Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Patriks äventyr
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-10-01

Medverkande

Alfred Lundberg
Schaber, bankir

Hilda Forsslund
fru Schaber

Eric Lindholm
Patrik, Schabers son, gör ingenting

Doris Altman
fröken Anette, Patricks fästmö

Bertil Junggren
Harry Vide, hjälper Patrik göra ingenting

Handling

Bankir Schabers ende son Patrik lever rullan på faderns bekostnad. Hans gode vän Harry hjälper honom med detta. Vid ett krogbesök i glada vänners lag har de tillsammans sönder en...

Visa hela handlingen

Press

StT (X X): "Den ovanligt obetydliga filmen, för vilkens tillkomst märkena Pius och Knort påtagit sig skulden, Greve Patriks äventyr -- det hela en fånighet utan like. Författarna ha...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Alfred Lundberg Schaber, bankir
Hilda Forsslund fru Schaber
Eric Lindholm Patrik, Schabers son, gör ingenting
Doris Altman fröken Anette, Patricks fästmö
Bertil Junggren Harry Vide, hjälper Patrik göra ingenting

Bolag

Produktionsbolag Pathé Frères filial
Distributör i Sverige (35 mm) Pathé Frères filial

Handling

Bankir Schabers ende son Patrik lever rullan på faderns bekostnad. Hans gode vän Harry hjälper honom med detta.

Vid ett krogbesök i glada vänners lag har de tillsammans sönder en soffa. Patrik betalar den kontant. När de åker tar de med sig soffan och sätter den tvärs över sätet på bilen.

Ordningsmakten anar något skumt och stoppar bilen. Patrik och Harry lyfter upp konstapeln i soffan och kör iväg. Väl framme vid polisstationen rullar Harry ut en röd matta åt Patrik innan han stiger ur bilen. Patrik visar kvittot på soffan och de får lämna polisstationen.

På natten kinesar de båda kumpanerna tillsammans i Patriks rum. På morgonen kommer Patriks fästmö Anette förbi. Hon visar herr och fru Schaber en tidningsnotis som belyser Patriks nattliga äventyr. Schaber blir rasande och beslutar sig för att en gång för alla sätta stopp för sonens eskapader.

Patrik skickas till Amerika och han får under inga omständigheter komma tillbaka förrän efter tre år. Som reskassa får han 5.000:-. Harry beslutar sig för att följa med. Det blir en stor avskedsscen på perrongen inför avresan.

Harry blir snabbt en välbeställd fondmäklare, medan Patrik lever samma sorglösa liv som förut. Harry bestämmer sig för att resa hem. Patrik vill följa med, men han minns faderns krav. Han kommer då på idén att resa hem som Harrys negerbetjänt.

Väl hemma faller Patrik ofta ur rollen, och han ger ett föga trovärdigt intryck. Harry köper en villa utanför staden. Vid ett gardenparty märks bland gästerna herr och fru Schaber samt fröken Anette. Patrik serverar förfriskningar på en bricka. När han får se Anette, rusar han fram och omfamnar henne. Därefter rusar han iväg tätt följd av gästerna.

Patrik hamnar i vattnet och all "negerfärg" försvinner. När föräldrarna får se att det är Patrik, blir de rörda av återseendet och förlåter honom. Anette kastar sig i hans armar. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 13547
Datum 1915-09-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 336 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 336 meter
Längd i minuter 16 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (X X): "Den ovanligt obetydliga filmen, för vilkens tillkomst märkena Pius och Knort påtagit sig skulden, Greve Patriks äventyr -- det hela en fånighet utan like. Författarna ha tydligen velat koka hop en lätt soppa på en bekant persons äventyr med en betydande tillsats ur egen fantasi. Denna sistnämnda räknar då synbarligen ej släktskap med ett säkerligen betydligt kvickare ingenium hos det original, som varit mönster för vrångbilden."

StD (Kino): "Lustspelet är af det mycket enkla slaget och anspelar på delvis kända händelser, men hr Eric Lindholm roar dock en smula i huvudrollen."

SvD (Birba): "Sibyllan har ett svenskt lustspel af två kända stockholmsjournalister, ett oförargligt skämt, som lifligt uppskattades af åskådarna."

AB (L S): "Den som inte har reda på kattgrevens person och den bekanta historien med soffan har kanske intet nöje av den inledande scenen, som för övrigt alldeles fuskade bort det roliga i den gamla, till greve Hamilton nu med hävdens rätt övergångna historien. Uppslaget, den till Amerika förvisade mannen, som i hemlighet återvänder i skepnad av negerbetjänt är roligt, men föga utnyttjat, i varje fall mindre än det förtjänade. Filmens roande moment bäres av hr Lindholm som den falske negerbetjänten, medan hr Ljunggren som hans herre tydligen inte fattat galoppen."

Kommentar Svensk filmografi

Pathé Frères svenska filial under Siegmund Poperts ledning gjorde 1915 ett försök att självständigt bryta in som filmproducent på den svenska filmmarknaden, dels med ett par spelfilmer, regisserade av den från Svenska Bio övertagne Arvid Englind, dels med några animerade kortfilmer av Emil Åberg (se 1916/11). Försöket slog inte särskilt väl ut, i synnerhet inte spelfilmsexperimenten.

Gustaf (Gösta) Patrik Hamilton (1883-1932) var en historisk person som var både avskydd och populär, "bekant för sina lustiga men ibland oförsynta upptåg". Efter att 1906 ha blivit relegerad från Uppsala Universitet för kattplågeri gick han allmänt under namnet "Kattgreven".

Om regissören Arvid Englind, se kommentaren till En förvillelse (1915/6).

Patriks äventyr finns bevarad på SVT i ett något förvirrat skick. Denna kopia är ca 290 m (jfr censurlängden 336 m) och saknar texter.

Inspelning

Pathé Frères ateljé på Grev-Turegatan i Stockholm. Lärkstaden, Restaurang Gillet, Operabaren, Centralen och Strand Hotel m_fl platser i Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1915-10-01 Star Stockholm Sverige 16 min
Urpremiär 1915-10-01 Star Stockholm Sverige 16 min

Ämnesord

Amerika
Bankir
Betjänter
Fondmäklare
Försoning
Gardenparty
Konflikt/far-son
Polis
Soffa
Stockholm/Lärkstaden
Stockholm/Operabaren
Stockholm/Strand Hotel
Stockholms Central

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?