Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel När kärleken dödar : Drama i 2 akter med prolog
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1913-03-31

Medverkande

Victor Sjöström
Oscar Falck, målare

Bergliot Husberg
Irma, modell

Georg af Klercker
Bjelke, greve

Emil Ljungqvist
Berg, Irmas far, förvaltare hos greven

William Larsson
konstsamlare

Handling

En ung, vacker och konstbegåvad flicka, Irma, dotter till förvaltaren hos greve Bjelke, får i uppdrag av denne att måla hans porträtt. En dag friar han till henne men hon avböjer, och...

Visa hela handlingen

Press

Endast en stockholmstidning recenserade filmen efter dess premiär. Det var AT, vid denna tid den enda tidning i Stockholm som försökte uppehålla en viss kontinuerlig bevakning av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Oscar Falck, målare
Bergliot Husberg Irma, modell
Georg af Klercker Bjelke, greve
Emil Ljungqvist Berg, Irmas far, förvaltare hos greven
William Larsson konstsamlare

Bolag

Produktionsbolag Phoenix/Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

En ung, vacker och konstbegåvad flicka, Irma, dotter till förvaltaren hos greve Bjelke, får i uppdrag av denne att måla hans porträtt. En dag friar han till henne men hon avböjer, och efter en därav föranledd häftig scen mellan henne och hennes far lämnar hon sitt hem och reser sin väg.

Ett år senare står Irma modell för en ung, lovande målare, Oscar Falck, som hon älskar och bor tillsammans med. Falck är fattig och misslyckas sälja några skisser men blir vittne till hur en främmande, välklädd herre utan att märka det tappar sin börs.

Frestelsen blir honom övermäktig. Han tar börsen och skyndar därifrån. Men ägaren har märkt förlusten och hunnit se vem tjuven är.

Hemkommen visar han börsen för Irma, som känner igen den på initialerna. Det är greve Bjelkes börs.

Falck har målat ett porträtt av Irma, som ställs ut på den stora konstsalongen. Greve Bjelke får där se det och frågar efter konstnärens namn och adress för att köpa det.

Greven känner genast igen Oscar Falck som tjuven. Irma ber honom bevekande att inte överlämna saken till polisen. Greven går med på detta på villkor att hon lämnar Oscar och gifter sig med honom.

Irma skriver ett avskedsbrev, följer greven och blir hans maka. Men det blir inget lyckligt äktenskap.

Några år senare har Oscar blivit en berömd målare, som på en klubb presenteras för greven. Oscar räcker tveksamt fram handen, men greven vänder honom bara föraktfullt ryggen.

Följden blir med nödvändighet en duell.

Irma gör vad hon kan för att avstyra duellen men misslyckas först med att få sin make att avstå, sedan med Oscar, som hon sökt upp.

Duellen blir av. Greven blir livsfarligt sårad. Irma och Oscar flyr för att undgå efterräkningar.

Men på tåget ser hon i en vision greven framför sig, mörk och hotfull. Hon stiger av tåget och står och ser efter det, där det försvinner bort med den ende man hon verkligen älskat.

Censur / granskning

Censurnummer 8117
Datum 1913-03-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 842 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar från 825 till 840 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 840 meter
Längd i minuter 41 min
Akter 2 rullar
Texter i läslängd


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Endast en stockholmstidning recenserade filmen efter dess premiär. Det var AT, vid denna tid den enda tidning i Stockholm som försökte uppehålla en viss kontinuerlig bevakning av filmrepertoaren, även om tidningens recensioner med en då ännu okänd term oftast kunde karakteriseras som "allmän konsumentupplysning". Om När kärleken dödar skrev AT sålunda att den "är att betrakta såsom en ytterligare succés för den svenska filmkonsten. Ehuru dramats handling kanske föreföll väl omotiverat på sina ställen, är den dock att betrakta såsom underhållande och gripande. Spelet var å samtliga händer det bästa, utan något effektsökeri. Regien förtjänar särskild eloge."

I samband med premiären i Malmö 28.4.1913 skrev både SDS och SkD mycket berömmande om filmen och speciellt om Victor Sjöström i huvudrollen:

"Victor Sjöström har rika tillfällen att briljera med sitt spel och han låter som bekant icke tillfället gå sig ur händerna" (SkD).

"Hr Sjöström gör (-) verkligen skäl för benämningen Sveriges främste filmskådespelare. Den charmanta mimiken i förening med den, för hvarje ny film, vari hr Sjöström medverkar, allt mera framträdande ledigheten och elegansen i rörelserna" (SDS).

Kommentar Svensk filmografi

När kärleken dödar spelades in under januari och början av februari 1913. Det var första gången som Svenska Bio började årets inspelningssäsong så tidigt. Den var Stillers sjunde film, den första efter uppehållet sedan hösten 1912.

Av filmen är ett kortare avsnitt återfunnet, sedan man länge ansåg filmen i sin helhet för förlorad. Detta avsnitt, förvärvat av Filminstitutet våren 1981, visar den scen, där Oscar, efter att ha stulit börsen, kommer hem. Han har köpt en flaska vin, som Irma slår upp, och han har ett stadsbud med sig som skall bära porträttet av Irma till den stora konstutställningen. När stadsbudet gått, upptäcker Irma vem börsen tillhör. Avsnittet, som utgörs av en sammanhängande kamerainställning, är 37 m långt, vilket motsvarar en dåtida visningstid av ca 2 minuter.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Stockholms omgivningar.

Visningar

Sverigepremiär 1913-03-31 Fenix Stockholm Sverige 41 min
1913-03-31 Röda Kvarn i Sveasalen Stockholm Sverige 41 min
Urpremiär 1913-03-07 Verdensspeilet Kristiania Norge 41 min

Ämnesord

Ateljéer
Dueller
Förvaltare
Greve
Konstnär
Konstsamlare
Konstutställningar
Modell
Stadsbud
Stockholm
Stölder

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 45


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 45


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 45


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?