Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Hans faders brott
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1915-11-22

Medverkande

Richard Lund
Gunnar Hesla, godsägare och Tormod Hesla, hans far

Thure Holm
Rudel, bruksägare

Kirsten Lampe
Gudrun, Rudels dotter

John Ekman
Sigurd Vikum, straffånge

Handling

Gunnar Hesla har vuxit upp under fattiga förhållanden, men vid 25 års ålder är han en relativt välbeställd godsägare. Gunnar har fattat tycke för den rike bruksägaren Rudels dotter...

Visa hela handlingen

Press

Hans faders brott fick ett gott mottagande av samtliga recensenter i stockholmspressen. SvD (Colibri): "Såväl författaren som regissör och skådespelarna ha all heder av verket....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Richard Lund Gunnar Hesla, godsägare och Tormod Hesla, hans far
Thure Holm Rudel, bruksägare
Kirsten Lampe Gudrun, Rudels dotter
John Ekman Sigurd Vikum, straffånge

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Gunnar Hesla har vuxit upp under fattiga förhållanden, men vid 25 års ålder är han en relativt välbeställd godsägare. Gunnar har fattat tycke för den rike bruksägaren Rudels dotter Gudrun. Gunnar friar och får ja av fadern. Rudel är granne till Gunnar och uppskattar dennes flit och verksamhetslust.

Från glädje och välstånd hamnar vi i ett bottenlöst elände. I ett fängelse sitter en gammal och nedbruten man. Det är Gunnars far, som för många år sedan blev dömd till livstids fängelse för mordet på en Jan Strygen. Plötsligt kommen en ny fånge in i faderns cell. Han säger sig heta Sigurd Vikum. Vikum börjar genast leta efter en flyktmöjlighet. Samma natt flyr han på det klassiska sättet med hjälp av en järnfil. Innan han går säger han till Hesla: "En sak skall du veta innan du dör. Det var jag som mördade Jan Strygen."

Det pågår förlovningsfest hos Gunnar, när det plötsligt ringer på dörren. Utanför står Sigurd Vikum och viftar med en medaljong. Vikum frågar Gunnar: Känner du den här mannen? -- Gunnar, jag är din far. Du måste hjälpa mig, gendarmerna är efter mig.

Gunnar kan inte hålla känslorna i schack. Han gömmer Vikum, och under natten ger Gunnar honom pengar och kläder så att han kan fly vidare. Gudrun och en betjänt har dock sett och hört vad som förekommit. När Gudrun får höra att Vikum kallar Gunnar sin son, blir det för mycket för henne och hon svimmar.

Betjänten hyser sedan gammalt agg till Gunnar och han anmäler honom för polisen. Gunnar får sitta i husarrest på sin kammare.

Gunnar lyckas dock med Gudruns hjälp fly från godset, och gömma sig i en skogshydda. Dold i ett hörn ser han en samling ruskiga individer komma in i hyddan. Det visar sig vara Vikum, som med några kumpaner planerar ett inbrott hos Rudel. Vikum skryter högjutt om hur han lurat Gunnar. Han erkänner också att det var han och inte Gunnars far, som mördade Strygen. Detta blir för mycket för Gunnar, som i raseri rusar fram. Han blir lätt övermannad och bunden.

Efter vad som hänt vill Rudel att Gudrun skall säga upp förlovningen med Gunnar. Hon är dock trofast i sin kärlek och vägrar.

På natten anar hon oråd och beger sig till hyddan. Hon befriar Gunnar och tillsammans skyndar de till polisen för att förvarna om inbrottet hos Rudel.

Polisen beger sig dit och lyckas övermanna bovarna. I stridens hetta blir Vukum dödligt sårad. Innan han dör bekänner han mordet på Strygen.

Gunnars far blir således upprättad efter sin död. Den lycka som hela livet igenom förmenats hans far, skulle i stället i rikligt mått komma Gunnar till del. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 13915
Datum 1915-11-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 992 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 992 meter
Längd i minuter 48 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Hans faders brott fick ett gott mottagande av samtliga recensenter i stockholmspressen.

SvD (Colibri): "Såväl författaren som regissör och skådespelarna ha all heder av verket. Filmen har kraftigt dramatiskt verkande moment, står i flera afseenden på en högre nivå än de filmer man i allmänhet får se och är särskilt väl spelad af de tre hufvudrollernas framställare, John Ekman, Richard Lund och Kirsten Lampe; den senare, så vidt vi kunna påminna oss, en ny bekantskap. Den unga skådespelerskan är sympatisk, har ett fördelaktigt utseende och verkar mycket naturlig i sitt spel."

AT (osignerad): "Hans faders brott, (-) bjuder på en nog så trovärdig handling, varemot ett par av de dramatiska utvikningarna verkade något uppkonstruerade. Stycket gjorde sig emellertid. Det är utmärkt inspelat av Richard Lund, John Ekman och Kirsten Lampe."

StT (XXX): "Ett svenskt filmdrama väcker ju alltid intresse. Ett sådant är Hans faders brott, som, utgivet av Svenska biografteatern, är fullt jämbördigt med många av utlandets bästa. Det visas på Regina. Den av John Ekman, Richard Lund och den vackra skådespelerskan Kirsten Lampe väl inspelade filmen är författad och iscensatt av Fritz Magnussen."

Kommentar Svensk filmografi

Dansken Fritz Magnussen hade sålt flera manuskript till Svenska Bio innan han sommaren 1915 engagerades som regissör av det svenska företaget. Debutfilmen Hans faders brott blev en god publikframgång, men hans följande nio filmer i Sverige blev förluster. Han återvände efter det svenska året till hemlandet.

Inspelning

Svenska Biografteatern, Lidingö

Visningar

Sverigepremiär 1915-11-22 Regina Stockholm Sverige 48 min
Urpremiär 1915-11-22 Regina Stockholm Sverige 48 min

Ämnesord

Betjänter
Cell
Dödsstraff
Falska anklagelser
Flykt
Fängelse
Förlovningar
Godsägare
Husarrest
Medaljong
Mord
Polis

Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Arkivalier

Typ Övrigt


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Hans faders brott. Drama i 3 Akten von Fritz Magnussen
Omfång 3 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Hans faders brott.
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Hans faders brott.
Omfång 3 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?