Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (26 st)

Originaltitel Mannekängen : Filmen sannolikt ej fullbordad
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag

Medverkande

Karl Gerhard
herre i spårvagn

Stina Berg
dam i spårvagnen

Dagmar Ebbesen
dam i spårvagnen

Mary Johnson
dam i spårvagnen

Sven Peterson
herre i spårvagnen

Visa alla medverkande

Handling

Lili, en ung oförfärad dam, kommer in i en spårvagn och ställer till allmän uppståndelse bland passagerarna, varpå hon helt oförstående för reaktionen värdigt stiger av den igen....

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel

Filmteam

Medverkande

Lili Ziedner Lili
Karl Gerhard herre i spårvagn
Stina Berg dam i spårvagnen
Dagmar Ebbesen dam i spårvagnen
Mary Johnson dam i spårvagnen
Sven Peterson herre i spårvagnen
Erik A. Petschler affärsexpedit
Georg Grönroos affärsexpedit
Gull Natorp dam på restaurang
Victor Arfvidson konduktören
Tyra Leijman-Uppström affärsexpedit
Anna Diedrich dam
Ida Otterström dam

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern

Handling

Lili, en ung oförfärad dam, kommer in i en spårvagn och ställer till allmän uppståndelse bland passagerarna, varpå hon helt oförstående för reaktionen värdigt stiger av den igen.

Därefter går hon in på en liten biograf, där farsen Lehmann som boxare visas. Hon hoppar glatt in i filmens handling och slår dess boxande titelperson knock-out. Sedan lämnar hon biografen, medan publiken högljutt ger sitt missnöje till känna.

Lili går då in i en butik för herr- och damkläder och ställer till ny förvirring. När hon till allas lättnad avlägsnar sig, tar hon en påklädd skyltdocka med sig, en elegant herre med mustasch och halmhatt.

Hon tar sin nyfunne kavaljer med sig på en restaurang och superar med honom.

När de går därifrån, lämnar hon honom ensam i en telefonhytt.

Censur / granskning

Kommentar 2.404 m gul


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Filmens titel syftar inte på vad man i dag menar med "mannekäng" utan på ordets ursprungliga betydelse, "mannequin" d v s skyltdocka.

Lili Ziedner spelar här för första gången i film den burleskt komiska typ som hon samtidigt hade börjat utveckla på teatern och revyscenen och för vilken hon snart skulle bli känd.

"Lehmann" var en välkänd clownfigur i en serie italienska farser, där han i Italien kallades Cretinetti, i Frankrike Boireau och i Sverige ibland "Dumhuvud", ibland "August", ibland Lehmann. Skådespelarens verkliga namn var André Deed.

Idén att göra en parodisk film just om boxare låg kanske Stiller närmare än man tror. Som förspel till Stillers Mor och dotter (1912/32) hade vid dess premiär på Röda Kvarn i Sveasalen 30.9.1912 visats farsen Boireau roi de la boxe under den svenska titeln August, boxarnas konung. Två veckor senare hade den premiär på Cirkus i Kristiania under titeln Lehmann som Boxer.

Mannekängen spelades in i september 1913 och har sannolikt aldrig fullbordats. Däremot har minst två avsnitt i filmen färdigredigerats och i den utformningen ingick det första (spårvagnsfärden) i SFs klippfilm Minns du -- ? (1935) och det andra (biografföreställningen) i Gardar Sahlbergs klippfilm När seklet var ungt (1961/1). Avsnittens längder är resp 36 m (120 sek) och 17 m (55 sek). Detta är det enda som utom stillbilder från andra avsnitt är bevarat av filmen.

För såväl Karl Gerhard som hans dåvarande fästmö Mary Johnson var Mannekängen deras länge okända filmdebut.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé och dess omgivningar, Lidingö. Lidingövägen vid Stadion i Stockholm.

Ämnesord

Biograf
Burleska effekter
Dam- och herrekipering
Filmparodi
Polis
Restauranger
Skyltdocka
Spårvagn
Telefonkiosk

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 65


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?