Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Krigsfångeutväxlingen genom Sverige
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-09-28

Handling

"Utförlig serie kinematograferingar", upptagna "med vederbörligt tillstånd af Svenska Röda Korset", från utväxlingen av tysk/österrikiska och ryska krigsinvalider genom Sverige. Första...

Visa hela handlingen

Press

Alla recensenter var djupt gripna av detta filmdokument. "De taflor som upprullas äro själffallet ohyggligt hemska, men de bjuda desslikes på de vackraste drag af mänsklig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Bolag

Produktionsbolag Biograf AB Victoria
Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

"Utförlig serie kinematograferingar", upptagna "med vederbörligt tillstånd af Svenska Röda Korset", från utväxlingen av tysk/österrikiska och ryska krigsinvalider genom Sverige. Första akten ägnas huvudsakligen förhållandena i det norra utväxlingsområdet, dvs Torneå och Haparanda, varifrån tågtransporten söderut startar. I andra akten får krigsfångarna under ett uppehåll i Hallsberg besök av drottning Victoria. I Trelleborg väntar ångaren Aeolus för att ombesörja den slutliga transportetappen till Sassnitz. Här inträffar ett nytt kungligt besök, av rödakorschefen prins Carl. (Efter annonser och censurbeskrivning.)

Censur / granskning

Censurnummer 13604
Datum 1915-09-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 843 meter
Kommentar Annan längduppgift: 778-785 m (2a-5e kopian)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 843 meter
Längd i minuter 41 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla recensenter var djupt gripna av detta filmdokument.

"De taflor som upprullas äro själffallet ohyggligt hemska, men de bjuda desslikes på de vackraste drag af mänsklig hjälpsamhet, och det är detta som drar en glädjens och försonlighetens skimmer öfver allt det ohyggliga." (NDA)

"På filmen i sin helhet är nedlagt ett omsorgsfullt arbete. Den är inte heller av det vanliga slaget. En var, som ser dessa ohyggliga transporter måste få ett intryck som han aldrig glömmer. Krigsentusiasmen bör bli betydligt nedskruvad inför åsynen av invalidernas marsch över våra gränser. Filmen bör få största möjliga spridning. Och våra hemmaaktivister anmodas särskilt att göra en visit på Brunkebergsteatern!" (Bio i SocD)

"Man lägger bl a märke till det för dem alla gemensamma ansiktsuttrycket, den stela blicken, liksom fixerande en mörk och olöst gåta, och det hårda draget omkring munnen, av vilken man knappt mer väntar ett leende." (X X X i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Svenska Röda Korsets invalidtransporter av krigsfångar under första världskriget gick med sjukfartyg från Sassnitz till Trelleborg och med sjukhuståg från Trelleborg till Haparanda och vidare över Torne älv till Torneå och sedan tillbaka igen. Transporterna pågick från augusti 1915 till februari 1918 och var åtminstone i början mycket uppmärksammade. Film!upptagningarna måste vara gjorda i samband med någon av de första "om inte den allra första" utväxlingen medan det ännu vilade något av kunglig glans över arrangemangen. Prins Carl var ordförande i Svenska Röda Korset sedan 1903.

Inspelning

Torneå. Haparanda. Hallsberg. Trelleborg.

Visningar

Sverigepremiär 1915-09-28 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 41 min
Urpremiär 1915-09-28 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 41 min

Ämnesord

Carl (1861-1951)
Dokumentärfilm
Hallsberg
Haparanda
Krigsfångeutväxling
Krigsinvalider
Kungligheter
Röda korset
Torneå
Trelleborg
Victoria, drottning av Sverige (1862-1930)

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?