Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel När konstnärer älska : Drama i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-01-18

Medverkande

Lili Bech
Thora Flemming, skådespelerska

Egil Eide
Bernhard Steen, professor i målning

Gunnar Tolnæs
Ernst Lycke, ung konstnär

Handling

Bernhard Steen, berömd konstnär, har målat skådespelerskan Thora Flemmings porträtt och ställer ut det. Thora, som vet att Bernhard är förälskad i henne, hittar framför...

Visa hela handlingen

Press

Recensionerna efter premiären i Stockholm var övervägande goda. SvD skriver att filmen "är sentimental och något släpig, men utmärker sig för ett öfverdådigt fint spel af Lili...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Rekvisita

Medverkande

Lili Bech Thora Flemming, skådespelerska
Egil Eide Bernhard Steen, professor i målning
Gunnar Tolnæs Ernst Lycke, ung konstnär

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Bernhard Steen, berömd konstnär, har målat skådespelerskan Thora Flemmings porträtt och ställer ut det.

Thora, som vet att Bernhard är förälskad i henne, hittar framför spegeln sitt första gråa hår. Håller livet på att glida från henne?

Steen har som elev den unge målaren Ernst Lycke, vilken genom honom blir bekant med Thora. Hon visar genast sitt intresse för Ernst.

Både Bernhard och Ernst arbetar på skisser för den stora pristävlingen om utsmyckningen av det nya råd!huset. När Ernst i hemlighet får se Bernhards skisser, inser han att han själv aldrig kan vinna tävlingen. Han stjäl dennes skisser och vinner tävlingen.

Bernhard tror själv att hans skisser försvunnit genom en olyckshändelse.

Ett halvt år senare. Thora och Ernst är gifta och återkommer från sin bröllopsresa. Ernst börjar arbeta på utsmyckningen av rådhuset. En dag hittar Thora de stulna skisserna i Ernsts ateljé, vet inte varifrån de kommer och låter dem ligga framme.

Där får Bernhard se dem, tar dem och rusar till rådhuset för att ställa Ernst till svars.

När denne får se Bernhard komma med skisserna i handen, tar han ofrivilligt ett steg tillbaka och störtar ner från byggnadsställningen. När Thora kommer fram, är han redan död.

Censur / granskning

Censurnummer 11217
Datum 1914-10-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1074 meter
Kommentar Annan längduppgift: 1015, 1110, 1050 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1074 meter
Längd i minuter 52 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensionerna efter premiären i Stockholm var övervägande goda.

SvD skriver att filmen "är sentimental och något släpig, men utmärker sig för ett öfverdådigt fint spel af Lili Bech, Egil Eide och Gunnar Tolnaes samt för grupperingar och rent dekorativa anordningar gjorda av Mauritz Stiller hvilka äro en ren fröjd för ögat."

StD berömmer "den utmärkta inspelningen och regien. Hufvudrollerna i det verkningsfulla och spännande dramat innehafvas af Lili Bech, som rörde sig med verklig grandezza och i magnifika toaletter, Egil Eide och Gunnar Tolnaes."

I StT är signaturen XX först mera kritisk men faller sedan för Lili Bech och filmens foto: "Dramat har longörer, men många vackert gjorda scener. Hr Eide har en övertygande melankoli och fru Bech är skön som en staty, hon har knappt någonsin haft tillfälle att göra sig så plastiskt vacker. Den svenska omgivningen där stycket spelats in är också skön -- där fanns partier som väl knappt stå tillbaka för Italien."

I AT instämmer signaturen T-e: "Stycket spelar i Stockholm, och på köpet får man sålunda bilder från vetenskapsakademins nybyggnader vid Frescati samt från Hasselbacken och Djurgården."

Även signaturen Jason i AB uttalar sig berömmande om "den goda inspelningen och den utmärkt vackra uppsättningen.

Huvudrollerna innehavas av Lili Bech-Sjöström, Egil Eide och Gunnar Tolnaes. Fru Bech-Sjöström briljerade med en del vackra toaletter och Gunnar Tolnaes som den unge artisten var bra, men främst stod dock Egil Eide, med sitt lugna allt behärskande spel.

Filmen verkade dock trots den goda inspelningen, något långtråkig och man var stundtals mycket tacksam för de vackra interiörerna som voro ett verkligt studium för ögat. Mauritz Stiller är onekligen den främste i fråga om att iscensätta ståtliga rumsinteriörer."

Kommentar Svensk filmografi

När konstnärer älska spelades in i slutet av juli och början av augusti 1914. Manuskriptet var författat av den danska författarinnan Johanne Skram Knudsen och i det i SFs arkiv förvarade författarkontraktet försäkrar hon att det är ett originalarbete.

Förutom till Norge, där filmen hade urpremiär, såldes den för visning i Danmark, Finland, Holland, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Österrike, Balkanländerna och Ryssland. Totalt såldes 37 kopior till utlandet, därav som vanligt 13 till Ryssland.

När konstnärer älska är inte bevarad.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Restaurant Hasselbacken på Djurgården, Djurgårdsbrunnskanalen och utanför Villa Bergsgården vid uppfarten från Djurgårdsslätten till Skansen, Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1915-01-18 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 52 min
Urpremiär 1914-12-12 Paladsteatret Kristiania Norge 52 min

Ämnesord

Automobil/1915-års modell
Bedrägerier
Konstnär
Konstnärstävling
Konstutställningar
Porträttmålare
Skådespelare
Stockholm/Djurgårdsbrunnskanalen
Stockholm/Restaurant Hasselbacken
Stockholm/Villa Bergsgården
Svartsjuka

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?