Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel Hämnaren : Drama i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-09-06

Medverkande

Wilhelm Hansson
Georg Vide, student, sedermera fängelsepräst

Edith Erastoff
Ester, en ung judinna

Edmond Hansen
Esters far

John Ekman
Jacob Kahn, Esters kusin

Richard Lund
Josef, Jacobs fosterson

William Larsson
godsägare von Sterner

Visa alla medverkande

Handling

Den unge studenten Georg Vide har haft ett förhållande med en ung judinna, Ester. När hon blir med barn, vägrar han att gifta sig med henne med hänvisning till att hon är judinna och han...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående mycket god kritik i Stockholmspressen. Den hade premiär tre dagar efter Röda Kvarns invigningsprogram Madame de Thèbes och StD:s recensent skriver att Hämnaren...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Inspicient
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Wilhelm Hansson Georg Vide, student, sedermera fängelsepräst
Edith Erastoff Ester, en ung judinna
Edmond Hansen Esters far
John Ekman Jacob Kahn, Esters kusin
Richard Lund Josef, Jacobs fosterson
William Larsson godsägare von Sterner
Karin Molander Emma von Sterner, godsägarens dotter
Gustaf Callmén Georgs far, domprost
Jenny Tschernichin-Larsson Georgs mor
Emmy Elffors Georgs fästmö
Thure Holm bankdirektör
Tyra Dörum Vides jungfru
Nils Elffors student i trappan

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå 1915
Laboratorium AB Svenska Biografteaterns filmlaboratorium

Handling

Den unge studenten Georg Vide har haft ett förhållande med en ung judinna, Ester. När hon blir med barn, vägrar han att gifta sig med henne med hänvisning till att hon är judinna och han kristen.

När Esters far får veta att hon blivit med barn med en kristen, förbannar han henne och visar ut henne ur sitt hus.

Georg tar sin examen och Ester söker upp honom men blir snöpligen avvisad. I stället förlovar Georg sig med en flicka, som hans föräldrar gillar.

Ester föder sitt barn men dör. Hennes kusin Jacob, som tidigare förgäves försökt få gifta sig med henne, tar hand om barnet som sitt eget.

Georg Vide och hans blivande hustru knäböjer inför altaret. Men i vigselögonblicket ser han på altartavlan Ester med sitt barn i stället för jungfru Maria och far upp i skräck för vad han gjort. Det blir ingen vigsel.

Tjugo år senare är Jacob en mäktig och fruktad penningutlånare. Han har uppfostrat Esters son som sin egen. Denne arbetar på hans kontor.

Jacob har lånat ut en större summa till godsägare von Sterner, som ber om nytt uppskov. Men Jacob är en hård man och hotar att ta hans egendom ifrån honom.

Georg försöker som fängelsepräst sona sin ungdoms skuld. Han har fått ekonomisk hjälp för frigivna fångar från Emma von Sterner, och hon ber nu honom om hjälp i faderns svåra situation.

Georg försöker övertala Jacob att ge von Sterner anstånd, men Jacob vägrar kallsinnigt. Då erbjuder Georg honom att själv gå i borgen genom att lämna en accepterad växel på hela skuldsumman. Jacob vägrar fortfarande.

Men växeln blir liggande kvar sedan Georg gått. Josef skriver dit Jacobs namn, får ut pengar på den i deras bank och sänder dem anonymt till Emma von Sterner, som han i hemlighet förälskat sig i.

När Jacob på den utsatta tiden kommer till von Sterner för att konstatera att denne fortfarande inte kan betala, blir han högdraget bemött, får sina pengar och kastas skymfligen utför trapporna.

Men den dag växeln förfaller till betalning uppdagas allt. Josef kysser Emma von Sterners porträtt, som han fått tag på vid ett av besöken hos von Sterner, tar sedan fram en revolver för att skjuta sig. Jacob kommer i sista ögonblicket in för att hindra honom och får veta hela sammanhanget.

Georg och Emma söker tillsammans upp Jacob och Josef, och Georg får nu veta att Josef är hans och Esters son. Men Jacob vill inte släppa Josef ifrån sig, och Josef själv är tveksam.

Då avgör Georg det hela genom att med kraft säga: "Min son är min!"

Det blir för mycket för Jacob, han vacklar, sjunker ihop och dör i deras armar.

