Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (38 st)

Originaltitel Kampen om en Rembrandt
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1915-11-01

Medverkande

Alfred Lundberg
Mr Fargan, amerikansk börsmagnat

Greta Almroth
Miss Fargan, Fargans dotter

Nicolay Johannsen
greve Vinding till Vindingsborg

Victor Lundberg
greve Vindings kammartjänare

John Ekman
Ferber, äventyrare

Handling

Börsmagnaten mr Fargan har som specialitet att samla Rembrandt-tavlor. Genom en annons får han tips om att en greve Vinding är i besittning av en sådan. Han telegraferar ett bud på en...

Visa hela handlingen

Press

Med ett par undantag (StD och StT) fick Kampen om en Rembrandt gott mottagande. De flesta betonade speciellt Nicolai Johannsens insats.SvD (Colibri): "Af dessa båda filmer är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Alfred Lundberg Mr Fargan, amerikansk börsmagnat
Greta Almroth Miss Fargan, Fargans dotter
Nicolay Johannsen greve Vinding till Vindingsborg
Victor Lundberg greve Vindings kammartjänare
John Ekman Ferber, äventyrare

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Börsmagnaten mr Fargan har som specialitet att samla Rembrandt-tavlor. Genom en annons får han tips om att en greve Vinding är i besittning av en sådan. Han telegraferar ett bud på en million kronor, men han får nekande svar. Vinding är tillräckligt rik för att låta konsten komma före penningen.

Vindings kammartjänare har dock en annan uppfattning: Affären är alltför bra för att gå om intet. Han har en "affärsbekant" vid namn Ferber, och tillsammans beslutar de sig för att genomföra affären. Ferber ger sig ut för att vara greve Vinding och beger sig till mr Fargan.

Av en slump tar den riktige greve Vinding in på samma hotell som Ferber och Fargan. Vinding lyckas utröna att Ferber håller på att genomföra Rem!brandtaffären utan hans medverkan. Vinding lyckas bli anställd som chaufför hos mr Fargan och kan därigenom spionera på de inblandade. Han inser snabbt att Fargan är oskyldig. Han handlar i god tro.

Det dröjer inte länge förrän Vinding förstår turerna i den uppgjorda planen. Den falske greven undertecknar kontrakten och erhåller pengarna. Till hans bestörtning inträder då Fargans chaufför och tar hand om dem. För sista gången i egenskap av greve blir Ferber körd till stationen. Greve Vinding låter honom löpa, men ödet övertar bestraffarens roll. Ferber blir mördad på tåget, och således misstänker man att Vinding blivit mördad. Vinding vill ännu inte röja sin identitet. Han lyckas hejda detektivens undersökningar genom att helt enkelt låsa in honom.

En starkt bidragande orsak till denna manöver är att amour kommit in i bilden. Vinding har blivit kär i Fargans fagra dotter, som själv är långt ifrån oberörd av charmen och hurtigheten hos faderns chaufför.

Fargan med dotter åker till greve Vindings slott för att hämta tavlan. Greven själv är inte hemma, men "chauffören" påstår sig ha varit anställd av greven, och han erbjuder sig att visa dem runt på slottet.

Då herrskapet vill se Rembrandt-tavlan, visar det sig att den blivit stulen. Kammartjänaren - som trott att Ferber smitit med vinsten av deras gemensamma affär - har själv lagt beslag på den.

Detektiven lyckas till slut komma loss. Han berättar för Fargan att dennes chaufför troligen mördat greve Vinding. Alla blir bestörta, och samtliga hamnar till slut hos polisen. Alla misstag och förvecklingar klaras snabbt upp. Till Vindings förtjusning får han Fargans dotter mot att Fargan får Rembrandt. Ett skäligt byte, tycker greven. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 13890
Datum 1915-11-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 860 meter
Längd efter klipp 825 meter
Kommentar I akt II: #texten: 'Främlingens kupp' jämte därtill hörande mordscen i kupén ävensom scenen då tavlan utskäres ur ramen."


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 860 meter
Längd i minuter 42 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med ett par undantag (StD och StT) fick Kampen om en Rembrandt gott mottagande. De flesta betonade speciellt Nicolai Johannsens insats.

SvD (Colibri): "Af dessa båda filmer är Reginateaterns afgjordt den bästa, ehuru den ej är särdeles framstående i kompositionen. Filmen bereder dock ett visst nöje genom det ovanligt sympatiska spel den danske skådespelaren Nicolai Johannsen utvecklar som en ung flott grefve, misstänkt att vara sin egen mördare. Bofven och grefvens gengångare spelas af John Ekman och regissören Edmond Hansen har heder af sitt verk."

AB (H W-r): "Kampen om en Rembrandt har ganska stora förtjänster i kompositionen men är icke över hövan rafflande. Bäst var onekligen Nicolai Johannsen, som uppträder som sin egen chaufför, medan en annan herre i hans skepnad blir mördad på ett tåg. Precis så se danska grevar ut, medan det kan betvivlas att ens danska bovar annonsera sin karaktär med att smyga sig fram på ett så uppseendeväckande sätt som hr Junggren."

AT (osignerad): "Reginateatern visar en detektivpjäs, Kampen om en Rembrandt, med den danske skådespelaren Nicolai Johannsen i en roll som elegant greve, den där misstänks vara sin egen mördare. Boven och grevens gengångare spelas av hr John Ekman, som bekant en duktig filmskådespelare. Filmen är väl iscensatt och mycket underhållande."

SocD (osignerad): "(-) vilken fördelaktigt skiljer sig från andra [filmer! genom sin humoristiska läggning."

StD (Kino): "Regien, hr Edmond Hansens, har denna gång ej lyckats glida öfver de svaga punkterna i handlingen, som är för invecklad för att kunna refereras, och det öfver lag rätt goda spel, som norrmannen Nicolai Johannsen, hrr Alfred Lundberg och John Ekman m.fl. prestera kan ej rädda stycket."

Kommentar Svensk filmografi

Se kommentar till Hämnden är ljuv (1915/11).

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1915-11-01 Regina Stockholm Sverige 42 min
Urpremiär 1915-11-01 Regina Stockholm Sverige 42 min

Ämnesord

Adel
Börsmagnat
Chaufförer
Detektiv
Falska identiteter
Förväxlingar
Greve
Kammartjänare
Mord
Polis
Rembrandt
Stölder

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel The struggle for a Rembrandt.
Omfång 5 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Der Kampf um einen Rembrandt. Detektiv-Stück in 3 Akten von Alfred Nervö.
Omfång 3 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Kampen om en Rembrandt. Detektivkomedi i tre akter av Alfred Nervö.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel La recherche d'un Rembrandt.
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 19
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?