Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (50 st)

Originaltitel För sin kärleks skull : Drama i 3 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1914-03-09

Medverkande

Victor Sjöström
Borgen, kontorist

Lili Bech
Rosa Falck, kassörska

Egil Eide
Franz von Bierman, fondmäklare

Alfred Lundberg
Ernst Waller, direktör

Lilly Jacobsson
maskinskriverska på fondmäklarens kontor

Richard Lund
biträde på fondmäklarens kontor

Visa alla medverkande

Handling

Fondmäklaren Franz von Bierman har spekulerat på börsen och gjort stora förluster, som han inte längre kan täcka. Han får ett ultimatum av sin största lån!givare, direktör Waller....

Visa hela handlingen

Press

Några recensioner efter premiären har inte återfunnits i stockholmspressen. Däremot skrev AT efter en reprisvisning drygt två veckor senare under titeln Börsspekulationens offer i en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Borgen, kontorist
Lili Bech Rosa Falck, kassörska
Egil Eide Franz von Bierman, fondmäklare
Alfred Lundberg Ernst Waller, direktör
Lilly Jacobsson maskinskriverska på fondmäklarens kontor
Richard Lund biträde på fondmäklarens kontor
Karin Alexandersson fånge i kvinnofängelset
Eric Lindholm biträde på fondmäklarens kontor
Agda Björkman biträde på fondmäklarens kontor
William Larsson biträde på fondmäklarens kontor
Axel Janse fångvaktare
Emmy Albiin städerska/fånge i kvinnofängelset

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Fondmäklaren Franz von Bierman har spekulerat på börsen och gjort stora förluster, som han inte längre kan täcka. Han får ett ultimatum av sin största lån!givare, direktör Waller.

På Wallers kontor arbetar Rosa Falck som kassörska och den unge, låghalte kontoristen Borgen älskar henne i hemlighet. Hon har stort förtroende hos sin chef och är heller inte okänslig för den artiga uppmärksamhet, som den stilige von Bierman alltid visar henne vid sina besök på kontoret.

Nu iscensätter von Bierman sin stora kupp. Han bjuder Rosa på teatern med efterföljande supé och ett kärleksförhållande börjar utveckla sig. Fondmäklaren utnyttjar snabbt situationen och får henne att nästa dag låna honom 20 000 kronor ur firmans kassa.

Hon är helt betagen av honom och när han påföljande dag, av allt att döma efter en nattlig kärleksscen, ber henne låna honom ytterligare 25 000 kronor, gör hon det mot bättre vetande.

Borgen har hela tiden varit en utomstående åskådare och anat att något håller på att ske men inte förstått vad. På kvällen stannar han kvar på kontoret, hittar det undanstoppade brevet från Franz von Bierman till Rosa, där han ber om mer pengar, slår i kassaböckerna och uppdagar allt.

Han talar om för Rosa vad han upptäckt. Hon skriver snabbt ett par rader till fondmäklaren: "Jag måste genast ha pengarna tillbaka!"

Men denne håller redan på att packa för att fly från alltsammans.

Samtidigt är Rosa på väg till honom. Hon ser de packade väskorna, förstår allt och bönfaller honom att ta henne med sig på flykten undan rättvisan. Men han bara skakar på huvudet.

Tidigt på morgonen får Rosa ett brev från Borgen, där han ber henne inte oroa sig, han har ordnat allt.

Borgen har nämligen angett sig själv för försking!ringen. Men när hon får veta det, berättar hon allt för sin chef, direktör Waller.

Fondmäklaren tar sitt liv, och Rosa döms till ett långt fängelsestraff. Borgen lovar vänta på henne.

Censur / granskning

Censurnummer 10279
Datum 1914-03-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1307 meter
Längd efter klipp 1295 meter
Kommentar I akt 1 (5 m) "det förstorade undansmusslandet av sedlarna i banken". I akt 3 (8 m) "text och scen Fondmäklarens sätt att rädda situationen; det borttagna ersättes genom nästföljande texts (Efter domen) förändring till: Fondmäklaren har undandragit sig rättvisan genom att bära hand på sig själv, Edith avtjänar sitt straff." (Edith är en felskrivning för Rosa.) Kopiornas längd varierar från 1260 till 1325 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1325 meter
Längd i minuter 64 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Några recensioner efter premiären har inte återfunnits i stockholmspressen. Däremot skrev AT efter en reprisvisning drygt två veckor senare under titeln Börsspekulationens offer i en längre recension bland annat:

"A.-B. Svenska Biografteatern har ånyo utsläppt en av sina bättre filmer, Börsspekulationens offer, som åtminstone vad beträffar spel och regi ej stod efter de tidigare visade. (-)

Den elegante bankirens roll innehades av hr Eide, som skötte sin uppgift förträffligt. Fröken Beck som kassörskan lade i dagen ett gott spel. Bäst var dock hr Sjöströms framställning av den enfaldige krymplingen, enkel och naturlig, med all säkerhet det bästa hr Sjöström hittills presterat. För regin stod hr Stiller, och hans namn borgar ju för ett förstklassigt arbete.

Innehållet är dock tyvärr av allt för stark natur, och ehuru filmen i övrigt är förstklassig, tro vi den ej bliva någon speciell kassafilm."

I Göteborg var GA den enda dagstidning, som recenserade filmen. Det skedde summariskt: "Handlingen är ytterst spännande -- kanske litet för mycket till och med."

Kommentar Svensk filmografi

För sin kärleks skull spelades in på hösten 1913 med de fåtaliga exteriörscenerna tagna i slutet av oktober. Då Richard Lund närmast har en statistroll i filmen måste dess interiörer i varje fall ha spelats in före Gränsfolken (1913/25), där Richard Lund har den ena av de två manliga huvudrollerna.

Filmen är inte bevarad, inte heller dess manuskript.

Utom till Norge, där För sin kärleks skull hade urpremiär, såldes filmen till Danmark, Finland, England, Tyskland, Österrike, Italien, Grekland, Albanien, Montenegro, Turkiet, Sydafrika och Australien. Enbart till England levererades 10 kopior.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Bank AB Södra Sveriges lokal på Arsenalsgatan 6 samt olika gator i Lärkstaden på Östermalm i Stockholm.

Visningar

Stockholmspremiär 1914-03-23 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 64 min
Sverigepremiär 1914-03-09 Cosmorama Göteborg Sverige 64 min
Urpremiär 1914-02-06 Verdensspeilet Kristiania Norge 64 min

Ämnesord

Banklokal
Direktörer
Fondmäklare
Förförelse
Förskingring
Kassörska
Kvinnofängelse
Polis
Självmord
Spegeleffekt
Stockholm/Lärkstaden

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?