Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (16 st)

Originaltitel Högsta vinsten
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1915-11-08

Medverkande

Edith Erastoff
Karolina, Karlssons hustru

Bertil Junggren
Andersson i 105:an

Eric Lindholm
Johansson i grannhuset

Handling

Den fattige skräddaren Karlsson bor med sin Karolina i utkanten av staden. Karlsson tar sig gärna en tår tillsammans med sina kumpaner Andersson och Johansson.För en del av pengarna...

Visa hela handlingen

Press

De flesta tidningar nöjer sig med att konstatera att Högsta vinsten visades i programmet. De omdömen man kan finna i Stockholmspressen lyder komplett som följer:NDA (osignerad): "Som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Erik A. Petschler Karlsson
Edith Erastoff Karolina, Karlssons hustru
Bertil Junggren Andersson i 105:an
Eric Lindholm Johansson i grannhuset

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Den fattige skräddaren Karlsson bor med sin Karolina i utkanten av staden. Karlsson tar sig gärna en tår tillsammans med sina kumpaner Andersson och Johansson.

För en del av pengarna för levererade varor beslutar Karolina och Karlsson att de skall köpa en lott på teaterlotteriet. Karolina dagdrömmer om vad hon skall göra med pengarna, om de vinner.

När Karlsson efter en tid vandrar iväg till dragningen, gör de en överenskommelse: Om Karlsson kommer hem i bil, har han vunnit högsta vinsten. Samtidigt beslutar sig Karolina för att om så är fallet, skall hon slå sönder hela det slitna bohaget.

Karlsson kommer för sent till dragningen, vilket gör att han hinner in på lokal tillsammans med sina två "bröder". Följden blir att Karlsson visserligen kommer hem i bil men av helt andra orsaker än de överenskomna. Karlsson har av förklarliga skäl glömt sina löften. Det har dock inte Karolina, som tyvärr på falska premisser hinner slå sönder hela bohaget.

Natten får de två tillbringa i spillrorna av sitt hem. Dagen efter stormar de båda kamraterna in och berättar, att Karlsson vunnit högsta vinsten.

Paret återfinns senare i en trevlig liten lägenhet, men till något lyxliv som Karolina drömt om räcker inte pengarna. De båda är dock inte missnöjda för det. (Bearbetning av synopsis.)

Censur / granskning

Censurnummer 13657
Datum 1915-10-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 215 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 215 meter
Längd i minuter 8 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta tidningar nöjer sig med att konstatera att Högsta vinsten visades i programmet. De omdömen man kan finna i Stockholmspressen lyder komplett som följer:

NDA (osignerad): "Som motvikt mot denna del av programmet ges en liten lustig, svensk enaktare -- överhufvud ser man de flesta svenska inspelningarna på Regina - med Petschler, Erik Lindholm och fru Erastoff i hufvudrollerna. Pjäsen heter Högsta vinsten som är alltigenom rolig."

SocD (osignerad): "Högsta vinsten, ett svenskt lustspel med Edit Erastoff och hrr Petschler och Lindholm i huvudrollerna, är däremot trevligt och roande."

StD (Kino): "Äfven Regina har denna vecka ett svenskt lustspel Högsta vinsten af det 'bråkiga' slaget. Hr Petschler öfverdrifer allt hvad han kan men lyckas liksom fru Erastoff pressa fram en del humoristiska poänger."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen bör ej förväxlas med Georg af Klerckers Högsta vinsten (1916/9). Även i den filmen spelar en lottsedel huvudrollen. Om regissören Edmond Hansen se kommentar till Hämnden är ljuv (1915/11).

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1915-11-08 Regina Stockholm Sverige 8 min
Urpremiär 1915-11-08 Regina Stockholm Sverige 8 min

Ämnesord

Alkoholkonsumtion
Bohag
Dagdrömmar
Falska premisser
Lotteri
Skrädderi
Vinst

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Högsta vinsten.
Omfång 2 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The highest prize.
Omfång 2 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Der höchste Gewinn.
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Le gros lot.
Omfång 2 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Album Ja


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?