Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (52 st)

Originaltitel Halvblod : Drama i 4 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1914-02-09

Medverkande

Gunnar Tolnæs
ryttmästare von Stahl

Greta Pfeil
Soledad, halvblod

Karin Molander
Marianne Rizetski

John Ekman
Ribera

William Larsson
baron von Wüler

Georg Grönroos
krogvärd

Visa alla medverkande

Handling

Baron von Wüler och ryttmästare von Stahl tävlar om den uppburna dansösen Marianne Rizetskis gunst, men hon är bara intresserad av von Stahl. Denne förolämpar baronen genom att hälla en...

Visa hela handlingen

Press

Endast två recensionsnotiser om denna film har återfunnits. StT undrade "om inte detta möjligen är det första drama i amerikansk stil som skandinaver spelat in med vilda ritter,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Inspicient
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Gunnar Tolnæs ryttmästare von Stahl
Greta Pfeil Soledad, halvblod
Karin Molander Marianne Rizetski
John Ekman Ribera
William Larsson baron von Wüler
Georg Grönroos krogvärd
Eric Lindholm betjänt
Alfred Andersson ej identifierad roll
Victor Arfvidson ej identifierad roll
Stina Berg ej identifierad roll
Erik A. Petschler ej identifierad roll
Alice Sandels ej identifierad roll
Hugo Tranberg ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Baron von Wüler och ryttmästare von Stahl tävlar om den uppburna dansösen Marianne Rizetskis gunst, men hon är bara intresserad av von Stahl. Denne förolämpar baronen genom att hälla en flaska sodavatten över honom på en restaurang när han envisas med att flirta med Marianne och utmanas därför på duell, som dock icke blir av sedan det framgått att von Stahl är prickskytt. Samtidigt får denne emellertid veta att han ruinerats genom en bankirfirmas konkurs. För att söka lyckan beger han sig till Sydamerika, lämnande sin dansös i sorg.

I det främmande landet får von Stahl tjänst som förvaltare hos godsägaren Ribera, som också visar sig vara konspiratören Janeiro, efterlyst av regeringen. Dennes dotter Soledad, förälskar sig omedelbart i von Stahl, som dock till att börja med avvisar henne eftersom han har en annan kär. När han upptäcker hur stark hennes kärlek är, så stark att hon nästan kan döda honom, besvarar han dock hennes kärlek och gör också gemensam sak med Ribera och hans män.

Marianne har under tiden givit upp inför baronens uppvaktning och lovat gifta sig med honom. Redan brudklädd får hon i ett brev från von Stahl veta att denne fått en förvaltartjänst, och nu står det klart för henne vad hon måste göra. Hon bryter med baronen och reser efter von Stahl. På godset sitter Soledad och syr sin utstyrsel, när Marianne anländer.

När von Stahl strax därpå återvänder, blir han rov för stridiga känslor, och bägge kvinnorna blir svartsjuka. Samtidigt blir de överfallna av regeringstrupper. Soledad anger von Stahl som hämnd för hans svek, och under försvaret av godset blir han nedskjuten. Ribera återvänder i tid med sina män för att driva trupperna på flykten och rädda sin dotter som nu ångrat vad hon gjort. Bägge kvinnorna sörjer den döde von Stahl.

Censur / granskning

Censurnummer 9894
Datum 1914-01-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1266 meter
Kommentar Annan längduppgift: 1427 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1427 meter
Längd i minuter 69 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Endast två recensionsnotiser om denna film har återfunnits. StT undrade "om inte detta möjligen är det första drama i amerikansk stil som skandinaver spelat in med vilda ritter, skottväxlingar och cowboys? Det var förträffligt gjort och bra spelat fast föga originellt."

AT konstaterade att "dramats innehåll var av spännande natur med delvis vackra och gripande scener, delvis uppsluppna och skämtsamma. Regin var alltigenom den bästa, ehuru vi funno möblemanget i det enkla huset uti vildmarken mer passande för ett elegant hem i någon europeisk storstad."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt laboratoriekortet bör denna film ha inspelats i juli 1913, omedelbart före Ingeborg Holm (1913/21) och Miraklet (1913/23) filmer som innehållsligt sett ligger på en helt annan nivå än denna för svenska förhållanden -- och svensk miljö -- ganska bisarra melodram av manusleverantören Peter Lykke-Seest (1868-1948), Se Kärlek starkare än hat (1914/1). Noteras bör att manuskripttiteln "Lifvets konflikter" här inte får förväxlas med filmen Livets konflikter (1913/22) som dock även den skrevs av Lykke-Seest.

Filmen torde ha hört till dem som mer eller mindre påtvingades Sjöström, men dylika produktioner hörde till spelets regler för fast anställda regissörer, och publiken visste ännu föga bättre -- och ingredienserna går väl igen i många publikfilmer än i dag.

För Karin Molander och norske aktören Gunnar Tolnæs uppges denna film ha varit deras debut.

Förutom till de nordiska länderna såldes filmen till Italien, Österrike, Ungern och Australien.

Filmen finns ej bevarad. Negativet förstördes vid kassemattbranden i Vinterviken 1941, där en stor del av Svenska Bios/Svensk Filmindustris filmer brann upp.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Skogsområden på Lidingö.

Visningar

Stockholmspremiär 1914-02-16 Regina Stockholm Sverige 69 min
Sverigepremiär 1914-02-09 Metropol Malmö Sverige 69 min
Urpremiär 1913-11-05 Verdensspeilet Kristiania Norge 69 min
Annan visning 1914-01-08 Victoriateatret Köpenhamn Danmark 69 min
1914-11-16 Esplanad Helsingfor Finland 69 min

Ämnesord

Adel
Balettdansös
Brudutstyrsel
Dueller
Efterlysning
Förvaltare
Guldgrävare
Konspiration
Regeringstrupper
Svartsjuka
Överfall

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lifvets konflikter.
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?