Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (91 st)

Originaltitel Hans hustrus förflutna : Komedi i 4 akter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1915-08-30

Medverkande

Richard Lund
Axel Breiden, godsägare

Lili Bech
Helene, Axels f.d. hustru

Wanda Rothgardt
Barbro, 7 år, deras dotter

Greta Almroth
Eva Falk, guvernant

John Ekman
Häger, detektivchef

Visa alla medverkande

Handling

Den internationella förbryterskan Helene Voigt, som kallar sig grevinnan Montigno, söker på sin flykt undan rättvisan upp sin f d man, godsägaren Axel Breiden, med vilken hon har en 7 år...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmstidningarnas filmrecensenter berömde som vanligt Stillers regi och goda handlag med skådespelarna, men dessutom framhävde alla den lilla 10-åriga Wanda Rothgardt, som här gjorde...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Richard Lund Axel Breiden, godsägare
Lili Bech Helene, Axels f.d. hustru
Wanda Rothgardt Barbro, 7 år, deras dotter
Greta Almroth Eva Falk, guvernant
Jenny Tschernichin-Larsson Evas mor
John Ekman Häger, detektivchef
Gull Natorp grevinnan Flemming
Nils Elffors Frans, Helenes medbrottsling
William Larsson en av Helenes tidigare medbrottslingar
Carl Apolloff polissekreterare
Julius Hälsig detektiv

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Den internationella förbryterskan Helene Voigt, som kallar sig grevinnan Montigno, söker på sin flykt undan rättvisan upp sin f d man, godsägaren Axel Breiden, med vilken hon har en 7 år gammal dotter, Barbro.

Samtidigt hämtar Breiden på järnvägsstationen den unga Eva Falk, som skall bli Barbros guvernant.

Breiden lovar Helene att få stanna endast på det uttryckliga villkoret att hon inte låtsas om att hon är Barbros mor. Helene går med på villkoret men planerar en ny kupp med sin medhjälpare Frans, som fått plats som betjänt på det närbelägna flemmingska godset.

Detektivchefen Häger har fått ett tips om att en okänd dam, som kommit till trakten, kan vara den efterspanade.

Breiden och den unga Eva Falk känner sig ömsesidigt dragna till varandra, och Barbro är mycket förtjust i Eva.

Under natten iscensätter Helene och Frans en djärv stöldkupp och lägger beslag på grevinnan Flemmings juveler. Breiden anar genast att Helene är inblandad och vill köra iväg henne.

Men Helene tar ett av de stulna smyckena och säger till Barbro att ge det från sin pappa till Eva, när de nästa dag far till barnbal på flemmingska godset. Barbro, som ingenting anar, gör det, och grevinnan Flemming känner naturligtvis genast igen det stulna smycket. Detektivchefen Häger sätter åt den nye betjänten, som slutligen erkänner.

Två detektiver sänds efter Helene, som försöker rädda sig med kontinentaltåget men blir fast på järnvägsstationen.

Helenes förflutna rullas upp, hennes äktenskap med Breiden och oavbrutna brottsliga handlingar med olika medbrottslingar och hur Breiden gång på gång låtit nåd gå före rätt. Han berättar allt i ett långt brev till Häger. Sedan infinner han sig själv och avslutar skildringen med orden: "Hon har bringat mig många sorger, men ett härligt minne har hon lämnat mig och det är min lilla Barbro." Och så sluter han Barbro och Eva i sin famn, och en ny lycka ler mot honom.

Censur / granskning

Censurnummer 13210
Datum 1915-08-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1090 meter
Kommentar (I textlistan kallas filmen "En tjufkomedi i 4 akter", men på filmen har enl Statens Biografbyrås noteringar stått "En tjuvkomedi i 3 akter". I USA hade filmen undertiteln "A Melodram in Three Acts".) Kopiornas längd varierar från 1007 till 1122 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1122 meter
Längd i minuter 55 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmstidningarnas filmrecensenter berömde som vanligt Stillers regi och goda handlag med skådespelarna, men dessutom framhävde alla den lilla 10-åriga Wanda Rothgardt, som här gjorde sin debut som skådespelerska (scendebuten skulle dröja ännu två år).

