Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (10 st)

Originaltitel Det var i maj
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-05-17

Medverkande

Richard Lund
Wigg, notarie (i manuset kallad ingenjörn)

Victor Lundberg
Blomgren, apotekare (tidigare kallad doktorn)

Bergliot Husberg
Eufrosyne Linde (tidigare kallad Julia)

Eric Lindholm
kock på pensionatet

John Ekman
luffare som stjäl Blomgrens byxor

Handling

Apotekare Blomgren och notarie Wigg är rivaler om den sköna Eufrosyne Linde. Hon älskar Wigg, men denne är en mycket flyktig herre. Därför uppmuntrar hon Blomgren för att väcka Wiggs...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Manusbearbetning
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Richard Lund Wigg, notarie (i manuset kallad ingenjörn)
Victor Lundberg Blomgren, apotekare (tidigare kallad doktorn)
Bergliot Husberg Eufrosyne Linde (tidigare kallad Julia)
Eric Lindholm kock på pensionatet
John Ekman luffare som stjäl Blomgrens byxor

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Apotekare Blomgren och notarie Wigg är rivaler om den sköna Eufrosyne Linde. Hon älskar Wigg, men denne är en mycket flyktig herre. Därför uppmuntrar hon Blomgren för att väcka Wiggs svartsjuka. Det lyckas också. När Wigg får se Blomgren vid den skönas fötter, blir han upptänd av svartsjuka och friar strax därpå. Han får genast ja.

Blomgren blev strax före Wiggs frieri närmast lagd på halster. Nu behöver han svalka av sig och åker till sjön. På vägen blåser hatten av honom och ut i sjön. Han binder hästen och tar av sig byxor och skor för att vada ut och hämta hatten. Under tiden får en luffare syn på byxorna och stjäl dem. Byxlös måste han försöka ta sig så omärkligt som möjligt tillbaka till pensionatet, där även Wigg och den sköna Eufrosyne bor.

Men det går inte bra för honom. Det har aldrig varit så livligt på pensionatet som just denna dag, och han hittar ingen möjlighet att omärkligt smyga in till sitt rum.

På kvällen försöker han igen men blir upptäckt i mörkret och jagad runt i en vild jakt med hela pensionatets personal i hälarna.

Slutligen lyckas han emellertid nå sitt rum. Där ligger ett brev och väntar på honom. Eufrosyne meddelar att hon just förlovat sig med Wigg.

Censur / granskning

Censurnummer 12828
Datum 1915-05-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 481 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 481 meter
Längd i minuter 23 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

De bägge filmerna En sommarsaga från 1912 och Det var i maj från 1915 har på olika sätt satt myror i huvudet på filmforskarna. I en längre (opublicerad) undersökning har jag på grundval av mina forskningar lett i bevis att det i själva verket rör sig om samma film. Större delen av den spelades in sommaren 1912 på grundval av ett (bevarat) manuskript med titeln "En sommarsaga". Av någon anledning blev inspelningen emellertid aldrig fullföljd, i varje fall censurerades filmen aldrig och den fick alltså heller ingen distribution.

Drygt två år senare tar emellertid Victor Sjöström, som regisserat denna första sommarsaga, upp ämnet på nytt, ändrar och kanske även skriver till någon eller några nya scener (komiska situationer). Han spelar in dem som komplettering, kanske avrundning av berättelsen om de två rivaliserande friarna, ett ämne helt i stil med Algot Sandbergs dåtida, populära folklustspel. Detta sker på hösten 1914 och kan med hänsyn till årstiden knappast ha rört sig om annat än interiörtagningar. (Det arbetsnamn, som dessa kompletteringar har i Svenska Bios produktionsjournal för 1914, "Jean Duc Coiffeur", är förbryllande och går inte att härleda.)

Sedan låg hela materialet till maj 1915, då det i största brådska färdigklipptes, fick den "aktuella" titeln Det var i maj, snabbt skickades upp till censuren och två dagar senare hade premiär på Regina.

Filmens titel Det var i maj är ganska missvisande. De bevarade exteriörbilderna och stillbilderna visar en frodig, närmast sensommaraktig grönska och kan absolut inte vara inspelade i maj månad. Sommarsagan har helt ologiskt blivit ett majäventyr.

Det var i maj finns som helhet inte bevarad, men två kortare avsnitt ur den ingår i klippfilmen Minns du?, som Knut Martin 1935 ställde samman för Svensk Filmindustri.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Stockholms omgivningar.

Visningar

Sverigepremiär 1915-05-17 Regina Stockholm Sverige 23 min
Urpremiär 1915-05-17 Regina Stockholm Sverige 23 min

Ämnesord

Apotekare
Brev
Frierier
Häst
Hästskjuts
Klädestöld
Luffare
Notarie
Pensionat
Rivaler
Situationskomik
Svartsjuka

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En sommarsaga.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?