Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Gatans barn
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1914-10-19

Medverkande

Lili Bech
Jenny, uppasserska på krogen ''Gyllene ankaret''

Gunnar Tolnæs
Karl Sterner, journalist

Sven Bergvall
ung journalist vid en konkurrerande tidning

Gustaf Callmén
politiker, partikamrat till Sterner

Jenny Tschernichin-Larsson
politikerns hustru

Emil Bergendorff
politiker, partikamrat till Sterner

Visa alla medverkande

Handling

Den vackra Jenny är uppasserska på sjömanskrogen "Gyllene ankaret" och hon trivs med det glada livet och umgänget där. Dit kommer ibland den unge lovande journalisten Karl Sterner och han...

Visa hela handlingen

Press

Filmen slog inte an särskilt väl på Stockholms recensenter. Titeln fann NDA "sökt". Dramat, skrev AB, verkade "osannolikt till sin komposition och var litet väl långt utdraget"....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Lili Bech Jenny, uppasserska på krogen ''Gyllene ankaret''
Gunnar Tolnæs Karl Sterner, journalist
Sven Bergvall ung journalist vid en konkurrerande tidning
Gustaf Callmén politiker, partikamrat till Sterner
Jenny Tschernichin-Larsson politikerns hustru
Emil Bergendorff politiker, partikamrat till Sterner
Stina Berg gäst vid första festen för Sterner
John Ekman en i gänget på ''Gyllene ankaret''
Kotti Chave liten pojke

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Den vackra Jenny är uppasserska på sjömanskrogen "Gyllene ankaret" och hon trivs med det glada livet och umgänget där. Dit kommer ibland den unge lovande journalisten Karl Sterner och han får allt mer och mer intresse för den vackra uppasserskan. När han gång på gång ser hur illa hon i själva verket blir behandlad på krogen, beslutar han att ta henne där!ifrån och själv ta hand om henne. Motvilligt följer hon med honom.

Ett år senare är de gifta. Till det yttre är Jenny helt förändrad men i sitt sinne är hon fortfarande samma glada och ansvarslösa kvinna som tidigare. Sterner har under tiden avancerat och fått den ena förtroendeposten efter den andra. Men hans arbete har också hållit honom strängt sysselsatt utanför hemmet. Jenny vantrivs mer och mer och slutligen söker hon sig tillbaka till det glada gänget på "Gyllene ankaret". Vid en fest för Sterner samma kväll med anledning av att han lyckats bilägga en hotande konflikt, ställer Jenny till skandal genom att släppa in sina tidigare kumpaner på festen.

Sterner blir rasande och tvingar henne att genast följa med honom hem. Men väl där försvinner hans vrede, när han upptäcker ett litet barnlinne, som Jenny håller på att sy.

Ytterligare fyra år går till ända. Sterner har nu avancerat till riksdagsman och ledare för sitt parti. Utnämningen firas med en stor fest, vid vilken Jenny ivrigt uppvaktas av en ung journalist från en konkurrerande tidning. De har tillfälligtvis träffats tidigare, och journalisten beslutar sig för att med alla medel få Jenny att lämna honom vissa konfidentiella uppgifter om Sterners partikamrater m m.

Först vägrar Jenny kategoriskt, men sedan hennes man förebrått henne för att vara en dålig mor och inte sköta deras lille son rätt, stjäl hon ett viktigt dokument och överlämnar det till journalisten.

Katastrofen drabbar Sterner som ett åskslag, men när han får veta hur det hela gått till, tar han likväl skulden helt på sig själv.

Han avbryter emellertid samlivet med Jenny och förbjuder henne att träffa deras barn. Han lämnar pojken i en god väns vård och tar sedan konsekvenserna av sitt handlande och skjuter sig.

För sent inser Jenny vad hon ställt till och hur hon förstört allt för sig själv.

Censur / granskning

Censurnummer 11230
Datum 1914-10-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1103 meter
Längd efter klipp 1101 meter
Kommentar I akt III: Klippt den scen där hjälten efter avskedet från sonen håller revolvern vänd mot sig. Kopiornas längd varierar från 1086 m till 1107 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1107 meter
Längd i minuter 54 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen slog inte an särskilt väl på Stockholms recensenter.

