Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En teaterdirektörs vedermödor
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-06-01

Medverkande

Axel Engdahl
Ajax Pättzon, teaterdirektör

Erik "Bullen" Berglund
herre i plommonstop

Handling

Att rekonstruera innehållet i denna besynnerliga film ställer sig utomordentligt svårt. Censurens referat innehåller rena felskrivningar som förrycker begripligheten och den bevarade...

Visa hela handlingen

Press

Filmen ingick som ett fristående mellanspel i Axel Engdahls sommarrevy, och teaterrecensenterna i Göteborg ägnade det inte någon större uppmärksamhet. -m i GP skrev att det "har nog sina...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Axel Engdahl Ajax Pättzon, teaterdirektör
Erik "Bullen" Berglund herre i plommonstop

Bolag

Handling

Att rekonstruera innehållet i denna besynnerliga film ställer sig utomordentligt svårt. Censurens referat innehåller rena felskrivningar som förrycker begripligheten och den bevarade kopian saknar texter och är därtill uppenbart felredigerad.

Så mycket förefaller vara klart att filmen handlar om en teaterdirektör som förlovar sig med en ung dam, Snipa Lundin, varigenom han tydligen kommer i åtnjutande av vissa ekonomiska tillgångar. Med hjälp av dessa flänger han runt i olika göteborgsbutiker tillsammans med Snipa och gör uppköp, varvid han är frikostig för egen del men irriterat försöker motarbeta fästmöns köpinfall, delvis handgripligen. Paret blir alltmer osams och slutligen slår Snipa upp förlovningen. Mannen förlovar sig då med Snipas mamma i stället, trots att han finner henne vedervärdig.

Censur / granskning

Censurnummer 12903
Datum 1915-05-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 475 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tonad)
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 475 meter
Längd i minuter 23 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen ingick som ett fristående mellanspel i Axel Engdahls sommarrevy, och teaterrecensenterna i Göteborg ägnade det inte någon större uppmärksamhet. -m i GP skrev att det "har nog sina roliga poänger, men kan avvaras". GHT menade: "Ett ganska lustigt bihang till revyn var ett biografiskt intermezzo: 'En teaterdirektörs vedervärdigheter' [sic!!, där Axel Engdahl visade en ny talang som filmskådespelare, naturligtvis i den drastiska genren."

I Göteborgs Morgonpost var -na uttråkad av filmen: "Med strykning av det ledsamma filmintermezzot (-) bör revyn kunna hålla till rötmånaden."

Kommentar Svensk filmografi

Axel Engdahls sommarrevy på Lorensberg 1915 hade rubriken "Tur och retur eller Sverige åt svenskarne". Som ett intermezzo mellan andra och tredje akten framfördes filmen En teaterdirektörs vedermödor. Enligt Statens Biografbyrås anmärkningar på censurkortet hade filmen före huvudrubriken en text av följande lydelse: "Obs! Denna film löper av stapeln med officiellt tillstånd. Obs! ensamrätt uteslutande ensamt allena för Amerikarevyn 1915 av Axel Engdahl."

Det rör sig om en synnerligen burlesk historia full av vulgära upptåg och farsförvecklingar med tämligen destruktiva inslag. I en inredningsaffär (Ferd. Lundquist) gör Engdahl exempelvis ett stort porslins!krossarnummer, och hans uppförande gentemot fästmön är emellanåt övermåttan rått.

Filmen kan närmast betraktas som en lång reklamfilm för olika göteborgsfirmor. Engdahl och hans moitié går ut och in i butiker och etablissemang, som uppenbarligen bekostat inspelningen. Flera av annonsörerna i teaterns programtidning (möjligen alla) förekommer också i filmen. I detta avseende kan En teaterdirektörs vedermödor ses som en syskonfilm till reklamupptåget från Stockholm samma år, Kal Napoleon Kalssons bondtur (1915/34). För den tekniska produktionen svarade Svenska Bio.

Ungefär 200 m (av originalets 475 m) finns bevarade av Engdahls film i Sveriges Televisions arkiv. I denna kopia är alla texter borta, och ordningen mellan scenerna är helt förvirrad.

Inspelning

Göteborg.

Visningar

Sverigepremiär 1915-06-01 Lorensbergs Sommarteater Göteborg Sverige 23 min
Urpremiär 1915-06-01 Lorensbergs Sommarteater Göteborg Sverige 23 min

Ämnesord

Film som del av revy
Göteborg
Reklamfilm
Teaterdirektör

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?