Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Ogifta par ... en film som skiljer sig
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-10-29

Medverkande

Johan Ulveson
Samuel

Kicki Bramberg
taxichaufför

Hans Henriksson
taxichaufför

Visa alla medverkande

Handling

Det ogifta paret Marie och David är ett högljutt, temperamentsfullt och barnlöst par som bråkar och försonas om vartannat. Deras bästa vänner Sara och Samuel är ett ungt och barnlöst...

Visa hela handlingen

Press

Peter Dalle fick beröm för tonträffningen i dialogen och för att överhuvudtaget ha presterat en underhållande relationskomedi. Många förutspådde även den publiksuccé som filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Elektriker
Ljussättare
Musiktekniker
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Byggledare
Ljudläggning
Mixning

Medverkande

Lena Endre Marie
Suzanne Reuter Sara
Peter Dalle David
Johan Ulveson Samuel
Kicki Bramberg taxichaufför
Hans Henriksson taxichaufför
Anders Anderson expedit
Joakim Börjlind expedit
Hanna Ekman expedit
Gerthi Kulle expedit
Kjell Tovle expedit
Heyes Jemide kyparen
Douglas Johansson bartendern
Barbro Kollberg damen i trappan
Ulf Kvensler teknikern i dubbningsstudion
Nils Moritz läkaren
Bojan Westin tidningsbudet
Gösta Ekman sig själv (ej krediterad)

Bolag

Produktionsbolag Cinema Art Productions AB (i samarbete med)
AB Svensk Filmindustri
Sveriges Television AB (Drama)
Hustruskolan, Birgitta & Imme
Filmekonomi AB
Zip-Zap Produktion Mona Theresia Forsén
TV 1000 Sverige AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1997
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Specialeffekter, ljud Arclight AB
Homunculus Film & Form

Handling

Det ogifta paret Marie och David är ett högljutt, temperamentsfullt och barnlöst par som bråkar och försonas om vartannat. Deras bästa vänner Sara och Samuel är ett ungt och barnlöst par som har det ganska trist men undviker konflikter hela tiden.

En sen kväll vill David överraska Marie med en blomsterbukett. Han ber taxin stanna vid en ambassad där han klättrar in för att stjäla en bukett. Där angriper honom två dobermannhundar och han hamnar på sjukhus. Hemma fastnar han med blommorna i dörren och de bryts av. När han kommer in berättar Marie att hon vill skiljas.

David sitter på krogen och pratar med Samuel om sina relationer, medan Marie och Sara sitter på kondis och talar om sina. Efter en del förvecklingar bestämmer sig paren för att fira jul i fjällen. Samtidigt har Marie tvingat David att fria.

Marie berättar för Sara att hon är med barn medan Sara berättar att hon inte kan få barn. Samuel berättar för David att han tror att Sara är otrogen. Han ska vara tomte, dricker sig berusad och krossar alla föremål omkring sig i sin fumlighet. Slutligen exploderar hela stugan på grund av en gasläcka som David varit fullt medveten om.

När David vaknar upp på sjukhuset visar det sig att han bara blivit biten av två dobermannhundar - resten har bara varit en dröm. Han lyckas komma in genom dörren utan att blommorna bryts, men han bryter av dem själv. När han kommer in hör man Marie säga att hon vill skiljas. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134941
Datum 1997-10-14
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2468 meter
Kommentar Aktlängder: 497-568-429-571-403


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2468 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Peter Dalle fick beröm för tonträffningen i dialogen och för att överhuvudtaget ha presterat en underhållande relationskomedi. Många förutspådde även den publiksuccé som filmen skulle komma att bli. Men det saknades inte invändningar. Bl a riktade man kritik mot filmens slut.

Annika Gustafsson, SDS: "Peter Dalle är fortfarande inte någon slående visuell gestaltningskonstnär men han har definitivt hittat en egen ton. Inblickarna i de två olika parens relationsproblem skildras intensivt, engagerat, även med djup smärta. Dalle avslöjar ett hett temperament som bitvis gör filmen angelägen. (-)

Dialogen är insiktsfull, rapp och bitsk och filmen tar ut svängarna i en rad komiska situationer.

Men bilden av Peter Dalle växer framför allt då han visar den mörka sidan, individens ensamhet och tillkortakommanden. När den arbetslöse Samuel på krogen möter Gösta Ekman, som spelar sig själv, och taffligt bedyrar sin kollegiala beundran når filmen en höjdpunkt. Desperation ligger på lut bakom Samuels kontrollerade uppsyn. Han är på väg att gå sönder.