ABs oavkortade recension lyder oavkortad: "Regina ger det första svenska lustspelet för säsongen. Det är en högst underbar historia, som kallats Hans hustrus förflutna. Största intresset knyter sig omkring en liten flicka Wanda Rothgardt, som utfört en av huvudrollerna på ett sätt som fullt kan jämställas med hennes ryktbara franska medsyster, den lilla Marie Fromet. För övrigt fick man nöjet se Lilly Bech i en äventyrerskas skepnad. Fru Bech torde för närvarande kunna glädja sig åt att vara Sveriges enda film-tragedienne, en ställning som hon med ära uppbär. Filmen var iscensatt av Mauritz Stiller. Särskilt den stora toalettlyxen var verkligen kontinental."

Colibri i SvD är lika entusiastisk: "På Reginateatern fångas hufvudintresset af den 10-åriga Wanda Rothgardt som i filmen Hans hustrus förflutna nu debuterar som filmskådespelerska. Den lilla är jämförd med den ungefär jämnåriga Marie Fromet mycket sympatisk. Med ett par stora, kloka ögon och en ansiktsform som slående påminner om Asta Nielsen förenade debutanten ett ovanligt naturligt och lugnt spel, som bådar godt för framtiden. Filmen i herr Stillers som alltid vårdade uppsättning var för öfrigt ej vidare betydande."

XX i StT karaktäriserar filmen i följande ord: "Sorg och smärta äro på ett hovsamt sätt tillblandade, sentimentaliteten inte värre än man godt står ut med den. Då härtill kommer att stycket är flott inspelat under en verkningsfull regi saknas här varje anledning att avråda publiken från att ta filmen i ögonsikte -- utan snarare tvärtom. Lili Bech är med och Greta Almroths fagra ansikte bibehåller sitt liv och sin friskhet även på filmrullen."

Även Lili Bech, svensk films ledande vamp och femme fatale, får mestadels vackra lovord för sin sensuella utstrålning men ibland även elegant inlindad kritik, som när Kino i StD skriver om filmen: "Den första afdelningen är välskrifven och spännande, och hufvudfiguren i dramat, en äfventyrerska i stor stil, presenteras effektfullt och spelas äfven ytterst effektfullt af fru Lili Bech, som tycks ha gjort glädjande framsteg och ibland för tanken på sina berömda landsmaninnor Asta Nielsen och Betty Nansen. En viss kantighet i plastiken bör dock bortarbetas. Filmen rinner emellertid sedan ut i det melodramatiska med en eller annan sentimental tillsats, onödigt understruken af den andra bärande kvinnliga rollens innehafverska. Iscensättningen, af den skicklige herr Stiller, bjuder emellertid på en rad vackra vyer och interiörer, och en näpen barnbal är skickligt inflätad i handlingen."

Kommentar Svensk filmografi

Hans hustrus förflutna spelades in i slutet av mars och början av april samt första veckan i juni 1915.

Filmen har länge ansetts helt förlorad, liksom dess manuskript. Våren 1980 förvärvade SFI emellertid från en privatperson ett kortare avsnitt ur en originalkopia, som visar en scen på en skogsväg, där Helene och Frans stannar med en bil och hon snabbt byter yttre skepnad för att söka upp Breidens villa. Avsnittet är endast 11 meter, vilket motsvarar en dåtida visningstid av ca 36 sekunder.

Därutöver har emellertid ett från filmens originalnegativ kopierat, kontinuerligt bildmaterial (CFP = Copyright Frame Prints), omfattande 95 av filmens scener, identifierats i Library of Congress i Washington, D.C., dit det en gång insänts för att skydda filmens copyright i USA. Detta bildmaterial har kunnat läggas till grund för en restrukturering av filmen och Stillers sätt att berätta dess story.

Förutom till USA såldes Hans hustrus förflutna för visning i Danmark, Norge, Finland, England, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Österrike, Ungern, Ryssland, Bulgarien, Argentina, Brasilien och Chile. Totalt såldes 42 kopior, därav 14 till Tyskland.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Ateljéns omgivningar. Järnvägsstationen i Saltsjöbaden och Östra station vid Valhallavägen i Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1915-08-30 Regina Stockholm Sverige 55 min
Urpremiär 1915-08-30 Regina Stockholm Sverige 55 min

Ämnesord

Barnbal
Detektiv
Förbrytare
Godsägare
Guvernant
Inbrott
Juvelstöld
Saltsjöbaden/Järnvägsstationen
Stockholm/Östra station
Svindlerska/internationell

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 15


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 15


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 15


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Hans hustrus förflutna. En tjufkomedi i tre akter af Esther Juhlin och Caja Wulf
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hans hustrus förflutna.
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Hans hustrus förflutna.
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Hans hustrus förflutna.
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?