Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (12 st)

Originaltitel Löjen och tårar : Komedi i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1913-03-03

Medverkande

Victor Lundberg
Drager, häradshövding

Mia Hagman
Augusta, Dragers hustru

Richard Lund
Arvid, deras son

Tutt Spångberg
Hilda, jungfru hos Dragers

Hugo Björne
Larsson, murare, hennes far

Justus Hagman
Ferdinand, bodbiträde, hennes fästman

Visa alla medverkande

Handling

Murare Larsson har en dotter, Hilda, förlovad med bodbiträdet Ferdinand. Denne tipsar en dag Hilda om en plats som jungfru hos häradshövding Drager. Hilda får platsen, men frun i huset,...

Visa hela handlingen

Press

Utförligast behandlades denna film i StT som efter de rena faktauppgifterna skrev så här: "Man har ju inte vant sig att ha alltför stora anspråk på filmer av svenskt ursprung; den här...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Lundberg Drager, häradshövding
Mia Hagman Augusta, Dragers hustru
Richard Lund Arvid, deras son
Tutt Spångberg Hilda, jungfru hos Dragers
Hugo Björne Larsson, murare, hennes far
Justus Hagman Ferdinand, bodbiträde, hennes fästman
Agnes Öberg Arvids fästmö
Eric Lindholm betjänt hos Dragers
Paul Hagman

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Murare Larsson har en dotter, Hilda, förlovad med bodbiträdet Ferdinand. Denne tipsar en dag Hilda om en plats som jungfru hos häradshövding Drager. Hilda får platsen, men frun i huset, Augusta, är en riktig ragata som kör med både sin man, sonen Arvid och tjänstefolket.

En kväll visar hon Hilda sina juveler som hon ber henne vara särskilt rädd om. Samma kväll skall Arvid på maskerad med sin fästmö och passar för detta ändamål på att, modern ovetande, låna juvelerna. Själv ska modern få håret upplagt av sin trogna hårfrisörska.

Under denna toalett passar Drager själv på att söka upp den söta Hilda i köket - som dock redan har besök av sin fästman, vilken i hast får gömmas bakom en skärm. Samtidigt upptäcker Augusta att juvelerna är borta och rusar ner i köket för att anklaga Hilda för stöld. Där upptäcker hon till sin förfäran först Ferdinand och sedan sin egen man:

"Min man! O, fasa!

En ny skandal inom mitt hus!"

Hårfrisörskan har under tiden kallat på polis som kommer och häktar Hilda. Hos polisen hålls stort förhör, och alla blir rädda för Augusta och tror henne - utom Ferdinand som nästa dag beger sig till Dragers hus för att få reda på sanningen. Det får han också via husets betjänt som sett Arvid lägga tillbaka juvelerna på morgonsidan. Tillsammans med Drager får de polisen att släppa Hilda som glädjestrålande återförenas med sin fästman och sin far.

Censur / granskning

Censurnummer 7732
Datum 1913-02-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 688 meter
Längd efter klipp 668 meter
Kommentar Klippt scenerna med den gamle herrns närgångenhet mot jungfrun (med två texter: På förbjudna vägar -- Pip, mamsell.) Annan längduppgift: 685 (666) m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 688 meter
Längd i minuter 33 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Utförligast behandlades denna film i StT som efter de rena faktauppgifterna skrev så här: "Man har ju inte vant sig att ha alltför stora anspråk på filmer av svenskt ursprung; den här hör till de bättre. Handlingen rör sig om en ung tjänsteande som orättvist blir misstänkt för stöld och har en duktig karl till fästman, som räddar sin hulda mö. Fru Hagman är ett argsint äldre fruntimmer och förefaller nog så expressiv, fast dukens resurser inte medge henne talets gåva. Hr Lundberg presenterar en herre med skepparskägg och någon fallenhet för kökskurtis osv."

William i AT menade att lustspelet var "bra genomfört och innehållet underhållande" och liknande formuleringar återfanns i den övriga pressen. SDS konstaterade lakoniskt efter malmöpremiären: "Ett mycket roligt svenskt lustspel vari Victor Lundberg uppbär huvudrollen. Vare nog sagt!"

Kommentar Svensk filmografi

Berättelsen kan förmodligen ses som ganska typisk för tidens lättare och mer sentimentala underhållningsfilm. Om Charles Magnusson som filmförfattare, se Ett hemligt giftermål (1912/30).

För Tutt Spångberg blev detta hennes första och enda filmroll och hon har heller inte i övrigt lämnat några spår efter sig.

Enligt laboratoriekortet var inspelningen förlagd till juli/augusti. Eftersom det är en utpräglad interiörfilm kan man förmoda att den låg ganska sent på inspelningssäsongen som anger denna inspelningstid för flertalet filmer 1912. Premiären kom ju också först 1913.

Alla försäljningsuppgifter saknas, men filmen har uppenbarligen visats i Norge och Finland. Däremot saknas uppgifter för Danmark som i övrigt har noggranna uppgifter om svenska filmers premiärer.

Filmen finns ej bevarad.

Förlaga

Originaltitel Löjen och tårar (Pjäs)
Författare Johan Jolin


Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé samt förmodligen dess omgivningar, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1913-03-03 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 33 min
Urpremiär 1913-03-03 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 33 min
Annan visning 1913-05-02 Verdensspeilet Kristiania Norge 33 min

Ämnesord

Fängelse
Häradshövdingar
Hårfrisörska
Jungfru
Juveler
Maskerader
Polis
Ragata
Stölder

Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dragers juveler.
Omfång 26 s. Miljö- och rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?