Dalle skär plötsligt skarpt igenom allt ytligt myspys och självbedrägeri i de fyras tillvaro. Han vågar dra ut på scenen vilket gör den extra plågsam. Här handlar det inte bara om Samuel utan filmen lyckas fånga dels något allmängiltigt, dels något specifikt i svenskt 90-tal."

Johan Croneman, DN: "Det råder - fram till den lätt obegripliga upplösningen - aldrig någon tvekan om vem [Peter Dalle] skriver för, han rör sig i hemtam miljö och han har valt skådespelare med samma mål och riktning. Han ger blanka fan i det för tillfället politiskt korrekta, han har inte valt några dagsfärska politiska problem, utan koncentrerar all kraft på trovärdigheten i det som vardagligt sägs. Komedins övriga vindlingar och irrgångar är givetvis inte särskilt realistiska, här sker det som måste ske för sammanhanget och vi behöver inte ställa särskilt stora krav på logiken.

Vi lyssnar. (-)

Det myckna pratandet och lågmäldheten är som sagt filmens nyckel, men drabbar också Dalles historia rent dramatiskt - det är inte mycket som händer, hur många stenar man än lyfter på. Och riktigt överraskad blir man aldrig.

Nå, men är det roligt då? Komedin ställer ju en del berättigade krav på just underhållningsvärdet.

Visst, vi kan alla känna igen oss och både le och skratta högt åt livets löjen. 20-åringen i samma utsträckning som sina föräldrar. Allmängiltigheten fungerar. Speciellt omtyckt kommer den att bli hos alla dem, ni vet, som under hela festen sitter i köket.

Det är väl tveksamt om det egentligen är en film som skiljer sig så där alldeles exceptionellt, däremot blir den som sagt garanterat höstens samtalsämne. Det är definitivt en film som väcker många spontana känslor.

Men så var det då detta med finalen - jösses, det är närmast en liten härdsmälta. (-)

Synd på så rara ärtor."

Mats Bråstedt, Expr: "Dalle skildrar de fyras liv med stor träffsäkerhet, och får både sig själv och de tre andra i huvudrollerna att agera synnerligen imponerande hela vägen.

Till och med en pruttscen - egentligen uttjatat eftersom filmhistorien är inpyrd med fisar - klarar Dalle av utan någon unken doft.

Jag har svårt att tro att en svensk filmskapare i år kommer med något som känns lika vitalt, smart och insiktsfullt som Ogifta par - en film som skiljer sig. Så här ser livet ut för Adam & Eva när de tagit klivet in i medelåldern. Det ger Dalles komedi en allvarlig och ibland också vemodig sida som jag saknade i Måns Herngrens och Hannes Holms film."

Jan-Olov Andersson, AB: "Dalles cynismer, Endres utbrott, Reuters blickar, hela tragedin i Ulvesons misslyckade skådis när han möter en 'kollega' (Gösta Ekman som sig själv, mycket roligt!) - här har fyra av Sveriges bästa komediskådespelare fått fritt fram. Filmen är fylld av träffsäkra och roliga händelser och repliker.

Två invändningar, dock.

Slutet, jag ska inte avslöja mer, är en besvikelse.

Och ibland får man en känsla av att Dalle försökt få precis alla sina funderingar kring kriser, gräl och försoningar att passa in på just dessa två par, deras känslomässa svängningar blir därför lite för mycket ibland.

Men roligt har man, med viss besk eftersmak."

Jan Söderqvist, SvD: "Man skrattar, precis som man gjorde under troget Lorrytittande, åt enskilda sketcher. Men då handlar det mer om Dalles fyndiga oneliners och Ulvesons plastik än om några direkt drabbande insikter i det som är filmens ämne. En närbesläktad film, Herngren/Holms Adam & Eva, var faktiskt ambitiösare i det avseendet. Dalle vill bara skoja litet. Han har tilldelat sig själv alla roliga repliker, medan Ulveson fått Svarte Petter i form av en tämligen hopplös roll som en helt hopplös typ vars monumentala töntighet står stämplad i hans panna. Lena Endre, vars rollfigur väl är den mest sansade, får utrymme för visst skådespeleri, medan Suzanne Reuter mest har att ägna sig åt att understödja de övriga, vilket innebär en svårartad misshushållning med begåvning.

