Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Bröderna : Drama i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1914-02-02

Medverkande

Carlo Wieth
Paul Williams, uppfinnare

Gunnar Tolnæs
Georg, hans äldre bror

Clara Wieth
Susanne, kallad "Mylady", spion

John Ekman
Otto von Diaz, ambassadör, ''Myladys'' uppdragsgivare

Nils Elffors
betjänt hos "Mylady"

Eric Lindholm
vaktmästare

Visa alla medverkande

Handling

Bröderna Paul och Georg Williams har gjort en sensationell militär uppfinning och demonstrerar ritningar till den för de militära myndigheterna. Samtidigt har ett främmande lands...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressen hade endast korta notiser om biografernas nya program. En enda tidning, AB, har lagt till ett summariskt omdöme: "Intrigen i filmen är skickligt gjord och spelet...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Carlo Wieth Paul Williams, uppfinnare
Gunnar Tolnæs Georg, hans äldre bror
Clara Wieth Susanne, kallad "Mylady", spion
John Ekman Otto von Diaz, ambassadör, ''Myladys'' uppdragsgivare
Nils Elffors betjänt hos "Mylady"
Eric Lindholm vaktmästare
Ruth Weijden en dam

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Bröderna Paul och Georg Williams har gjort en sensationell militär uppfinning och demonstrerar ritningar till den för de militära myndigheterna.

Samtidigt har ett främmande lands ambassadör, Otto von Diaz, fått order från sin regering att till varje pris skaffa utförliga upplysningar om uppfinningen. För det uppdraget engagerar han en vacker och parant dam, Susanne, kallad "Mylady", och ger henne en summa pengar i förskott.

På ett garden party hos krigsministern ordnar Susanne att hon blir bekant med Georg, den äldre av bröderna. Georg blir snabbt förälskad i henne, men när hon med användande av alla medel ber att få närvara vid den praktiska demonstrationen av den nya uppfinningen, vägrar han envist.

Förklädd till officer kommer hon i alla fall dit och får med egna ögon se hur man på trådlös väg kan spränga ett fartyg utanför kusten. Men Paul genomskådar hennes förklädnad och ber henne avlägsna sig.

Trots detta är Georg fortfarande förälskad i Susanne och bryr sig inte om Pauls varningar för henne. Men genom ett fönster i hennes villa får han se hur hon får pengar av ambassadören von Diaz, och då äntligen genomskådar han sammanhanget.

Paul har under tiden säkrat ritningarna till uppfinningen genom att flytta dem från deras ordinarie förvaringsplats. Georg tror då genast att Susanne stulit dem där och beger sig till henne för att hämnas.

Men i sista ögonblicket -- Georg håller på att strypa Susanne -- hinner Paul fram och kan avvärja mordförsöket.

Censur / granskning

Censurnummer 9954
Datum 1914-01-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 632 meter
Längd efter klipp 626 meter
Kommentar I andra akten de bägge strypningsscenerna jämte text. Kopiornas längd varierar från 630 till 700 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 700 meter
Längd i minuter 34 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressen hade endast korta notiser om biografernas nya program. En enda tidning, AB, har lagt till ett summariskt omdöme: "Intrigen i filmen är skickligt gjord och spelet förtjänstfullt."

Då är malmöpressen betydligt utförligare. Under rubriken "En storartad svensk film" skriver SDS bland annat: "Den heter Bröderna och är inspelad af A.-B. Svenska Biografteatern på Lidingön. Bland de medverkande skådespelarna får man göra en ny bekantskap, som blir odelat angenäm. Det är den framstående norske skådespelaren Gunnar Tolnæs som här debuterar på filmen, och som i den ena af hufvudrollerna presterar ett utomordentligt elegant och verkningsfullt spel. Hela framställningen är så briljant genomförd, att man verkligen kan ha all rätt att sätta Tolnæs i bredd med utlandets bästa krafter. Öfriga större roller skötas af Carlo och Clara Wieth samt John Ekman. De förras känsliga och behärskade spel är förut så välbekant, att man ej behöfver ytterligare orda därom, och John Ekman gör af sin lilla roll, hvad som väl däraf kan göras.

Fotograferingen är vällyckad."

Kommentar Svensk filmografi

Bröderna var Stillers elfte film, inspelad under juni-juli 1913. Bakom filmen låg ett omfattande originalmanuskript av den norske journalisten och kriminalförfattaren Sven Elvestad (1884-1934), mera känd under pseudonymen Stein Riverton och under 1910-talet flitigt verksam som manuskriptförfattare för dansk och svensk film. Av hans manuskript har Stiller emellertid endast behållit en mindre del samt vissa episoder och på grundval härav låtit utarbeta ett helt nytt manuskript, vilket framgår av det ursprungliga, bevarade manuskriptet.

Filmen Bröderna är däremot inte bevarad. Vid premiären i Stockholm visades den i samma program som Stillers När svärmor regerar (1914/4), dennes allra första, men också allra kortaste film som nu fått ligga till sig i över ett och ett halvt år.

Utöver till Norge, där filmen hade urpremiär, såldes Bröderna till Danmark, Finland, Italien, Grekland, Albanien, Montenegro, Turkiet, Sydafrika, Kanada och USA. Den såldes även till Tyskland men förbjöds där under titeln Die Brüder av den tyska censuren.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Terrassen framför Restaurang Foresta, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1914-02-02 Regina Stockholm Sverige 34 min
Urpremiär 1914-01-23 Verdensspeile Kristiania Norge 34 min

Ämnesord

Ambassadörer
Fartygssprängning
Förklädnader
Lidingö/Restaurang Foresta
Spion
Storpolitik
Uppfinnare

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?