Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (28 st)

Originaltitel Den moderna suffragetten : Lustspel i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1913-12-15

Medverkande

Lili Ziedner
Lili, suffragett

Richard Lund
Lilis man

Stina Berg
Lilis piga

Doris Nelson
Lilis väninna

Eric Lindholm
väninnans man

Thyra Leijman-Uppström
väninnans piga

Visa alla medverkande

Handling

Lili och hennes väninna deltar i ett möte, där den engelska suffragetten miss Spratt från London håller ett entusiastiskt propagandatal och eggar upp dem så att de med bistånd av sina...

Visa hela handlingen

Press

Denna gång hade fyra av Stockholms dagstidningar uppmärksammat premiären, även om det skedde i recensioner som på grund av sin korthet närmast var notiser. I första hand uppehöll de sig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Lili Ziedner Lili, suffragett
Richard Lund Lilis man
Stina Berg Lilis piga
Doris Nelson Lilis väninna
Eric Lindholm väninnans man
Thyra Leijman-Uppström väninnans piga
William Larsson polis
Jenny Tschernichin-Larsson Miss Spratt
Georg Grönroos vaktmästare vid suffragettmötet

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Lili och hennes väninna deltar i ett möte, där den engelska suffragetten miss Spratt från London håller ett entusiastiskt propagandatal och eggar upp dem så att de med bistånd av sina pigor skapar en liten stormtrupp.

Medan de äkta männen får klara sig bäst de kan hemma med disk och andra hushållsbesvär, drar den lilla stormtruppen ut i Stockholm, utrustad med stora yxor. Den krossar fönsterrutor och i en mörk källare anlägger den en brand.

Men där blir damerna skrämda på flykten av ett par stora vita spöken, som sedan snabbt släcker elden. Det är deras äkta män som följt efter dem.

Hemkommen har Lili en hemsk dröm, som börjar med en brand och glasskärvor från krossade fönster, som yr omkring henne, och slutar med att hon håller på att bli halshuggen.

Hennes man kommer nu hem och berättar att polisen är på jakt efter henne. Han visar också en fingerad tidningsartikel om den förödande brand, som hon och hennes väninna anlagt.

Då ger hon upp alla sina nya idéer och blir samma undergivna hustru som tidigare.

Censur / granskning

Censurnummer 9446
Datum 1913-11-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 464 meter
Längd efter klipp 461 meter
Kommentar I suffragettens dröm klippt halshuggningen (3 m) Kopiornas längd varierar mellan 450 och 505 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 505 meter
Längd i minuter 25 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Denna gång hade fyra av Stockholms dagstidningar uppmärksammat premiären, även om det skedde i recensioner som på grund av sin korthet närmast var notiser. I första hand uppehöll de sig vid Lili Ziedner, som fick mycket beröm, inte minst som uppgiven författare till filmen: det "glada och fyndigt hopkomna lilla stycket" (SvD), "som äger åtskilliga lustiga poänger" (StD), "där det vimlar av lustiga påhitt och tokiga upptåg" (NDA). Endast AB har inte låtit övertyga sig: "Fröken Ziedner chargerade alldeles ohyggligt. Så som hon spelade biograf [sic!! trodde man sig uppleva en föreställning i Grönköping."

Kommentar Svensk filmografi

Den moderna suffragetten, som spelades in i juli 1913, var ett grovt skämt med den dåtida internationella kvinnorörelsen. Den i alternativtiteln angivna Mrs Pankhurst hette Emmeline Pankhurst, född Goulden (1858-1928), och som en av pionjärerna för kvinnorörelsen i England krävde hon bl a kvinnlig rösträtt. Men samtidigt gjordes på flera håll allvarliga filmer om suffragettrörelsen, bl a i Tyskland där Union Film producerade filmen Die Suffragette med Urban Gad som regissör och med Asta Nielsen och Max Landa i huvudrollerna.

Den moderna suffragetten såldes endast i begränsad utsträckning utomlands och därvid till Norge, Finland, England, Irland, Tyskland, Italien, Australien och Nya Zeeland.

Filmen är inte bevarad.

I samband med premiären i Stockholm uppgavs i flera recensioner att Lili Ziedner författat manuskriptet. Det är möjligt att idén var hennes och att hon även skrivit ett första filmutkast, men några uppgifter i detta avseende har inte kunnat verifieras.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Strandvägen, Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1913-12-15 Röda Kvarn i Regina Stockholm Sverige 25 min
Urpremiär 1913-12-15 Röda Kvarn i Regina Stockholm Sverige 25 min

Ämnesord

Glaskrossning
Kvinnosaksfrågor
Mordbränder
Möss/vita
Spöken
Stockholm/Strandvägen
Suffragetter

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lilly som suffragett.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?