Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel Bra flicka reder sig själv : Komedi i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1914-10-12

Medverkande

Clara Wieth
Ruth Landén

Alfred Lundberg
Fellman, grosshandlare

Richard Lund
Sven, Fellmans son

Stina Berg
ej identifierad roll

William Larsson
ej identifierad roll

Visa alla medverkande

Handling

Ruth har haft en lycklig barndom, men familjen har kommit på obestånd, och Ruth vill inte ligga den till last. Förgäves söker hon arbete tills hon en dag får en idé. Hon klär ut sig...

Visa hela handlingen

Press

Recensionsnotiserna var genomgående positiva. "Handlingen är nätt och fyndigt hopkommen och författaren har ingalunda förbisett det lilla pikanteri som kan uppkomma då en flicka...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Clara Wieth Ruth Landén
Jenny Tschernichin-Larsson Ruths mor
Alfred Lundberg Fellman, grosshandlare
Richard Lund Sven, Fellmans son
Stina Berg ej identifierad roll
William Larsson ej identifierad roll
Eric Lindholm ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Ruth har haft en lycklig barndom, men familjen har kommit på obestånd, och Ruth vill inte ligga den till last. Förgäves söker hon arbete tills hon en dag får en idé. Hon klär ut sig till pojke och får på så sätt arbete som mjölkbud. Detta leder i sin tur till att hon får ett erbjudande om anställning som betjänt i ett förmöget hus, där hon förälskar sig i sonen. Denne i sin tur har förälskat sig i den verkliga Ruth, när han mött henne på gatan. Detta vet hon emellertid inte om.

Situationen är på komediers vis full av förvecklingar, men så småningom börjar sonen ana oråd, och "en indiskret blick genom fönstret där Ruth sitter i flickdrömmar ger hans aning rätt", som det står i programbladet.

Innehållsredogörelsen, som vid denna tid även ofta förekom i premiärannonserna ute i landet, avslutas sålunda:

"Och alltför gärna låter hon sig nu fångas i hans starka armar. Hon är åter den lilla solskensfjärilen Ruth Landén, som strålande av lycka och kärlek med öppna armar mottages i det nya hemmet som sonens fästmö." (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 11194
Datum 1914-10-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 850 meter
Längd efter klipp 836 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 850 meter
Längd i minuter 41 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionsnotiserna var genomgående positiva.

"Handlingen är nätt och fyndigt hopkommen och författaren har ingalunda förbisett det lilla pikanteri som kan uppkomma då en flicka nödgas agera hela stycket igenom som pojke", menade NDA. "Stycket är mycket roande och kommer att tillförsäkra teatern 'lapp på luckan"', spådde AT.

"Clara Wieth har också gjort huvudrollen med både smittande gott humör och säker smak i en del något ömtåliga poänger (-) ett mycket gott exempel på vad den svenska filmregin -- det är hr Victor Sjöström, som i detta fall har äran -- numera verkligen förmår och att det spelar i igenkänd Stockholmsmiljö bidrar naturligtvis att öka intresset." (DN)

Kommentar Svensk filmografi

Det finns inget ordentligt belägg för att Sjöström också skrivit manus. Varken filmen eller manuskriptet finns bevarade, men det finns förvånansvärt nog heller inte noterat något manuskriptinköp i liggaren, trots att denna är ordentligt förd sedan 1913. Detta kan tyda på att Sjöström mer eller mindre improviserade ihop denna lättsamma bagatell efter klassiska komedimönster.

Filmen inspelades sommaren 1914 -- samtidigt som ett världskrig bröt ut nere i Europa. De mer allvarliga ämnena från hösten 1913 passade inte längre i produktionen. Folk ville le och ha roligt och flickor i pojkkläder var ett tacksamt motiv.

Noteras kan att premiärannonsen ger större utrymme åt krigsjournalerna, som tycks ha varit inte mindre än fem stycken. Utöver den svenska veckorevyn -- som även den handlade om truppförflyttningar -- visades Dokument från världskriget, Från krigsskådeplatsen i öster, Franska armén samt ett specialreportage om den tyska ubåten U9, Tysklands stolthet, som just sänkt tre engelska krigsskepp.

Bra flicka reder sig själv såldes till Danmark, Norge, Finland, Balkan, Holland, Ryssland, Spanien, Tyskland och Österrike.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé och ateljéns omgivningar, Lidingö. Stockholmsgator.

Visningar

Sverigepremiär 1914-10-12 Regina Stockholm Sverige 41 min
Urpremiär 1914-10-12 Regina Stockholm Sverige 41 min
Annan visning 1914-11-30 Esplanad Helsingfors Danmark 41 min
1914-12-04 Verdensspeilet Kristiania Norge 41 min
1915-02-15 Victoriateatret Köpenhamn Danmark 41 min

Ämnesord

Betjänter
Förklädnader
Mjölkbud
Pojkflicka

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 17
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?