Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (32 st)

Originaltitel En av de många : Skådespel i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-01-14

Medverkande

Gunnar Tolnæs
Erik Wall

Greta Almroth
Clara, Erik Walls dotter

August Warberg
Sahlberg, direktör

Lilly Jacobsson
Ellen, Sahlbergs dotter

Lili Bech
Frida Nilsson

Alfred Lundberg
ej identifierad roll

Visa alla medverkande

Handling

Föräldralös och sjuk förlorar kontoristen Erik Wall sitt arbete. I sin nöd söker han upp en arbeterska som han tidigare mött, Frida, vid en av Stockholms fabriker. Frida tar sig an...

Visa hela handlingen

Press

I en förhandsnotis i SvD den 1 feb konstaterar Colibri att filmen för första gången förevisats för tidningarna "i Svenska biografteaterns nya 'profrum', en för Stockholm gans!ka unik...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Regiassistent
Ej inspelat manus
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Gunnar Tolnæs Erik Wall
Greta Almroth Clara, Erik Walls dotter
August Warberg Sahlberg, direktör
Lilly Jacobsson Ellen, Sahlbergs dotter
Lili Bech Frida Nilsson
Alfred Lundberg ej identifierad roll
Gull Natorp ej identifierad roll
Jenny Tschernichin-Larsson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Föräldralös och sjuk förlorar kontoristen Erik Wall sitt arbete. I sin nöd söker han upp en arbeterska som han tidigare mött, Frida, vid en av Stockholms fabriker. Frida tar sig an honom, och de förälskar sig. Hon ger honom sina sparpengar så han kan köpa en ny kostym och söka en bra plats. Erik får också en dylik hos en direktör Sahlberg, en vän till hans avlidne farbror. Sahlbergs dotter, Ellen, har till och med varit lekkamrat med Erik när de var små.

Även Ellen förälskar sig i Erik och frestelsen blir Erik för stor. I valet mellan den fattiga Frida och den rika Ellen väljer han Ellen. Då visar det sig att Frida är med barn. Han försöker köpa sig fri från ansvaret, med Frida skickar stolt pengarna tillbaka. Erik gifter sig med Ellen och blir delägare i firman.

16 år senare är Erik en förmögen änkeman. Han minns Frida som en gång var hans länk mellan nöden och lyckan. Vid en morgonritt stegrar sig hästen och Erik förlorar sin plånbok. Den återfinns av en 15-årig flicka som skyndar att lämna den tillbaka. Erik skämtar med henne och frågar efter hennes far. Hon svarar att hon ingen har. "Han övergav mor innan jag blev född." Betänksam ger Erik henne alla de pengar som låg i plånboken.

Med pengarna råkar det följa ett visitkort, och det visar sig nu att flickans mor är Frida som förtörnad tror att Erik vill skymfa henne än en gång. Hon skickar tillbaka pengarna med Clara, som alltså är Eriks dotter.

"Härigenom sammanföres och återförenas och försonas Erik och Frida" -- ty kärleken övervinner allt.

Censur / granskning

Censurnummer 11807
Datum 1915-01-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 840 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 852 meter
Längd i minuter 41 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I en förhandsnotis i SvD den 1 feb konstaterar Colibri att filmen för första gången förevisats för tidningarna "i Svenska biografteaterns nya 'profrum', en för Stockholm gans!ka unik institution...i rödt, möblerad med charmanta skinnmöbler och försedd med delikata ljusanordningar." Förtjusningen över detta nya påfund resulterade också i att signaturen glatt konstaterade att "Svenska biografteatern i den svåra filminspelningskonsten väl kan mäta sig med utlandets bästa kapaciteter på området" och att En av de många är "något av det allra bästa vi sett denna firma prestera."

Premiärnotiserna i de övriga stockholmstidningarna bekräftade i stort SvDs kommentar, sålunda fann XX i StT filmen "fin och själfull" och att "denna film kan man med ära skicka på turné utomlands." Några recensioner eller kritiska kommentarer kan man dock som vanligt inte tala om vid denna tid.

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet inköptes hösten 1913, men inspelningen ägde rum först sommaren 1914, enligt produktionsjournalen 22 juni -- 8 juli. Den nyengagerade skådespelaren och turnéledaren Arvid Englind följde som "underregissör" inspelningen för att "lära sig göra film". (se kommentar till 1915/6).

Programbladet har som underrubrik: "Drama ur det modärna storstadslivet". Så till vida kan filmen också till nöds ses som en fortsättning på Sjöströms sociala linje, även om innehållet denna gång låg kolportaget nära.

Finns ej bevarad, ej heller dess manuskript. Filmen såldes till Danmark, Norge, Finland, Ryssland, Holland, England, Tyskland, Österrike, Balkanstaterna och Sydafrika.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Stockholm.

Visningar

Stockholmspremiär 1915-02-01 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 41 min
Sverigepremiär 1915-01-14 Cosmorama Göteborg Sverige 41 min
Urpremiär 1915-01-14 Cosmorama Göteborg Sverige 41 min

Ämnesord

Arbeterska
Arbetslös
Barn/utomäktenskapligt
Fabriker
Kontorist
Plånbok
Änkeman
Återförening
Övergiven kärlek

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 16
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?