Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lappens brud eller Dramat i vildmarken
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1913-02-24

Handling

En ung sameflicka älskar en ung same. Kärleken är ömsesidig. Flickans föräldrar vill helst ha skogvaktaren som hennes äkta man. Den skurkaktige skogvaktaren skjuter i ett...

Visa hela handlingen

Press

"Bioramas nya svenska skådespel, Lappens brud är väl att hänföra till de bästa, som inspelats på svensk mark. Scenen är förlagd högst uppe i lappmarken mot bakgrund av snöklädda...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Etablissement Viking
Distributör i Sverige (35 mm) AB Etablissement Viking

Handling

En ung sameflicka älskar en ung same. Kärleken är ömsesidig. Flickans föräldrar vill helst ha skogvaktaren som hennes äkta man. Den skurkaktige skogvaktaren skjuter i ett anfall av svartsjuka den unge samen. Samen blir sårad. Flickans far och skogvaktaren kommer överens om att säga att det var ett vådaskott. Flickans far ger sig av för att skaffa hjälp. Skogvaktaren försöker strypa samen. Samen tillfrisknar så småningom. En dag möts skogvaktaren och samen igen. Skogvaktaren försöker skjuta samen i ryggen men misslyckas. En strid uppstår, och skogvaktaren besegras.

Skogvaktaren beslutar att röva bort sameflickan. Flickans mor deltar i konspirationen. Sameflickan bindes vid en kälke och skogvaktaren ger sig av. När skogvaktaren blir hungrig och beger sig till en stuga för att äta, befrias sameflickan av en annan sameflicka. Hon flyr genom skog och mark men råkar komma vilse. Sameflickans krafter avtar, och hon faller avsvimmad ner i snön. Snön faller, och den unga kvinnan är nästan översnöad, när den unge samen finner henne. Hon föres till samens kåta. Hans föräldrar godkänner den unga flickan som sonhustru, och lyckan är fullkomlig. (Bearbetning efter Statens biografbyrås handlingar, RA)

(Redigerad 2019-03-21)

Censur / granskning

Censurnummer 5021
Datum 1912-05-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 417 meter
Längd efter klipp 393 meter
Kommentar Tre lätta klippningar föreligga: 1) när skogvaktaren ligger på knä vid sidan av den skjutne lappen, 2) när skogvaktaren med bössan bakifrån lägger an på den av tjädrarna upptagne lappen, 3) förkortning av kvinnorovet med fast-surrningen på kälken m_m. Två texter borttagna enl överenskommelse med firmans representant.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 417 meter
Längd i minuter 20 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Bioramas nya svenska skådespel, Lappens brud är väl att hänföra till de bästa, som inspelats på svensk mark. Scenen är förlagd högst uppe i lappmarken mot bakgrund av snöklädda bergstoppar och mörka skogar. Vid inspelningen har verkliga lappar medverkat." (SDS)

Kommentar Svensk filmografi

Fotografen John Bergqvist (1874-1953) startade 1896 sin verksamhet i Filipstad för att 1901 öppna fotoateljé i Linköping. I slutet av 1905 öppnade han biografen Elektro i Linköping, den första på platsen. Följande år började han producera film i liten skala främst för att skaffa film till den egna biografen, men sålde också filmer till biografägare runt om i Sverige. 1907 utvidgades verksamheten med ett filmlaboratorium som han drev tillsammans med svågern Gustaf Berg (1880-1933).

Under de kommande åren producerades ett femtiotal filmer. Produktionen omfattade journal-, natur- och industrifilmer. Några farser med motiven tagna från Linköping spelades även in. Filmerna såldes till biografer och filmbyråer över hela landet.

Under en resa till London förvärvade John Bergqvist och Gustaf Berg rättigheterna för Skandinavien till färgfilmssystemet Kinemacolor. Sverigepremiären skedde i Linköping dit flera av landets biografägare var inbjudna. Några få av dem beslöt att installera systemet på sina biografer. För Kinemacolor-förevisningarna i Stockholm inköptes Elite-biografen vid Grevturegatan. Filmbolaget ombildades nu till aktiebolaget Etablissement Viking. Premiären mottogs välvilligt i pressen. I Göteborg blev däremot förevisningarna fiasko. Turnéer runt om i Sverige gjorde heller ingen större succé. I slutet av år 1911 gjorde man en turné under vilken bl a Karlstad besöktes. Bolaget fick upphöra med verksamheten med stora förluster som följd.

Viking ändrade nu linje och började producera spelfilmer. Färginslagen i filmerna behölls dock genom att John Bergqvist tintade filmerna. De första inspelades under sportevenemanget Åreveckan. Två filmer har kunnat identifieras: innevarande Lappens brud och Amors Pilar eller kärlek i Höga Norden (1913/11). De har visats i Sverige och utlandet. Viking inspelade därefter filmer i Dalarna och Linköping. Om dessa filmer fått någon kommersiell spridning är osäkert.

Efter inspelningarna fortsatte skådespelarna Birger Lundstedt, Charles Paterson och Hildi Waernmark att turnéra som teatertrupp under den förstnämndes ledning. Turnén upplöstes efter ett år, då Hildi Waernmark bildade eget sällskap som turnerade fram till 1920-talets början. I hennes sällskap återfanns bl a Nils Asther, Fridolf Rhudin, Weyler Hildebrand och Gustav Lövås, alla senare flitigt verksamma inom svensk och utländsk film.

Viking inspelade ytterligare en film, Truls som mobiliserar (1913/12), en fars med operettskådespelaren Otto Sandgren och Dagmar Nyberg i de främsta rollerna. Filmen fick sin sverigepremiär på Elektrobiografen. Den distribuerades av ett nybildat bolag, Discusfilm, beläget i Stockholm.

Viking gick i konkurs 1913. De bägge grundarna John Bergqvist och Gustaf Berg fortsatte sin verksamhet inom Tullberg-film.

Inspelning

Åre

Visningar

Sverigepremiär 1913-02-24 Central Stockholm Sverige 20 min
Urpremiär 1913-02-24 Central Stockholm Sverige 20 min

Ämnesord

Försmådd kärlek
Föräldrar som kärlekshinder
Människorov
Nybyggare
Rivaler
Samer
Skogvaktare
Svenska minoriteter, samer
Vådaskott
Åre

Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?