Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Under ytan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-11-21

Handling

Stockholm. Den 23-åriga Sandra är sprutnarkoman, på väg mot en säker undergång. I sökandet efter kärlek har hon funnit en falsk trygghet hos den brutale langaren Roffe. Efter en...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett övervägande positivt mottagande, och de flesta var överens om att Daniel Fridell hade mognat och utvecklats som filmskapare. Johanna Sällström i huvudrollen ansågs...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntkoordinator
Scripta
Produktionskoordinator
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Assistent till producenten
Rollsättare
Statistansvarig
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Kompletterande foto
Undervattensfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Scenografiassistent
Kläder
Maskör
Maskörassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Specialeffekter, ljud
Storyboard
Grafisk form
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Johanna Sällström Sandra
Tove Appelqvist Jannika
Mikael Persbrandt Roffe
Lennart Jähkel pappan
Elisabeth von Gerber mamman
Jens Hultén Lasse
Per Ragnar förhörsledaren
Liam Norberg Johansson, polis
Roxane von Gerber Sandra som liten
Jenny Johansson Jannika som liten
Göran Forsmark Sandras torsk
Claes Ljungmark Jannikas torsk
Saga Sjöberg Roffes mormor
Gustav Levin Sandras morbror
Pia Bergendahl Sandras moster
Johan Hald narkoman

Bolag

Produktionsbolag Reaction Pictures AB (i samarb m)
Nordisk Film Aquisitions A/S
FilmhusAteljéerna AB
Canal+ Television AB
Samproduktionsbolag Jens Fischer Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Nordisk Film- & TV Fond
Distributör i Sverige (35 mm) Egmont Film AB 1997
Columbia TriStar Films (Sweden) AB 1997
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Egmont Film AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Egmont Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Nordisk Film AB 2005
Laboratorium FilmTeknik AB
Specialeffekter, ljud Arclight AB
Mixning Cinepost Studios AB
Catering Cous Cous Catering
Övrigt bolag Stuntmakers (stunt)
Tack till Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå

Handling

Stockholm. Den 23-åriga Sandra är sprutnarkoman, på väg mot en säker undergång. I sökandet efter kärlek har hon funnit en falsk trygghet hos den brutale langaren Roffe. Efter en överdos hamnar Sandra på sjukhus. Hon får besök av sin alkoholiserade mamma - som hon hatar - och sin skötsamma lillasyster, 18-åriga Jannika. Men Roffe kommer och hämtar Sandra.

Till Jannikas födelsedag kommer en drogpåverkad Sandra och Roffe. Jannika, som bor hos fadern - föräldrarna är skilda - har bestämt sig för att flytta till sin mamma, något som Sandra ogillar - hon vill i stället att systern ska fortsätta att bo hos deras pappa och ställer till en stor scen.

Senare råkar Sandra och Roffe i bråk om knark med några andra men lyckas komma undan. De drar omkring påtända på stan och träffar av en händelse Jannika. Paret gör ett kort besök hos Roffes mormor. Senare blir Sandra upplockad av en torsk, som brukar våld mot henne. Roffe dyker upp och torsken misshandlas.

Sandra kommer hem till sin mamma för att träffa Jannika som för tillfället är ute. Strax efter det att Jannika kommit hem ringer polisen på och vill träffa Sandra. Jannika säger att hon inte är hemma.

Nästa dag går Sandra frivilligt till polisen, erkänner knarklangning och ber att få komma till ett behandlingshem. Innan hon far till Småland besöker hon Roffe som är vid sin mormors grav och berättar att hon ska på behandling. När hon kommer till Storgården träffar hon på en knarkarpolare, Lasse. I telefon lämnar hon ett meddelande att hon vill att hennes pappa ska besöka henne. Vid besökstiden menar hon sig se sin far i en annan besökare och tumult uppstår. Sandra får ett återfall och förs till sjukhus. Sedan hon av mamman fått veta att Roffe börjat träffa Jannika, stjäl hon och Lasse en bil och ger sig av till Stockholm.

Roffe har redan fått Jannika i sitt våld genom sprit och droger och han utnyttjar henne även sexuellt. Vid T-Centralen träffar Sandra Jannika som langar knark. De bråkar och allt knark ramlar ur Jannikas väska. Polisen kommer men flickorna lyckas komma undan genom att Jannika sätter eld på en kvinnlig polis. Rolf misshandlar och skäller ut Jannika för att hon "tappat bort" knarket.