Censur / granskning

Censurnummer 13070
Datum 1915-07-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1011 meter
Längd efter klipp 998 meter
Kommentar I akt 3 (13 m): "tre smärre klipp för avlägsnande av revolvermomenten i scenerna, där den unge juden sitter i förtvivlan vid flickans porträtt (2 m), där den gamle juden träder in (1 m) och där den gamle och den unge brottas om vapnet (10 m)". Kopiornas längd varierar från 998 m till 1000 m efter censurklipp. Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 351-362-298 = 1011 m; efter censurklipp: 351-362-285 = 998 m. Visningskopia (1915) före censurklipp: 346-367-300 = 1013 m; efter censurklipp: 346-367-287 = 1000 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit (tintad)
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1013 meter
Längd i minuter 49 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående mycket god kritik i Stockholmspressen. Den hade premiär tre dagar efter Röda Kvarns invigningsprogram Madame de Thèbes och StD:s recensent skriver att Hämnaren "till författare har samma bägge danskar, som levererat det svaga inledningsskådespelet på Röda Kvarn, och det förvånar att man ej lika gärna valde detta drama, som har en vida säkrare byggd handling av större intresse och som dessutom utspelas i en säregen miljö: judarnas. Det är visserligen blott några glimtar av ett mosaiskt hem, man får, men de äro utomordentligt väl och stiltroget iscensatta. Regissör är också Mauritz Stiller, som även givit stycket i övrigt en förträfflig ram."

AB klagar över några "fullständigt osannolika scener, som störa ett eljes gott uppslag" men erkänner att "i enskildheter är Hämnaren eljes ett mästerdrama: starka, förtätade scener". SocD påpekar att "de svenska filmerna bruka genom sitt måttfulla, från överdrifter fria spel fördelaktigt skilja sig från flertalet utländska, så gör även denna". SvD varierar samma tema: filmen "är ett gott exempel på det förnäma och lugna spelsätt och den goda regikonst, som ofta utmärka de svenska filmalstren".

Även skådespelarna får varma lovord: "Fru Erastoff's temperamentsfulla spel skänker liv och färg åt de första, dramatiska scenerna" (SocD), Richard Lund "ger oss en typ med verkligt genomförd karaktär och flera goda smådrag" (StD), fru Erastoff och hr Ekman voro "briljanta i huvudrollerna, måttfulla, diskreta och verkningsfulla" (AB), "ett par förträffliga och från varandra vitt skilda judiska typer ges av hrr John Ekman och Richard Lund" (SocD).

Kommentar Svensk filmografi

Hämnaren spelades in i slutet av april och början av maj 1915. Manuskriptet var skrivet av samma danska författarpar, som stod bakom Madame de Thèbes (1915/10), som haft premiär i Stockholm tre dagar tidigare. Från början var det planerat att låta Greta Almroth spela Esters roll.

Filmen är starkt antisemitisk, något för den tiden inte ovanligt. Mera överraskande är att den ene av författarna, Louis Levy, liksom regissören Mauritz Stiller själv var jude.

Hämnaren finns inte bevarad, men ett kontinuerligt, från originalnegativet kopierat bildmaterial föreligger vid copyrightavdelningen i Library of Congress, Washington, DC, USA.

Utom till USA och Norge, i vilket senare land filmen hade sin urpremiär, såldes den för visning i Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Italien, Tyskland, Österrike, Ungern, Ryssland, Bulgarien och Brasilien. Totalt såldes 37 kopior utomlands, varav 10 till Tyskland. I Tyskland var filmen föremål för en genomgripande omredigering, baserad på att texterna gavs ett helt annat innehåll. Därvid försvann mycket av den starka antisemitiska tendensen.

(Tillägg till kommentar 2003-10-06:)
Hämnaren återfanns i ett tyskt arkiv 2003. Filmen är nu restaurerad och det finns en visningskopia i Filminstitutets filmarkiv.

Inspelning

Sverige 1915-04-19 1915-05-05
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Johannes kyrka Stockholm Sverige
Nordiska museet på Djurgården Stockholm Sverige
Restaurang Foresta Lidingö Sverige
Katarinavägen Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1916-01-03 Regina Stockholm Sverige 49 min
1916-01-03 Star Stockholm Sverige 49 min
Sverigepremiär 1915-09-06 Slottsbiografen Uppsala Sverige 49 min
Urpremiär 1915-09-06 Slottsbiografen Uppsala Sverige 49 min
Annan visning 1915-10-25 Cosmorama Göteborg Sverige 49 min
1915-09-04 Paladsteatret Kristiania Sverige (premiär i Norge)
1915-11-29 Biorama Malmö Sverige 49 min

Ämnesord

Antisemitism
Automobil
Barn/utomäktenskapligt
Barnsängsdöd
Brudklänning
Ceremonier/rituella
Fängelse
Fängelsepräster
Hämnd/gammaltestamentlig
Judar
Jude
Lidingö/Restaurang Foresta
Nationella minoriteter, judar
Stockholm/Johannes kyrka
Stockholm/Nordiska museet
Student
Vigsel/avbruten
Växel
Växelförfalskning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 866


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 875


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 875


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 875


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 874


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Hämnaren. Skådespel i tre akter af Martin Jörgensen och Louis Levy.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel The avenger.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Mein ist die Rache.
Omfång 4 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Le vengeur.
Omfång 1 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Forntidens skygge. Skuespelfilm af Martin Jörgensen og Louis Levy.
Omfång 46 s. Rollista och miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hämnaren.
Omfång 4 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Hämnaren.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?