Att rollerna är så olika hårt skruvade och att regin inte bjuder något motstånd utan låter dem spreta, gör att filmen aldrig får någon riktig styrsel. Ofta är det som om det pågick övningar i ett par olika genrer samtidigt. Visst skrattar man, men jag hade hoppats få skratta litet mer. Och kanske också bli litet, litet klokare."

Sven E Olsson, AN: "En humor med markerat och tidsvässat snedbett. 'Scener ur två samboförhållanden' - med ett skärpt Lorry-tugg kring såväl repliker som relationer.

Dessvärre har Dalle antingen undervärderat sig själv eller publiken, för här finns också stilbrytande fånigheter såväl till det bildmässiga som till situationskomiken. Vulgärt övertydliga närbilder. Larvig och ansträngd snubbelkomik, knappast värdig den Papphammar-humor som filmen bugar så idogt för.

Detta till trots har Peter Dalle åstadkommit en mestadels mycket hörvärd svensk filmfars. Ett nöje som sällan förminskas av fyra sevärda skådespelare."

Kommentar Svensk filmografi

Peter Dalle (f 1956) hade tidigare svarat för regi och manus till Drömkåken (1993/23) och Yrrol (1994/27). Mest känd var han dock som textförfattare och skådespelare i det satiriska TV-programmet Lorry, där även de tre övriga huvudrollsinnehavarna medverkat.

Inspelning

Sverige 1996 1996
Europa Studios AB Bromma
Sälenfjällen
Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1997-10-29 Filmstaden Göteborg Sverige 90 min
1997-10-29 Victoria Göteborg Sverige 90 min
1997-10-29 Downtown Malmö Sverige 90 min
1997-10-29 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 90 min
1997-10-29 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 90 min
1997-10-29 Saga 1 Stockholm Sverige 90 min (samt ytterligare 37 platser)
TV-visning 2000-01-08 SVT2 Sverige 86 min
2000-12-24 SVT2 Sverige 86 min
2003-03-28 SVT1 Sverige 86 min
2003-12-20 TV4 Sverige 86 min
2005-05-14 TV4 Sverige 86 min
2006-06-23 TV4 Sverige 86 min
Videorelease 1998-03 Sverige 86 min
TV-visning 2007-11-18 TV4 Sverige 86 min
2007-12-30 Kanal 5 Sverige 86 min
2010-11-07 Kanal 5 Sverige 86 min
2016-01-04 TV4 Sverige
2017-04-16 TV4 Sverige
2017-12-25 TV4 Sverige
2019-05-06 TV4 Film Sverige
2019-05-07 TV4 Film Sverige
2019-05-30 TV4 Film Sverige
2019-06-06 TV4 Film Sverige
2019-06-14 TV4 Film Sverige
2019-06-17 TV4 Film Sverige
2019-06-19 TV4 Film Sverige
2019-06-22 TV4 Film Sverige
2019-06-23 TV4 Film Sverige
2020-03-11 TV4 Film Sverige
2020-03-12 TV4 Film Sverige
2020-03-16 TV4 Film Sverige
2020-03-17 TV4 Film Sverige
2020-03-26 TV4 Film Sverige
2020-03-28 TV4 Film Sverige
2020-04-04 TV4 Film Sverige
2020-04-06 TV4 Film Sverige
2020-04-14 TV4 Film Sverige
2020-04-21 TV4 Film Sverige
2020-04-24 TV4 Film Sverige
2020-05-05 TV4 Film Sverige
2020-05-08 TV4 Film Sverige
2020-05-11 TV4 Film Sverige
2020-05-14 TV4 Film Sverige
2020-05-17 TV4 Film Sverige
2020-05-20 TV4 Film Sverige
2020-05-28 TV4 Film Sverige
2020-05-30 TV4 Film Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dalle 97. Någonting av Peter Dalle. Version IV. 23 oktober 1996.
Omfång 83 s. + 2 s. inledning och rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vänner & väninnor. Någonting av Peter Dalle. 95 08 31. Ver 1.
Omfång 96 s. + 1 s. inledning och rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vänner & väninnor. Någonting av Peter Dalle. 96 08 19. Ver 3.
Omfång 94 s. + 1 s. inledning och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Färg papper SET
Bakombild papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 90 min


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?