Senare skuggar Sandra Jannika när Roffe släppt iväg henne till en torsk. Sandra skrämmer iväg torsken och tar Jannika till pappan.

Roffe och Sandra far till Thailand för att köpa knark. Väl tillbaka ska Roffe gripas av polisen på bilparkeringen med knarket. Det är uppgjort av Sandra och Lasse i samarbete med polisen. Men Roffe sårar de två poliserna och lyckas komma undan.

Jannika har hamnat på sjukhus efter en grov misshandel. Sandra misstänker att Roffe gjort sig skyldig till den och ger sig av för att döda honom. Men de två överraskas av polisen som skjuter Roffe efter det att han överlämnat sin pistol till Sandra.

På sjukhuset får Sandra veta att det är pappan som misshandlat Jannika - något som han gjort sedan länge. Sandra far hem till pappan och hotar honom. Hon får veta att pappan inte är hennes riktige far. Han har aldrig brytt sig om Sandra, som han kallat horunge. Sandra hotar att skjuta sig själv och sätter pistolen till tinningen. Mamman dyker upp och räddar henne - en sak som hon gjort tidigare när Sandra i unga år försökte dränka sig med pappan som passiv åskådare (vilket visas i en återblick). Sandra och mamman försonas.

Det antyds att Sandra och Lasse blir ett par. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135014
Datum 1997-11-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2829 meter
Kommentar Aktlängder: 558-515-490-432-563-271


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2829 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett övervägande positivt mottagande, och de flesta var överens om att Daniel Fridell hade mognat och utvecklats som filmskapare. Johanna Sällström i huvudrollen ansågs allmänt som ett fynd.

Maaret Koskinen, DN: "Inspelningen av Daniel Fridells Under ytan lär ha varit ganska strulig. Men av detta märks glädjande nog inte mycket i det färdiga resultatet. Tvärtom, med denna sin tredje film (-) tycks Fridell ha tagit ett kvalitativt språng, i snart sagt varje aspekt av filmskapandet: i berättande, i bildspråk, i skådespelarregi. (-)

Ty detta är en Hadesvandring som inte lämnar åskådaren någon plats att fly till; ett för i helvete: titta då! förkroppsligat i den visuella klaustrofobin: alla dessa speglande, instängande ytor - vatten, fönster, bilrutor, ett glasbord täckt med spyor - som kameran fastnar bakom eller under.

Det är en omutlighet som i sin envetenhet griper tag. Det utesluter inte att berättelsen arbetar sig fram mot en formidabel katharsis när Sandra till slut söker uppgörelse där en sådan ska sökas: i sin egen idealiserade världsbild, där inte minst fadern spelar en avgörande roll.

På sitt sätt gör Under ytan inom sentida svensk fiktionsfilm - med allt vad därtill hör: beprövad om än något tillrättalagd dramaturgi, stundtals lysande foto, överlag goda skådespelarinsatser - vad Stefan Jarls trilogi gjorde på dokumentärfilmens område. Därtill, icke att förglömma, utifrån en konsekvent kvinnlig synvinkel.

Faktum är att man i långfilmsdebuterande Johanna Sällström anar konturerna till en skådespelartalang av rang."

Jan-Olov Andersson, AB: "Inspelningen av Under ytan har kantats av bråk och skandaler, resultetatet har ändå blivit en mycket stark film, Daniel Fridells hittills klart bästa.

Hans samhällsengagemang, viljan att berätta om ungdomar i dagens samhälle, gick inte att ta miste på varken i (Sökarna) eller 30:e november. Men här har han lyckats betydligt bättre. Med en konsekvent berättarstil och ett stämningsläge genom hela filmen. Med bra personregi och genom att inte överdriva med spekulativa vålds- och actionscener. (-)

Som vanligt i Fridells filmer, får föräldrarna (Elisabeth von Gerber, Lennart Jähkel) bära mycket av skulden. En förenkling, kanske. Men i det stora hela är Under ytan en film som känns otäckt trovärdig, en skildring av en verklighet de flesta helst vill blunda för eller passera så fort som möjligt i centrala Stockholm. Johanna Sällström är inget annat än sensationellt bra som Sandra, Mikael Persbrandt har i Roffe skapat ett oförglömligt svin.

Precis som dess personer, har Under ytan sina skavanker. Men det är en film som berör och skakar om."

