Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (6 st)

Originaltitel Den okända : Mimiskt drömspel i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1913-09-08

Medverkande

Grete Wiesenthal
den okända flickan

Gösta Ekman
den rike ynglingen

Ragnhild Owenberg-Lyche
den rike ynglingens väninna

Stina Berg
lönnkrögerska

John Ekman
bandit

Visa alla medverkande

Handling

En rik yngling är med sin eleganta väninna på en restaurang, då han får syn på en vacker blomsterflicka i ett förbrytarband av ruskiga typer. Han följer efter dem till deras...

Visa hela handlingen

Press

Denna gång hade för ovanlighetens skull tre av Stockholms dagstidningar uppmärksammat en Stiller-film och recenserat den dagen efter premiären. Men omdömena skiftade. AB var mycket...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Ej inspelat manus
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Grete Wiesenthal den okända flickan
Gösta Ekman den rike ynglingen
Ragnhild Owenberg-Lyche den rike ynglingens väninna
Jenny Tschernichin-Larsson häxa
Stina Berg lönnkrögerska
John Ekman bandit
William Larsson bandit
Georg Grönroos bandit
Nils Elffors bandit

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

En rik yngling är med sin eleganta väninna på en restaurang, då han får syn på en vacker blomsterflicka i ett förbrytarband av ruskiga typer.

Han följer efter dem till deras källarhåla och får där se flickan dansa. Men när han efter dansen vill träffa henne, hindras han av banditerna.

Hans vackra väninna försöker förgäves förströ honom, men han lämnar henne och söker sig än en gång till källarhålan, där han träffar den okända flickan. Men bägge övermannas och bindes av banditerna, som sedan släpar ut honom ur hålan.

Nästa morgon lyckas flickan ta sig ut och befria honom, innan hon själv dukar under och dör i hans armar.

Censur / granskning

Censurnummer 8963
Datum 1913-09-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1117 meter
Längd efter klipp 1066 meter
Kommentar I akt I: Den berusades släpande genom kroghålan (7 m). Akt II: Scenerna i älskarinnans alkov (ca 42 m). Kopiornas längd varierar från 1050 till 1113 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1117 meter
Längd i minuter 54 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Denna gång hade för ovanlighetens skull tre av Stockholms dagstidningar uppmärksammat en Stiller-film och recenserat den dagen efter premiären. Men omdömena skiftade. AB var mycket kritisk:

"Dess värre är filmen inte lyckad. Var felet ligger är inte gott att konstatera, men skådespelarna böra dock till största delen fritagas från skulden.

För den, som sett Grete Wiesenthal spela, eller rättare sagt dansa i huvudrollen, är det obegripligt att hon är synonym med den egendomliga uppenbarelse med tillgjorda gester, vars egendomliga danser, särskilt under de allvarligare momenten, väckte ett så stormande jubel under premiären på Röda Kvarn. Emellertid är så fallet och man kan endast beklaga att en begåvad dansös tillåtits medverka på ett område, som borde vara stängt för biografen med dubbla lås."

NDA var mera undvikande och berömmer Gösta Ekman, "som på duken presenterar en sympatisk och tilltalande figur" och kallade filmen jämte "det intressanta förprogrammet" för "en god aftonunderhållning".

Betydligt mera ingående skrev då signaturen Glokar i en längre krönika i DN. Han kallade filmen misslyckad, den stod långt efter tidigare utländska program på samma biograf. Om Grete Wiesenthal skrev han: "Men den personliga charm som äger det verkligas liv finner icke alltid sin adekvata bild då den fästes på filmen. Den berömda dansösens uppträdande, som måste ha varit betagande vid själva inspelningen, blir på filmen en banal parodi. Att filmen trots sitt vemodiga innehåll väckte skratt i salongen på premiärkvällen, får emellertid till stor del skrivas på regissörens skuldkonto. Det har slarvats betydligt i väsentliga punkter, och sådant är farligt då det gäller en film, avsedd för den utländska marknaden."

Han var heller inte nådig mot Gösta Ekman: hans "stereotypa tjusaransikte förtog verkan av flera för övrigt mycket tacksamma scener". Hr Ekman rekommenderades att lära sig av Richard Lund, som Glokar kallade "kanske den bästa filmskådespelare som den svenska biografen för närvarande har till sitt förfogande".

I Malmö recenserade SDS som vanligt filmen dagen efter dess premiär. Denna gång var recensionen försiktigt formulerad. Enda omdömet gällde Gösta Ekman, om vilken det står att "säkerligen blir han med tiden en utmärkt 'filmare"'.

Kommentar Svensk filmografi

Den österrikiske författaren Hugo von Hofmannsthal (1874-1929) skrev 1910 danslibrettot "Das fremde Mädchen" för den österrikiska dansösen Grete Wiesenthal (1886-1970). Det fick sin premiär 15.9.1911 på Theater in der Königgrätzer-Strasse i Berlin och trycktes samma år.

Några större skillnader mellan Hofmannsthals libretto och filmen föreligger inte, trots att ämnet flyttats från ett medium till ett annat. Filmen har bibehållit mycket av dansdramats karaktär, även om Stiller byggt ut vissa och förkortat andra detaljer i handlingen. Filmens textlista är mycket kort, betydligt kortare än som var vanligt vid denna tid. Den omfattar endast tio texter, samtliga av så allmän karaktär att de mer kommenterar handlingen i stort än för den vidare.

Den okända spelades in i maj 1913. Som alternativtitel, resp titel under inspelningen, har tidigare även angetts En pojke i livets strid (se 1913/28).

Skådespelaren Erik "Bullen" Berglund berättar i sina memoarer "Ett sådant liv", Stockholm 1960, s 165, att han debuterat som filmskådespelare i Den okända men anger därvid samtidigt sådana omständigheter att det rimligen inte kan gälla den filmen.

I Tyskland och Österrike, där filmen visades under titeln Das fremde Mädchen och med starkt framhållande av Hofmannsthals namn, utgavs filmen för att vara en tysk inspelning. Stillers namn nämndes inte i något sammanhang, inte heller Svenska Bios. Premiären i Berlin ägde rum 5.9.1913 på biografen Cines-Nollendorf i närvaro av Grete Wiesenthal. Recensionerna var katastrofala.

Den okända är inte bevarad, vare sig i svensk eller tysk version. Manuskriptet är bevarat endast i en tidig, från underlaget och den slutliga filmen delvis starkt avvikande version på tyska.

Förlaga

Originaltitel Das fremde Mädchen (Balett)
Författare Hugo von Hofmannsthal


Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Utanför Hasselbackens restaurang på Djurgården och på den obebyggda delen av nuvarande Lärkstaden invid Engelbrektskyrkan i Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1913-09-08 Fenix Stockholm Sverige 54 min
Urpremiär 1913-08-21 Beethovensalen Wien Österrike 54 min
1913-08-21 Strauchgasse Wien Österrike 54 min
Annan visning 1913-08-29 Verdensspeile Kristiania Norge 54 min
1913-09-05 Cines-Nollendorf Berlin Västtyskland 54 min

Ämnesord

Blomsterflicka
Dans
Förbrytarmiljö
Häxor
Restauranger
Stockholm/Hasselbacken
Stockholm/Lärkstaden

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?