Titeln fann NDA "sökt". Dramat, skrev AB, verkade "osannolikt till sin komposition och var litet väl långt utdraget".

Betydligt fränare var AT: "Handlingen är ytterligt naiv och onaturlig, och publiken fick sig också ett hjärtligt skratt vid de mera dramatiska poängerna i stället för rysningar."

Däremot fick både Lili Beck och Gunnar Tolnæs mycket beröm, liksom Victor Sjöströms regi. SvD sammanfattade: "Det var sorgligt och dramatiskt och slutar med själfmord, väl inspelat och med god regi: Victor Sjöström."

Kommentar Svensk filmografi

Från olika källor härrörande uppgifter om denna film komplicerar bilden av dess tillkomst. Manuskriptet som i olika källor än kallas "Folkets barn", än "Ett barn av folket" och var indelat i 4 akter, köptes 24.3.1914 från den danske författaren och journalisten Poul Knudsen (1889-1974), senare känd bl a som författare av underlaget för den svenska filmen Vingar kring fyren (1938/20) och som manuskriptmedarbetare till fransmannen Julien Duviviers Körkarlen/La Charrette fantôme, (1939) och dansken Carl Th Dreyers Vredens dag (1943). Svenska Bio fann emellertid manuskriptet alldeles för långt och beslöt därför att dela upp det i två filmer. Gatans barn utgör den första av dessa och omfattar manuskriptets tre första akter.

Poul Knudsen var vid denna tid gift med den danska författarinnan Johanne Skram Knudsen, dotter till den danske författaren Erik Skram och Knut Hamsuns ungdomsväninna, den norska författarinnan Amalie Skram, född Alver. Johanne Skram Knudsen stod vid denna tid som författare till flera manuskript som både danska och svenska filmproducenter köpte och ibland spelade in. Sålunda köpte Svenska Bio 17.7.1914 manuskriptet till Stillers När konstnärer älska och därvid stod hon som säljare, medan hennes man undertecknat kontraktet om Gatans barn.

Vid samtal med Poul Knudsen, i Köpenhamn några år före hans död berättade han att deras filmmanuskript på den tiden alltid gick i hennes namn, oavsett vem som skrivit dem eller främst bidragit till utformandet av dem.

Till regissör för Gatans barn var på ett tidigt stadium Victor Sjöström utsedd. Men när det blev ont om tid och tvivelaktigt om Sjöström kunde åta sig uppdraget, fick Stiller ta hand om förberedelserna, som han genomförde tillsammans med den först avsedde fotografen Hugo Edlund. Stiller torde även ha bearbetat manuskriptet och delat upp det i en första, aktuell del och en senare, som tills vidare sköts på framtiden. Poul Knudsen berättade på tal om sina kontakter med Stiller vid denna tid, att denne var mindre intresserad av just den första delen av manuset än av dess fortsättning, det ursprungliga manuskriptets fjärde akt.

Denna fjärde akt utarbetades senare separat och blev den helt fristående filmen Thérèse, (1916/32), även den regisserad av Victor Sjöström. Stiller hade då händerna fulla av andra uppgifter.

Gatans barn spelades in i juli 1914. Filmen är inte bevarad.

Gatans barn såldes i 33 kopior till 10 länder, därav 12 kopior till Ryssland, 8 till England och 5 till Tyskland.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Gamla Stan m_fl platser i Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1914-10-19 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 54 min
Urpremiär 1914-10-19 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 54 min
Annan visning 1914-10-20 Paladsteatret Köpenhamn Danmark 54 min Ev. 1914-10-19

Ämnesord

Barn
Gamla stan
Hemliga papper
Journalist
Klasskillnader
Krogar
Politik
Riksdagsman
Sjömanskrog
Stockholm/Gamla Stan
Tidningsredaktörer
Uppasserska
Äktenskapskonflikt

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Folkets barn.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?