Bernt Eklund, Expr: "Det tar sig för Daniel Fridell.

Anslaget är lika våldsamt som förr, likt en furie sliter han fram sin historia. Men sånt som var uppenbart kantigt eller klantigt i Sökarna och 30:e november - hans båda tidigare filmer - är mestadels borta.

Bildberättandet ¿ foto Jens Fischer - är oftast effektivt, scenerna vanligen strikt strukturerade, skådespelarna i huvudrollerna imponerar."

Bertil Palmqvist, AN: "Daniel Fridell är uppenbarligen en filmskapare som inte väjer för de omtalade bergmanska smärtpunkterna. Och hans handlag med skådespelarna verkar vara gott, i varje fall fram till löneutbetalningen. Filmen är visserligen lite för lång, ibland fördjupar den sig i sönderstuckna armar och andra detaljer på ett onödigt sätt.

Men det är en film med skapande allvar, inte tu tal om det."

Mats Johnson, GP: Detta är tveklöst regissörens bästa, mest vuxna, film hittills.

Svulstigheten, amatörismen som skymde frenesin i 30:e november är ersatt av en koncentrerad, naken dramaturgi. Johanna Sällström växlar skickligt, ibland i samma scen, från liten flicka till tung heroinist i extremnärbilder. Mikael Persbrandt kreerar något av det vidrigaste som gått i ett par filmskor, men lider av svåra Christopher Walkenkomplex både till utseende och manér. Tove Appelqvist har tilldelats en svårare roll och att hon, med syrran på behandlingshem, skulle falla för ärkesvinet Roffe är det en smula svårt att tro på.

Ändå måste jag beundra filmens konsekventa smärta. Här finns inga hjältar, ingen medkänsla, inte ens en strimma av hopp. Förmodligen är Under ytan ett kamikazeprojekt ur kommersiellt hänseende för vem vill egentligen uppleva så här mycket elände i en och samma film?

Men Fridell sticker ut i den jämntjocka filmsmeten. Gott så, trots att

finalen ligger farligt nära det parodiska."

Jan Aghed, SDS: "Manuset (-) är en schablonspäckad såpa om två systrar på glid. (-)

De båda systrarnas relation, familjeförhållanden och självdestruktiva beroende av filmens skurk får i sinom tid sin amatörpsykologiska förklaring, kulminerande i hårresande skrivna och formgivna slutscener som alternerar nutid med förflutet på ett sätt som inte borde vara möjligt.

Liksom alltför många andra bland senare års svenska regissörer hyser Fridell en överdriven förkärlek för närbilder, ofta extrema sådana där porer och kapillärer syns, och drar sällan tillbaka kameran för överblick och sammanhang. Samtidigt excellerar färgfotot i skarpa ljuskontraster, enligt en film noir-påverkad kvasistil som skulle ha känts mer ändamålsenlig om det funnits någon intressant psykologisk och moralisk komplexitet i stoffet och i huvudpersonernas karaktärer och beteende. Men där serveras enbart klichéer, plattityder och dålig dialog. Den ymniga skuggbeläggningen tjänar nu mest till att förstärka demonin i Persbrandts obegripligt tolererade överspel."

Jeanette Gentele, SvD: "Daniel Fridell har bild- och rytmkänsla, han har till och med början på en spännande historia men hans människosyn är sorgligt endimensionell. Ett värre äckel än Mikael Persbrandts Roffe har sällan skådats. Vad ser de båda systrarna i honom mer än att han har bil? Hur kan Jannika förvandlas från glasögonprydd skolflicka till nergången hora på så kort tid? Vad finns det egentligen för person bakom Johanna Sällströms jiddriga och aggressiva missbrukare?

Den återkommande bilden av Sandra som liten flicka sjunkande i vatten antyder att något traumatiskt har hänt i barndomen. Vad, undanhålls publiken medvetet till slutet då förklaringen med stort F kommer. (-)

Det finns aldrig en enskild orsak till ett problem, allra minst när det gäller något så komplicerat som självdestruktivt beteende. Det är förklaringen till att Daniel Fridell inte kommer under ytan på vare sig människorna eller missbruksproblematiken."

Kommentar Svensk filmografi

Under ytan var Daniel Fridells (f 1967) tredje långfilm efter (Sökarna) (1993/10) och 30:e november (1995/7), båda publikframgångar med 171.000 resp 141.000 biobesök. Se Kommentar till dessa.

