Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (15 st)

Originaltitel Hjärtan som mötas : Komedi i 2 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1914-11-30

Medverkande

Alfred Lundberg
Eberling, grosshandlare

Karin Molander
Margot, Eberlings dotter

Carlo Wieth
Albert, fru Ströms son

Greta Almroth
Alberts syster

Richard Lund
ingenjör

Visa alla medverkande

Handling

Albert Ström blir en dag orättvist avskedad från sitt arbete som montör på ett motorbåtsvarv sedan han handgripligen tillrättavisat sin förman som varit närgången mot Alberts syster....

Visa hela handlingen

Press

"En oskyldig och mycket moralisk historia om en rik flickas och en fattig chaufförs kärlekssaga. Huvudrollerna spelades vinnande" konstaterade SvD. "En trovärdig handling och inspelningen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Alfred Lundberg Eberling, grosshandlare
Karin Molander Margot, Eberlings dotter
Jenny Tschernichin-Larsson fru Ström
Carlo Wieth Albert, fru Ströms son
Greta Almroth Alberts syster
Richard Lund ingenjör
August Warberg chef för varvet
John Ekman försmådd friare

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (16 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Albert Ström blir en dag orättvist avskedad från sitt arbete som montör på ett motorbåtsvarv sedan han handgripligen tillrättavisat sin förman som varit närgången mot Alberts syster. Arbetslös och ensam ansvarig för sin mor och syster beger sig Albert till Stockholm och får till sist arbete som chaufför hos den förmögne direktör Eberling. Dennes dotter förälskar sig snart i Albert -- som besvarar hennes kärlek -- men detta förorsakar att han ånyo avskedas, sedan fadern fått ett anonymt brev från en försmådd friare av mer solid "klass".

Tillbaka i hemmet möts Albert emellertid av det glädjande meddelandet att hans mor fått ett mindre arv. Därigenom kan han i lugn och ro arbeta på en konstruktion av en ny båtmotor som han uppfunnit. När den är färdig lyckas han också sälja den till sin gamle chef på motorbåtsvarvet.

När en provkörning av den nya motorbåten görs har mycket folk samlats vid varvets brygga, bland dem Margot, vars far nu har dött. Hon har inte kunnat glömma sin Albert. Uppvisningen blir succé, men bryggan rasar dessvärre samman inför tyngden av åskådarmassorna.

"Margot kan med nöd hålla sig uppe, då en stark arm griper tag om henne och räddar henne. Det var Albert. Ett par dagar senare äro de förlovade." (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 11608
Datum 1914-11-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 790 meter
Kommentar Annan längd: 785m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 790 meter
Längd i minuter 38 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"En oskyldig och mycket moralisk historia om en rik flickas och en fattig chaufförs kärlekssaga. Huvudrollerna spelades vinnande" konstaterade SvD. "En trovärdig handling och inspelningen är förstklassig" menade AT, medan NDA nöjde sig med att konstatera att "pjäsen spelar i Stockholm, vilket ju alltid är intressant."

Utförligaste notisen återfinns i AB, som mest uppehöll sig vid skådespelarna i samband med detta "lilla nätta om också något hopkonstruerade lustspel":

"Fru Molander som den unga flickan var förtjusande. Det är en charm över hela hennes lilla nätta uppenbarelse som hon torde vara ensam om att vara i besittning av. Hr Wieth gjorde sympatiskt den unge chauffören. Båda dessa unga skådespelare ha någonting ovanligt omedelbart över sig som också fann en livlig bifallsyttring från publikens sida."

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet till denna veckotidningshistoria har skrivits av en Edvin Berndtson, vars namn för övrigt inte förekommer i filmhistorien -- och i litteraturhistorien har det knappast funnits anledning att leta! Svenska Bio köpte manuskriptet i februari 1914 och filmen inspelades mellan den 22 juni och 4 juli samma år. Till de spektakulära inslagen hörde givetvis den "speed!boat" som spelar en stor roll i finalen, medan en vacker automobil av märket Horch drog ögonen till sig i filmens förra hälft. Samma bil utnyttjades även i Bra flicka reder sig själv, (1914/18) som Sjöström spelade in strax efteråt.

Filmen finns inte bevard och möjligen är denna kommentar lite för ironisk. På Svenska Bio deklarerade man stolt i både annonser och programblad att filmen var något extra:

"Den svenska produktionen av film har rönt en alldeles enastående utveckling, varpå även detta skådespel, Hjärtan som mötas, är ett bevis. Från att uteslutande vara en film-industri har den nu gjort sig berättigad att nämnas film-konst. Utan de tekniska hjälpmedlens snabba utveckling har man i detta avseende att för resultatet tacka den konstnärskraft som haft ledningen om hand vid inspelningen, nämligen i detta fall herr Victor Sjöström. Och när man närmare ser på det vunna resultatet, finner man, att det rent tekniskt skulle stå sig ohjälpligt slätt, om ej det konstnärliga gåve det sin levande anda."

Fan tro't.

Utanför de nordiska länderna såldes filmen till Holland, Ryssland, Schweiz, Tyskland, Österrike, Afrika och Orienten (?).

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Troligen Stockholms skärgård.

Visningar

Sverigepremiär 1914-11-30 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 38 min
Urpremiär 1914-11-30 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 38 min
Annan visning 1915-06-07 Metropol Köpenhamn Danmark 38 min
1915-10-11 Esplanad Helsingfors Danmark 38 min

Ämnesord

Anonymt brev
Arbetare
Arbetslös
Arv
Brygga
Båtmotor
Chaufförer
Försmådd friare
Motorbåt
Stockholms skärgård
Uppfinning
Uppvisning
Varv

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HJÄRTAN SOM MÖTAS Komedi i 2 akter
Tryckeri Skandinaviska Tr.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hjärtan som mötas.
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?