Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (60 st)

Originaltitel Hjälte mot sin vilja
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-10-18

Medverkande

Erik A. Petschler
Kalle Glad

Edith Erastoff
Sofie Glad, Kalles hustru

Alfred Lundberg
borgmästaren

Eric Lindholm
redaktionssekreterare

Handling

Kalle Glad är förlovad med Sofie. Han bedyrar att hon är hans första och enda kärlek. Detta påstående är nu inte helt sant. Inför äktenskapet tvingas Kalle bränna ett flertal små...

Visa hela handlingen

Press

De ktitiker som hade några direkta omdömen var i huvudsak nöjda med resultatet. SvD (Colibri): "Den roligaste af de biografpremiärer vi bevistade på måndagen var utan tvivel...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Erik A. Petschler Kalle Glad
Edith Erastoff Sofie Glad, Kalles hustru
Alfred Lundberg borgmästaren
Eric Lindholm redaktionssekreterare

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Kalle Glad är förlovad med Sofie. Han bedyrar att hon är hans första och enda kärlek. Detta påstående är nu inte helt sant. Inför äktenskapet tvingas Kalle bränna ett flertal små biljetter och fotografier, som skulle kunna bli graverande, om de hamnade i fel händer. Kalle tappar dock ett fotografi, som med slumpens obönhörlighet hittas av en städerska. Hon lägger det i en bok, helt omedveten om vilka följder detta skall komma att få.

Sofie hittar naturligtvis fotografiet -- det föreställer Kalle knäböjande inför en kvinna -- och hennes förtroende för Kalle får sig en knäck. Kalle försöker intala henne att bilden föreställer hans kusin, en känd Don Juan, som tvingats emigrera till Amerika på grund av vidlyftiga kvinnoaffärer.

Sofie blir dock inte övertygad, utan hon tar kontakt med en upplysningsbyrå för att få fram fakta om sin tillkommande och hans kusin.

Kalle hinner dock före, och han lyckas muta byrån. Sofie får veta att Kalle har ett oförvitligt rykte, att han är en urstyv simmare och att han i den egenskapen räddat inte mindre än 18 personer från att drunkna.

Sofie för dessa upplysningar vidare till lokaltidningen, och i ett nafs är Kalle bygdens hjälte. Man beslutar att resa en staty till hans ära.

Tiden för avtäckningen är inne. Sofie blir så upphetsad av händelsen att hon ramlar i vattnet. Alla väntar på en ny bragd av mästersimmaren. När han till allas förvåning tvekar, tar folk till slut saken i egna händer, och kastar honom helt sonika i vattnet.

När han sedan blir uppdragen tillsammans med sin fru -- han kunde inte ens simma -- står han där med lång näsa.

Så går det för den som pyntar sig med lånta fjädrar. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 13661
Datum 1915-10-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 717 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 717 meter
Längd i minuter 35 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De ktitiker som hade några direkta omdömen var i huvudsak nöjda med resultatet.

SvD (Colibri): "Den roligaste af de biografpremiärer vi bevistade på måndagen var utan tvivel Reginas, där en fars Hjälte mot sin vilja, författad af redaktör O. Hemberg, gafs för första gången. Lustspelet som är byggdt på ett godt uppslag, har fart och humör och har dessutom af författaren försetts med en läsbar text, i hvilken man förskonas från de vanliga svulstiga biograftermerna. Spelet sköttes flott, synnerligast af fru Edith Erastoff, som med denna film visade att hon är minst lika användbar vid en stum teater som på en talscen. Hr Erik Petschler hade fått en roll som i ovanligt hög grad lämpar sig för hans begåfning. Filmen, som utgått från Svenska Biografteatern, framkallade lifliga skrattsalvor. Reginas program är förövrigt roligt och omväxlande."

StT (XX): "(-) Regina med framställningen av ett nytt svenskt lustspel, signerat med ett inom Stockholmsjournalistiken känt namn. Stycket heter Hjälte mot sin vilja med hr Petschler och fru Erastoff i huvudrollerna. Idén till det hela är rolig nog. Att likvisst författaren betecknat sitt alster som lustspel, förefaller något pretentiöst. Som fars kan det med nöje godtagas. Önskvärt hade sålunda varit, att det inspelats med större fart."

AB (H W-r): "Här finns med andra ord den röda tråd, som många filmlustspel eljest sakna. Hr Petschler som grosshandlare åmade sig lagom mycket, vilket inte vill säga så lite, och fru Erastoff var brilljant, bl a visade hon sig -- con amore -- mycket förförisk i morgonrock -- till den på premiären närvarande författarens påtagliga belåtenhet. Hon sprattlade också som en fisk i vattnet, där hon slutligen hamnade, med större motivering för övrigt än de flesta filmer kosta på sig. Svenska Biografteatern kan vara nöjd med detta lustspel, som vida överträffar mycket utländskt kram, där handlingen vanligen är alltför tunn."

Kommentar Svensk filmografi

Se kommentar till Hämnden är ljuv (1915/11).

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1915-10-18 Regina Stockholm Sverige 35 min
Urpremiär 1915-10-18 Regina Stockholm Sverige 35 min

Ämnesord

Borgmästare
Falska identiteter
Grosshandlare
Lokaltidning
Muta
Simmare
Staty
Upplysningsbyrå

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Hjälte mot sin vilja.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A hero in spite of himself.
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Heldentum in Krähwinkel.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Héros malgré lui.
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 16
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?