Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (46 st)

Originaltitel Dömen icke
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1914-08-31

Medverkande

Nils Arehn
Helder, fabrikör

Hilda Borgström
Mary, Helders hustru

Greta Almroth
Clara, Helders dotter

John Ekman
Albert Smith, Marys bror

Richard Lund
Walter Crain, artist

Visa alla medverkande

Handling

Helder är en lycklig familj, mannen, hustrun Mary och den lilla Clara, som är två år. Men en dag får Mary ett brev från sin bror Albert, som lyckats rymma från det fängelse,...

Visa hela handlingen

Press

Ingen tidning i Stockholm recenserade filmen omedelbart efter premiären. Senare var det endast NDA, som nästan 14 dagar efter premiären uppmärksammade den i ett kort omnämnande, där det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Nils Arehn Helder, fabrikör
Hilda Borgström Mary, Helders hustru
Greta Almroth Clara, Helders dotter
John Ekman Albert Smith, Marys bror
Richard Lund Walter Crain, artist
Jenny Tschernichin-Larsson hembiträde
Nils Elffors varubud
William Larsson buse

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Helder är en lycklig familj, mannen, hustrun Mary och den lilla Clara, som är två år.

Men en dag får Mary ett brev från sin bror Albert, som lyckats rymma från det fängelse, där han avtjänar ett välförtjänt straff för en rad förbrytelser. Hon har aldrig berättat för sin make om sin avsigkomne bror.

Motvilligt går Mary med på att träffa den på flykt varande brodern, och hennes man råkar iaktta hur de bägge syskonen omfamnar varandra. Efteråt ställer han henne till svars för att hon träffat en annan man och Mary, som svurit att inte förråda brodern, är svarslös. Hon jagas på porten.

Femton år senare har Clara vuxit upp till en ung, vacker kvinna. Clara ägnar sig åt målning och har träffat den unge artisten Walter Crain. De bägge unga har förälskat sig i varandra. Lyckan ler mot dem.

Men för Mary har de femton åren varit fyllda av lidande och förnedring. Hennes kriminelle och försupne bror har tagit ifrån henne allt hon lyckats förtjäna, och nu lever de i total misär

I det tillståndet blir hon uppmärksammad av Walter, som lovat Clara att skaffa henne en så realistisk modell som möjligt för en planerad tavla. Så kommer Mary okänd tillbaka till sitt eget f d hem, ser sin dotter och hur lycklig hon är med Walter. Men hon iakttar också hur hennes f d man inte vill veta av Claras och Walters kärlek och förbjuder Clara att träffa honom.

Under tiden har Marys skurkaktige bror planlagt en ny kupp, nu mot Helder, men Mary lyckas avstyra den. I stället söker hon upp sin tidigare man och lovar att aldrig mer träffa dottern eller visa sig mer, om han går med på de unga tus kärlek. Han lovar det.

Marys bror har dock inte gett upp planerna på kuppen mot Helder. Han gör ett nattligt inbrott men blir fast och tvingas erkänna att han är Marys bror och alltså inte hennes älskare, som Helder hela tiden trott.

Helder inser plötsligt sitt fruktansvärda misstag och stammande "Kan du förlåta?" sjunker han till sin hustrus fötter.

Censur / granskning

Censurnummer 10959
Datum 1914-08-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1176 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar från 1139 till 1151 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1176 meter
Längd i minuter 57 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen tidning i Stockholm recenserade filmen omedelbart efter premiären. Senare var det endast NDA, som nästan 14 dagar efter premiären uppmärksammade den i ett kort omnämnande, där det bl a hette att Hilda Borgström "utför huvudrollen med samma konstnärlighet, som hon tidigare lagt i dagen på talscenen och den hvita duken. Stycket, som samlat en rad av fulla hus, visas ännu några dagar."

Då var intresset större i Göteborg. Dagen efter filmens premiär där skrev GA bl a: "Filmen var som alla Victor Sjöströms filmer verkningsfull och gripande, hvilket ytterligare förhöjdes genom de agerandes prestationer. Särskilt bör nämnas fröken Hilda Borg!ström och hr Ahrén i hufvudrollerna samt fröken Greta Almroth i en näpen liten flickas skapelse. Filmen är värd att ses."

I GM kallades samma dag filmen "en ny stor triumf för den svenska filmkonsten". Den för sin tid ovanligt långa recensionen fortsätter:

"Redan i och för sig är innehållet i detta allvarliga och i god mening spännande stycke ett litet konstverk med gripande taflor ur lifvet, hvilka genom fröken Hilda Borgströms och hr Victor Sjöströms samt deras medspelares konstnärliga prestationer bli till den grad verklighetstrogna och lifslefvande, att man oemotståndligt måste ryckas med.

Intet har tydligen heller sparats, då det gällt att åstadkomma en värdig iscensättning af det hela, hvilket allt är ägnadt att skapa en verklig konstnjutning.

Den storartade framgång, som detta förträffliga drama med all säkerhet kommer att röna och hvaraf det äfven mer än väl är förtjänt, blir ett vackert erkännande åt svensk filmkonst, hvilken icke minst genom detta sitt alster visat sig fullt ut vuxen att med framgång upptaga konkurrensen med den utländska."

Även i Malmö recenserades filmen i samband med premiären, om också inte lika utförligt. Sålunda skrev SDS bland annat: "Metropols första program för den nya salongen är som vanligt utsökt godt. Det består af en intressant journal samt ett utmärkt väl inspeladt svenskt drama Dömen icke, af fint och fängslande innehåll."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in under maj 1914 och samtida källor ger klart vid handen att Stiller var avsedd att regissera den. Men vid tiden för inspelningens början hade Stiller ännu inte hunnit avsluta sin film Det röda tornet, varför Sjöström redan från början fick överta Dömen icke. Att skjuta upp inspelningen var sannolikt omöjligt av hänsyn till Hilda Borgström, vars medverkan var avgörande för hela inspelningen.

Dömen icke såldes utomlands i 42 kopior till 9 länder, därav 13 kopior till England, 12 till Ryssland och 9 till Tyskland.

Filmen är inte bevarad.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Stockholm med omgivningar.

Visningar

Sverigepremiär 1914-08-31 Regina Stockholm Sverige 57 min
Urpremiär 1914-08-31 Regina Stockholm Sverige 57 min
Annan visning 1914-11-13 Verdensspeilet Kristiania Norge 57 min
1915-04-12 Metropol Köpenhamn Danmark 57 min

Ämnesord

Alkoholister
Barn
Familj
Familjelycka
Förbrytare
Föräldrar som kärlekshinder
Inbrott
Konstnär
Missförstånd
Misär
Modell
Polis
Rymningar
Utpressning

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel När förtiden reser sig. Drama av Marius Wulff.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel När förtiden reser sig. Drama av Marius Wulff.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?