Det väckte ett visst uppseende att Liam Norberg, huvudrollsinnehavare i (Sökarna) och senare dömd till tio och ett halvt års fängelse för grova rån, engagerades för att, under sina permissioner, spela polis. Bland dem som fann det utmanande och olämpligt fanns rikskriminalens chef, Lars Nylén, och Gun Hellsvik, tidigare justitieminister.

Norbergs medverkan hade också till följd att Stiftelsen Kvinnoforum drog tillbaka sitt stöd till filmen, 1.050.000 kronor. Självbiografin "Glöm inte bort ditt barn" (1995) av Jeanette Pastoritza ( f 1971), som givits ut under pseudonym på Kvinnoforums förlag, ingick i ett skolprojekt för att motverka ungdomars utsatthet, och meningen var att Johanna Sällström och Tove Appelqvist efter filmens premiär skulle åka runt i landets skolor för att prata om drogmissbruk med brottslighet och sexuellt utnyttjande i spåren. Detta fann Kvinnoforum nu oacceptabelt. Liam Norberg hade ju vid ett av sina rån medverkat till grov misshandel av två kvinnliga väktare (Expr 28.5.1997).

Ann Persson (DN 19.11.1997) tog i en artikel upp Fridells bakgrund och bekantskapen med Norberg: "Daniel Fridell växte upp i Gamla Stan med sin mamma och flyttade som sextonåring hemifrån till en lägenhet på Söder. Han var en av tonårskillarna som träffades i kampsportklubbarnas lokaler inne i stan. Han tränade taekwondo och gick på diskotek, på Grönan eller Bobadilla. Stockholm är litet, alla kände alla och det var ute på stan han träffade förortsgrabbar och den nu för bankrån dömde Liam Norberg.

- Det var 80-tal, alla tränade och ville vara framgångsrika. De flesta hade vapen. En del var kriminella. Själv var jag aldrig kriminell.

[Fridell] har fått kortare straff för våld mot tjänsteman, olaga vapeninnehav, misshandel och olovlig körning."

(-) I budgeten till (Sökarna) kom drygt en miljon kronor från ett bolag ägt av Liam Norberg. Var kom pengarna ifrån? Inför rättegången mot Liam Norberg gjordes en polisutredning, som sedan lades ned.

Visste du var pengarna kom ifrån?

-Ja, det var inga rånpengar. Folk som jag och Liam känner hade satsat dem. Det var lite äldre killar som hade problem med skattemyndigheterna eller som inte hade deklarerat ordentligt.

Är det inte viktigt för din egen skull att reda ut saken som fortfarande kastar skuggor över dig?

- Jag orkar inte. Det spelar ingen roll, längre."

Filmens ursprungliga budget löd på 8,8 Mkr, varav 3,5 Mkr i förhandsstöd från Svenska Filminstitutet.

Reaction Pictures - delägare Daniel Fridell och Peter Cartriers - var parallellt med inspelningen av Under ytan även ansvarigt för produktionen av TV-serien Chock, finansierad av SVT Göteborg och FilmNet.

En kombination av olika faktorer ledde i juni fram till en akut likviditetskris för Reaction Pictures, främst budgetöverskridande, delvis beroende på bristfällig bokföring, inkompetent produktionsledning, uteblivet stöd (från Kvinnoforum) samt inte minst detta att man med två samtidiga inspelningar hade tagit på sig för mycket. DN 19.11.1997: "- Det lånades hejvilt mellan produktionerna, säger Daniel Fridell som hävdar att det var TV-serien som drog över mest. (-)

- Varje dag blev en kamp för att få fram kontanter. Checkar skickades med taxibilar, förskottskvitton hamnade i fickor, ingen gjorde några ekonomiska anteckningar. En dag stod inspelningen still. Sista veckan slutade i kaos. (-)

- Vi satte igång två produktioner med för lite folk. Alla visste att båda produktionerna var underfinansierade. Det visste SVT som var med i Chock. Vi hade inte tillräcklig koll."

I SvD 4.8.1997 uttalade sig anonymt flera medlemmar av filmteamet: "Deras samstämmiga berättelser handlar om toppstyrning, hemlighetsmakeri och ständiga problem. Folk sparkades under pågående inspelning. Produktionsbolaget var svårt att nå och fanns sällan till hands. Ekonomin var mycket osäker och bolaget hade en överoptimistisk tro på sponsorer. Det hände att hyrd utrustning inte kunde hämtas eftersom tidigare fakturor inte var betalda. Det var svårt att få till en handkassa. En dag bröts inspelningen på grund av missämja och det hände att skådespelare byttes ut."

