Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel Kärlek starkare än hat eller Skogsdotterns hemlighet : Ett drama från den svenska skogsbygden i 2 akter (fördelade på 26 tablåer)
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1914-01-05

Medverkande

John Ekman
Tattar-Johan

Doris Nelson
Tattar-Elsa, Tattar-Johans syster

Richard Lund
skogvaktare

Emmy Elffors
ej identifierad roll

Ragnhild Owenberg-Lyche
ej identifierad roll

Handling

Tattar-Johan lever med sin syster långt inne i skogen. Han livnär dem genom tjyvskytte. I bygden ser man bara till Tattar-Elsa, hans vackra syster, när hon då och då kommer för att...

Visa hela handlingen

Press

Endast två recensionsnotiser från Stockholm har återfunnits. AB konstaterar kort och gott att "Victor Sjöström står för regin som är beundransvärd". SocD fäste sig vid...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Landsortspremiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

John Ekman Tattar-Johan
Doris Nelson Tattar-Elsa, Tattar-Johans syster
Richard Lund skogvaktare
Emmy Elffors ej identifierad roll
Ragnhild Owenberg-Lyche ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Tattar-Johan lever med sin syster långt inne i skogen. Han livnär dem genom tjyvskytte. I bygden ser man bara till Tattar-Elsa, hans vackra syster, när hon då och då kommer för att handla. Alla män kastar sina ögon efter henne och en dag förälskar sig också den unge skogvaktaren i henne.

Det passar Tattar-Johan utmärkt och han uppmuntrar systern att kurtisera skogvaktaren så att han själv får jaga i fred. En dag följer hon skogvaktaren till dansbanan ("denna scen är en av den mest typiskt svenska lokalfärg man kan få se" enligt tidskriften Biografen nr 5 1914) men kommer under kvällen underfund med att hon inte kan annat än besvara hans känslor "sedan de tumlat om i yster lek mellan skogens stammar", som det står i programbladet.

Hon står nu i valet och kvalet mellan sina känslor för brodern och sin känsla för skogvaktaren, och det blir inte lättare, när en bonde avbryter deras svärmeri för att berätta att han just överraskat Tattar-Johan med tjuvskytte.

Pliktskyldigt lämnar skogvaktaren sin älskade och beger sig till skogs för att gripa den brottslige -- följd av Elsa. När de bägge männen möts, utbryter först ett häftigt slagsmål. Skogvaktaren söker gripa Tattar-Johan som dock lyckas slita sig loss. "En ny, mera spännande jakt börjar och fortsätter över den oländigaste terräng, genom mark och skog och virvlande vatten." (Programbladet)

Johan gömmer sig till sist i den gamla kvarnen, i vilken han sedan lyckas stänga in skogvaktaren så att denne inte kan komma ut. Därefter öppnar Johan dammluckorna så att forsen får fritt lopp.

I detsamma kommer Elsa fram till kvarnen, och intill forsen utkämpas nu en kamp mellan bror och syster, vilken slutar med att bägge hamnar i vattnet. Johan dras där med i virvlarna och omkommer, men Elsa lyckas ta sig i land -- och i sista minuten lyckas hon också få upp dörren till kvarnkammaren och rädda sin älskade som är nära att drunkna i de stigande vattenmassorna.

Censur / granskning

Censurnummer 9845
Datum 1914-01-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 625 meter
Längd efter klipp 621 meter
Kommentar I början av akt II klippt den skadskjutne harens sprattlingar. Annanlängduppgift: 718 m (Förmodligen en feladdering på censurkortet av andra kopian, bör nog vara 618 m.)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 625 meter
Längd i minuter 30 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Endast två recensionsnotiser från Stockholm har återfunnits.

AB konstaterar kort och gott att "Victor Sjöström står för regin som är beundransvärd".

SocD fäste sig vid det "natursköna Älvkarleby" och fann "det hela vara ytterst spännande, dock voro skogsscenerna ofta otydliga och för mörka".

Något utförligare behandlades filmen i Malmö av SDS som fann innehållet "spännande nog; särskilt kan med avseende härpå framhållas striden i den gamla kvarnen där tattaren med list lyckas stänga skogvaktaren inne i en kvarnkammare, som han sedan fyller med vatten genom att lossa fördämningarna. I sista ögonblicket räddas skogvaktaren av tattarens syster under det att tattaren själv blir forsens byte.

Fotograferingen är som vanligt utmärkt. En hel del scener av typiskt svensk lokalfärg finns instuckna. Filmen är inspelad på det natursköna Älfkarleö. I huvudrollerna spela fröken Doris Nelson, hrr John Ekman och Richard Lund. Den senare är säkerligen en utmärkt god vinst för filmen med sitt trevliga och eleganta spelsätt."

Kommentar Svensk filmografi

Den flitige norske manusleverantören Peter Lykke-Seest (1868-1948) dominerade i hög grad Svenska Bios produktion 1913. Av bolagets 16 inspelningar skrev signaturen Benvenuti (som han brukade kalla sig) manus till inte mindre än 6 stycken -- och man inköpte ytterligare 9 som dock aldrig blev inspelade. Någon större litterär talang kan han knappast anses ha varit, men han visste onekligen vad den tidens biopublik ville ha, romantik och äventyr, och hans intriger är inte oävna. Kärlek starkare än hat vittnar åtminstone i manuskriptet att det kan ha varit ett ovanligt bra exempel på den amerikanska filmens populära "sista-minuten-räddningar". Med smärre justeringar skulle säkert historien fungera även på dagens biopublik.

För Sjöström bör den också ha varit lockande så till vida att han praktiskt taget helt fick lämna ateljén och filma på plats ute i naturen. Det är också den första av hans filmer som inspelas utanför stockholmsområdet, av laboratoriekortet att döma i juni 1913.

Bevarade stillbilder med SF-märket tyder på att filmen ånyo släppts ut för distribution på 20-talet.

Förutom Norden såldes filmen till England, Italien, Ungern, Österrike, USA och Australien.

Inspelning

Eventuellt kan interiörer ha tagits i Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Älvkarleö (1 mil söder om Skutskär) och närliggande skogspartier.

Visningar

Stockholmspremiär 1914-01-26 Regina Stockholm Sverige 30 min
Sverigepremiär 1914-01-05 Cosmorama Göteborg Sverige 30 min
Urpremiär 1914-01-01 Verdensspeilet Kristiania Norge 30 min
Annan visning 1914-06-08 Victoriateatret Köpenhamn Danmark 30 min
1914-10-26 Maxim Helsingfors Finland 30 min

Ämnesord

Dammlyckor
Dansbanor
Fors
Kvarn
Skogvaktare
Slagsmål
Tattare
Tjuvskytte
Älvkarleö

Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Kärlek starkare än hat.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 18
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?