Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (30 st)

Originaltitel Sonad skuld : Svenskt original i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1915-02-15

Medverkande

Lili Bech
Margareta Stensson

Gustaf Callmén
Margaretas far, hemmansägare

Carlo Wieth
Margaretas bror

John Ekman
fabrikschef

Viggo Friderichsén
Albin Ström, ingenjör

August Warberg
hemmansägare

Visa alla medverkande

Handling

Hemmansägare Stensson är änkling och lever ett lyckligt och stilla liv med sina bägge barn, Margareta och Karl, på den fäderneärvda gården. Han har dock en gång gått i borgen för sin...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga notiser i samband med premiären noterar att Nils Krok här gjort ett försök att återknyta till sin och Sjöströms tidigare mycket uppmärksammade film, Ingeborg Holm (1913/21),...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Lili Bech Margareta Stensson
Gustaf Callmén Margaretas far, hemmansägare
Carlo Wieth Margaretas bror
John Ekman fabrikschef
Viggo Friderichsén Albin Ström, ingenjör
August Warberg hemmansägare
Greta Almroth hemmansägarens dotter
Stina Berg hemmansägarens hustru

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Hemmansägare Stensson är änkling och lever ett lyckligt och stilla liv med sina bägge barn, Margareta och Karl, på den fäderneärvda gården. Han har dock en gång gått i borgen för sin bror, och när denne plötsligt gör konkurs, tvingas Stensson sälja sin gård och med barnen flytta till staden för att där söka arbete.

"Efter långvarigt förgäves sökande nödgas till slut far och son taga plats på en blyvittfabrik, trots detta arbetes utomordentliga hälsofarlighet." (Programmet)

Efter en tid dukar fadern under, och Karl lämnar då staden och återvänder till landet, där han snart gifter sig med dottern till en hemmansägare. Förgäves har han sökt övertala sin syster att följa med honom, men hon har förälskat sig i en av ingenjörerna på fabriken, Albin Ström, som dock överger henne när hon väntar barn.

Efter ett misslyckat självmordsförsök hämtar Karl hem systern och hennes barn till sin nya gård. Ström har under tiden "fortsatt sitt utsvävande levnadssätt" och i samband därmed förskingrat ur fabrikens kassa, vilket dock upptäcks. Han ställs inför rätta och döms till två års fängelse.

Några år senare råkar Margaretas barn falla ner i gårdsbrunnen, där det skulle ha drunknat, om inte en förbipasserande luffare råkat komma förbi och med fara för sitt eget liv räddar barnet. Man upptäcker efteråt att luffaren inte är någon annan än Ström som sonat sitt brott -- och nu också sin skuld. Ström och Margareta återförenas.

Censur / granskning

Censurnummer 12089
Datum 1915-02-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 988 meter
Kommentar Scenerna med brunnen i del III ha så förkortats, att blott barnets räddning och därefter Ströms upphissande över brunnskanten samt hans återkallande till livet kvarstår. Sålunda ha de scener borttagits där under misslyckade räddningsförsök luffaren och barnet tillsammans plumsa om i vattnet. Annan längduppgift: 954 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 988 meter
Längd i minuter 48 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga notiser i samband med premiären noterar att Nils Krok här gjort ett försök att återknyta till sin och Sjöströms tidigare mycket uppmärksammade film, Ingeborg Holm (1913/21), men alla tycks också vara överens med Jason i AB om att "den nya filmen tränger inte så djupt som den förra, själva bearbetningen är mera schablonmässig, men har dock en hel del att säga, som är värt att uppmärksammas".

Skådespelarna harangeras som vanligt, men fotot får också mycket beröm: "En del fotografiska effekter äro sällsynt vackra", skrev bl a SvD. Helhetsintrycket tycks dock vara det som SocD sammanfattar sålunda: "Jämförligt med Ingeborg Holm är det icke alls, men det försvarar sin plats bland de medelmåttiga biografdramerna."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen började inspelas den 4 juni och gjordes alltså omedelbart före En av de många (1915/3) fast premiären kom 14 dagar senare. Även detta manus skrevs hösten 1913, förmodligen direkt efter framgången med Ingeborg Holm. Filmens upptakt kan förmodligen ha verklighetsanknytning från Krooks fattigvårdsarbete, och uppslaget med den miljöfarliga fabriken känns mycket modernt och var troligen före sin tid. Sjöström var sannerligen inte rädd att ta upp brännbara ämnen, men dessvärre spårar berättelsen denna gång ur och hamnar i rena 25-öresromanen.

Sonad skuld finns ej bevarad, ej heller dess manuskript.

Filmen såldes för visning till Danmark, Norge, Finland, Ryssland, Tyskland, Österrike och "Orienten".

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. En smärre fabrikslokal. Trakterna kring Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1915-02-15 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 48 min
Urpremiär 1915-02-15 Röda Kvarn i Auditorium Stockholm Sverige 48 min
Annan visning 1915-08-23 Metropol Köpenhamn Danmark 48 min

Ämnesord

Arbetslöshet
Barn/utomäktenskapligt
Blyvittfabrik
Fabriksarbete
Fabrikschef
Förskingring
Försoning
Hemmansägare
Ingenjörer
Konkurser
Luffare
Miljöfara
Självmordsförsök

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 15
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?