Den revisionsbyrå som under hösten anlitades för att granska räkenskaperna fann dem bristfälliga. DN 7.10.1997: "Mellan den 14 juni och den 11 juli flöt alla papper. Ingenting bokfördes. Inspelningen var som en enda lång jakt på kontanter, säger flera som medverkar i filmen. Det var hela tiden oklart vem som var filmens producent. När Sanna Johnsson fick sparken tog företagets VD Spartacus Olsson över. Han hade tidigare arbetat som marknadsförare på Naturskyddsföreningen och visste inte särskilt mycket om film. (-)

Regissören Daniel Fridell (-) har dessutom tappat humöret några gånger och hotat personer i teamet."

Reaction Pictures problem blev under sommaren så stora att det var frågan om huruvida filmen kunde färdigställas. Alternativen för bolaget var rekonstruktion, ny finansiering eller konkurs.

Vid ett borgenärssammanträde den 4.8. i Stockholms tingsrätt togs beslutet att fortsätta den av advokat Torsten Lavett inledda rekonstruktionen av Reaction Pictures och färdigställa Under ytan under ledning av ett garantibolag med Per-Erik Wallin som VD. Filminstitutet tillsköt ytterligare 1,2 Mkr. En s k completion bond, fullgörandeförsäkring, utlöstes, vilket innebar att Film Finances Scandinavia färdigställde filmen under Ann Collenbergs produktionsledning.

Fram till premiären den 21.11. hade filmen kostat 10,5 Mkr. Reaction Pictures sammanlagda skulder uppgick i oktober till 17,6 Mkr. Bolagets tillgångar, beräknade till 14 Mkr, låg i huvudsak i en försäljning till utlandet av TV-serien Chock och biografexploateringen av Under ytan. Kalkylen vilade dock på förutsättningen att filmen samlade 110.000 biobesök. Då skulle Filminstitutets efterhandsstöd om 8 Mkr med automatik falla ut, och då skulle de närmare 290 fordringsägarna få betalt.

Kalkylen visade sig vara alltför optimistisk. Per 29.1.1998 hade Under ytan setts av 13.143 personer och per 2.7.1998 hade filmen haft totalt 17.257 biobesök.

Johanna Sällström och Jens Fischer tilldelades 1997 års Guldbaggar för bästa kvinnliga skådespelare respektive bästa foto. Johanna Sällström (f 1974) hade tidigare gjort sig känd för sin medverkan i TV-serien Tre kronor.

Förlaga

Originaltitel Glöm inte bort ditt barn (Biografi)
Författare Jeanette Pastoriza


Visningar

Sverigepremiär 1997-11-21 Filmstaden Göteborg Sverige 103 min
1997-11-21 Downtown Malmö Sverige 103 min
1997-11-21 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 103 min
1997-11-21 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 103 min
1997-11-21 Rigoletto Stockholm Sverige 103 min (samt ytterligare 10 platser)
Videorelease 1998 Sverige 99 min
Dvd-release 2005-03-16 Sverige

Utmärkelser

Pris för bästa foto Madrid 1998 Jens Fischer (Madrid Imagen)
Toruń 1998 Jens Fischer (Bronsgroda; Camerimage)
Guldbagge Stockholm 1998 Bästa skådespelerska Johanna Sällström
Stockholm 1998 Bästa foto Jens Fischer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2823


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under ytan. En film av Daniel Fridell. Ver. 2.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under ytan. Ett manus av Daniel Fridell. Version 3. Baserat på boken Glöm inte bort ditt barn av Jeanette Pastoriza.
Omfång 112 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under ytan. Ett manus av Daniel Fridell. Manus medverkan och dramaturgi Jimmy Karlsson. Baserad på en idé av Jeanette Pastoritza. Vers. 5A. Stockholm 6/9 1996.
Omfång 111 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under ytan. 96.06.03. Vers. 5B
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Under ytan. Ett manus av Daniel Fridell. Manus medverkan och dramaturg Jimmy Karlsson. Baserad på en idé av Jeanette Pastoritza. Version 5 6/9 96.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 6
Dia 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?