Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (46 st)

Originaltitel Högfjällets dotter : Svenskt original i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1914-11-13

Medverkande

Victor Sjöström
Karl Werner, läkare

Greta Almroth
Waina, lappflicka

John Ekman
Nordman, Wainas far

Lili Bech
sjuksköterska

Arvid Englind
Wermers kamrat

William Larsson
Werners kamrat

Visa alla medverkande

Handling

Samen Nordman har slagit läger med sin renhjord i skydd av ett fjäll. En ung same blir försmådd, när han friar till Nordmans dotter, Waina. Waina har funnit en främling liggande...

Visa hela handlingen

Press

"Hur många argument filmkonstens fiender än ställa upp mot biografernas existensberättigande kunna de dock ej förneka den betydelse filmer har som spridare av kännedom om olika trakter av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Victor Sjöström Karl Werner, läkare
Greta Almroth Waina, lappflicka
John Ekman Nordman, Wainas far
Lili Bech sjuksköterska
Arvid Englind Wermers kamrat
William Larsson Werners kamrat
Jenny Tschernichin-Larsson Werners mor

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Samen Nordman har slagit läger med sin renhjord i skydd av ett fjäll. En ung same blir försmådd, när han friar till Nordmans dotter, Waina. Waina har funnit en främling liggande sanslös nedanför en brant och ensam lyckats föra honom hem till kåtan. Främlingen visar sig vara en ung läkare, Werner, som turistat i fjällen. Han och Waina förälskar sig, men Werners kamrater finner honom i samelägret och för honom tillbaka till hans hemstad, där han får tjänst som underläkare. Han glömmer Waina och förälskar sig i en ung sjuksköterska.
Vad han inte vet är att hans förhållande med Waina resulterat i ett barn och att hon därför blivit utstött av sin familj. Förtvivlad söker hon sig till staden för att upptäcka att Werner glömt henne. På natten gömmer hon sig i ett bygge, där hon drömmer om de flydda, lyckliga dagarna.
På morgonen bär det sig inte bättre än att hon faller genom några löst liggande plankor i bygget och skadar sig illa vid fallet. I ambulans förs hon till sjukhuset -- där Werner får ta hand om henne. Hans nya fästmö uppdagar då förhållandet och bryter förlovningen. Han har skyldighet att ta hand om Waina och sitt barn och han lovar också att han ska fara med henne till fjällen och hämta barnet, så fort hon tillfrisknat, för att sedan återföra henne till staden som sin hustru.

Texten reviderad 2011-01-14

Censur / granskning

Censurnummer 11512
Datum 1914-11-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 636 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar från 648 till 655 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 655 meter
Längd i minuter 32 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Hur många argument filmkonstens fiender än ställa upp mot biografernas existensberättigande kunna de dock ej förneka den betydelse filmer har som spridare av kännedom om olika trakter av världen. (-) För någon tid sedan fick biografpubliken tillfälle att se intressanta bilder från lapparnas liv i vardagslag, deras färder till kyrkan och över fjällen och nu har återigen genom Svenska Biografteaterns försorg en serie utomordentligt vackra bilder från högfjällen presenterats. Märkligt är därvid med vilken säkerhet och enkelhet lapparna agera framför kameran och hur trovärdiga bilderna just därigenom bliva. Man har visserligen hört mycket talas om fjällens imposanta skönhet, om den präktiga syn en framrusande renhjord bjuder, om det primitiva i lapparnas kåtor, men trots detta och en mångfald fotografier har man ej kunnat få en så levande föreställning om all denna skönhet som genom den rörlighet filmen kan förläna bilderna. För den som ej har tillfälle att besöka fjällen ger filmen Högfjällets dotter, som nu visas på Röda Kvarn, en livfull skildring av naturen bland lapparna och deras liv."

Denna ovanligt utförliga och intressanta recension återfanns i SvD 18.11.1914.

I övrigt var notiserna om filmen mycket lakoniska. Man noterade "verkligen vackra lappländska vinterscenerier som 'staffage'." (StD) "varigenom den i och för sig intressanta framställningen även kan tjäna som reklam för den härliga naturen däruppe" (AT), men i övrigt var det bara de sedvanliga honnörsorden om spel och regi -- med ett ovanligt beskt undantag: "Hela filmen utspelas i halvmörker och vid eldsljus och skum belysning är lika enerverande på film som på scen. Att spela på knä i en lappkåta måtte inte vara lätt, men det gör inte heller filmen rolig." (StT)

Kommentar Svensk filmografi

Sjöström skrev manuskriptet hösten 1913, och filmen inspelades under februari-mars påföljande år.

Fjällvärlden som miljö var inte ny för Svenska Bio. Stiller hade utnyttjat den redan i När larmklockan ljuder (1913/14) och Stormfågeln (1914/16), men Sjöström torde ha varit den förste att utnyttja bakgrunden mer dokumentärt, som framgår av den ovan citerade pressreaktionen. Det kan också konstateras att av 20 bevarade stillbilder består 13 av lappländska exteriörer och John Ekman smälter väl in i skaran av riktiga lappar. Filmen kan här möjligtvis ses som en förövning till Berg-Ejvind och hans hustru (1918/1).

Stillbilderna ger också vid handen att filmen tydligen släppts ut på nytt på 20-talet, eftersom de i flera fall försetts med ett inkopierat SF-märke.

Filmen finns ej bevarad, ej heller dess manuskript. Hos SVT finns dock en gammal SF-journal som visar hur filmexpeditionen i slädar beger sig till inspelningsplatsen utanför Åre.

Förutom till de nordiska länderna såldes filmen till Holland, Italien, Ryssland, Spanien, Tyskland, Turkiet, Österrike och Afrika.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Fjälltrakterna kring Åre och Östersund, ett sjukhus.

Visningar

Sverigepremiär 1914-11-13 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 32 min
Urpremiär 1914-11-13 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 32 min
Annan visning 1915-01-22 Metropol Köpenhamn Danmark 32 min
1914-11-23 Palladsteatern Kristiania Norge 32 min Ev. 1914-11-29.
1915-03-15 Esplanad Helsingfors Finland 32 min

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Bruten förlovning
Fjäll
Försoning
Kåta
Läkare
Nationella minoriteter, samer
Renar
Samer
Sjuksköterska
Skidåkare
Turist
Övergiven kärlek

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÖGFJÄLLETS DOTTER Svenskt drama i 3 akter
Tryckeri Tryckeriaktiebolaget Fylgia


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Högfjällets dotter.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?