spela huvudrollerna i det nya lustspelet som är ganska väl hopkommet."

I göteborgsannonsen återfinns följande karaktäristik: "Sveriges dråpligaste komikers humor kommer i denna uppsluppna äktenskapskomedi till sin fulla rätt."

Kommentar Svensk filmografi

Eftersom såväl film som manus, programblad och bilder saknas beträffande denna film är alla tillförlitliga uppgifter mycket knapphändiga. På registerkortet för inspelningar kommer den som nr 19 av 20 inspelade filmer 1912, omedelbart efter Ett hemligt giftermål (1912/30). Längd på negativet (utan texter) 250 m.

Laban Petterqvist tränar till olympiska spelen (1912/15) hade tidigare visats (premiär 22 april 1912) och det kan antas att denna nya enaktare var ett slags uppföljning av en tidigare framgång. Den visades nu som s k fyllnadsbild till Stillers film Vampyren (1913/6).

Av innehållsreferatet att döma tycks filmen ha varit den första som gett en skämtsamt realistisk skildring av de idag så populära finlandsresorna, 50 år innan denna typ av finlandstrafik kom igång på allvar. Noteras kan att Finland tycks vara det enda land som visat filmen förutom Sverige.

Filmen finns ej bevarad, men ett kort avsnitt med Victor Lundberg återfinns i klippfilmen Minns du -- ? (1935).

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Exteriörer förmodligen inspelad på en båt vid vattnen utanför.

Visningar

Stockholmspremiär 1913-02-17 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 20 min
Sverigepremiär 1913-01-27 Kocks Biograf Malmö Sverige 20 min (Av tekniska skäl är denna film i kronologin placerad på sin stockholmspremiär.)
Urpremiär 1913-01-27 Kocks Biograf Malmö Sverige 20 min
Annan visning 1916-11-20 Esplanad Helsingfors Finland 20 min
Minns du? (1935) Citat ingår från Äktenskapsbyrån : Lustspel i 2 akter (1913)

Ämnesord

Bröllopsresor
Böter
Sjöresa
Smuggling
Tullvisitation
Ungkarlsliv
Äktenskapsbyrå

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?