Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (17 st)

Originaltitel På detta numera vanliga sätt
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-01-03

Medverkande

Jenny Tschernichin-Larsson
Asta, Ingas mor

Edmond Hansen
Olle Berg

Handling

På Hallengrens grosshandlarkontor arbetar Hallengrens son Knut tillsammans med kontoristerna Åke och Olle. En dag upptäcker de förstnämnda att Olle skrivit en äktenskapsannons och de...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Greta Almroth Inga
Jenny Tschernichin-Larsson Asta, Ingas mor
Edmond Hansen Olle Berg

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

På Hallengrens grosshandlarkontor arbetar Hallengrens son Knut tillsammans med kontoristerna Åke och Olle. En dag upptäcker de förstnämnda att Olle skrivit en äktenskapsannons och de beslutar att spela honom ett spratt. De formulerar ett annonssvar och Knut lånar systerns kläder för att senare kunna klä ut sig i kvinnokläder och möta Olle vid mötesplatsen, Djurgårdsbron.

Deras förehavande iakttas emellertid av Knuts syster Inga som i sin tur beslutar att spela dem alla ett spratt. Vid Djurgårdsbron plockar hon i sin bil upp Olle. Hon har mask för ansiktet. Tillsammans fortsätter de till Bellmansro, där Olle bjuder henne på supé. Han är naturligtvis nyfiken att få veta vem hon är, men hon ger honom istället ett fotografi -- föreställande Knuts fästmö -- som han får lova att inte titta på förrän de har skilts.

Olle lovar. Samtidigt råkar han från ett bord bredvid åhöra ett samtal om hur några affärsmän avser att lura grosshandlare Hallengren. När Inga och Olle lämnar restaurangen ber hon att få behålla krognotan som ett minne, tills de råkas igen.

Hemkommen råkar hon tappa notan på hallmattan, men när hon tar upp den för att stoppa den i sin kappficka, råkar hon av misstag stoppa den i faderns rockficka i stället -- där modern upptäcker den: "Supé för två. Kr 4:-. Kaffe, punch och likör." Hon blir utom sig av svartsjuka och rusar in till sin man, som ligger och sover, och kastar ett glas vatten i ansiktet på honom: "Är det här ett minne av bolagsstämman i går kväll?"

Dagen därpå visar Olle glatt fotografiet för sina arbetskamrater på kontoret, och Knut upptäcker till sin förfäran att det föreställer hans egen fästmö.

Senare på eftermiddagen uppsöker Inga Olle och ber honom byta ut fotografiet mot ett bättre. Hon ber honom samtidigt att följa med, så ska hon berätta något . . . Innan Olle går, lägger han det nya fotografiet i sin pulpet.

Sedan de gått kommer Knut in med sin fästmö som är mycket förnärmad över Knuts beskyllning att hon skulle ha försökt förföra Olle. Knut visar henne då fotografiet i Olles pulpet -- som emellertid nu föreställer hans syster! Samtidigt råkar fästmön titta i Knuts pulpet, där hon hittar en korsett! Nu är det hennes tur att bli svartsjuk, och hon drar av sig förlovningsringen och kastar korsetten framför hans fötter. I samma ögonblick hörs steg, och de skyndar att gömma sig. Det visar sig vara fru Hallengren som naturligtvis upptäcker korsetten på golvet och rusar in till sin man på kontoret med det nya beviset.

Samtidigt återkommer emellertid Olle och Inga. Olle vill informera sin chef om samtalet han åhört på restaurangen -- och plötsligt är alla tre paren samlade, och alla missförstånd kan redas ut. Man och hustru, fästman och fästmö och det nya kärleksparet Olle och Inga kan alla glädjas åt ett lyckligt slut. (Bearbetning av manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 14235
Datum 1915-12-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 365 meter
Längd efter klipp 357 meter
Kommentar Två klipp gjorda för att avlägsna korsettens demonstrerande av den svartsjuka Asta och den äldre damen.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 365 meter
Längd i minuter 18 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet inköptes 9.6.1914. Inspelningen varade mellan 12.8.1915 och 20.8.1915.

Filmen bör ej förväxlas med Victor Sjöströms Äktenskapsbyrån (1913/7) som förekommit under samma titel som den aktuella filmen.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1916-01-03 Strix Stockholm Sverige 18 min
Urpremiär 1916-01-03 Strix Stockholm Sverige 18 min

Ämnesord

Ansiktsmask
Bellmansro
Djurgårdsbron
Fotografier
Förklädnad/man som kvinna
Förväxlingar
Giftermålsannons
Grosshandlare
Korsett
Supé
Svartsjuka

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Giftemålsannonsen. Lustspel i en akt.
Omfång 16 s. Rollista (1 s.) och miljölista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Album Ja


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?