Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (12 st)

Originaltitel En pojke i livets strid : Filmen ej distribuerad
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag

Medverkande

Paul Seelig
13-årig pojke

Anna Norrie
pojkens moder

William Larsson
polisdomare

Handling

En pojke i 13-årsåldern får anställning på en expressfirma. Hans mor dör, hans mindre syskon blir omhändertagna och han blir tvungen att klara sig själv i fortsättningen. Men han...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Alternativtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Paul Seelig 13-årig pojke
Anna Norrie pojkens moder
William Larsson polisdomare

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern

Handling

En pojke i 13-årsåldern får anställning på en expressfirma. Hans mor dör, hans mindre syskon blir omhändertagna och han blir tvungen att klara sig själv i fortsättningen. Men han lyckas övervinna de svårigheter och motgångar, som han råkar ut för.

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 490 meter
Längd i minuter 24 min


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Titeln En pojke i livets strid var tidigare bekant endast som en alternativtitel till Stillers Den okända (1913/18).

Att det emellertid existerat en självständig film med den angivna titeln framgår klart av att denna är registrerad två gånger (30.6.1913 och 30.6.1914) i Svens!ka Biografteaterns inventarieförteckning 1912-1919 och vid bägge tillfällena angiven som färdiginspelad under rubriken "Färdiga bilders konto". Dess titel anges vid första tillfället till En pojke i livets strid, vid andra tillfället som I livets strid. Inventarieförteckningen har vid några andra filmer anmärkningen "ofullst." men den saknas här vid bägge tillfällena.

Någon ledtråd till varför den tydligen färdiginspelade filmen aldrig distribuerades har inte gått att finna.

Vem som författat manuskriptet till filmen går inte att fastställa. Något mot filmens titlar eller innehåll rimligen svarande, bevarat, inköpt eller registrerat manuskript har inte kunnat identifieras.

Filmen spelades enligt olika noteringar in under april 1913 mellan Stillers När larmklockan ljuder, som avslutades i Sollefteå den 25 februari 1913, och Den okända, vars inspelning började i Stockholm den 1 maj 1913. En bevarad stillbild av en exteriörscen bekräftar tidpunkten: sen vårvinter.

En pojke i livets strid var Stillers nionde film. Ingenting av den är bevarat.

Titelrollen i filmen, den 13-årige pojken, spelades av Paul Seelig (1900-1931), som vid tiden för inspelningen var 13 år. Han kallas ibland Paul van der Osten och var son till skådespelaren och turnéledaren Emil Paul van der Osten (1848-1905) och Lotten Seelig (1867-1924). Rollen i Stillers film var Paul Seeligs filmdebut. Först åtta år senare fick han en ny filmroll och medverkade 1921-1927 i smärre uppgifter i svensk film. Sedan lämnade han Sverige, filmade först i Tyskland, därefter hos Paramount i Paris i tre svenska ljudfilmsversioner. Sommaren 1931 blev han offer för ett crime passionelle på Rivieran. En ung dam som ansåg sig försmådd giftmördade honom.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé och dess omgivningar, Lidingö.

Ämnesord

Expressfirma
Fattig miljö
Föräldralösa
Järnvägsstationer
Polis
Springpojke
Uthyrningsrum

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?