Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (28 st)

Originaltitel Skepp som mötas : Skådespel i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-01-10

Medverkande

August Warberg
Cramer, professor

Lili Bech
Ethel, Cramers dotter

Egil Eide
John Hall, sjöman

Mathias Taube
doktor Hiller

Handling

Professor Cramer och hans dotter blir antastade av ett sällskap berusade sjömän, när de flanerar längs en kaj. En sjöman på en förtöjd skuta blir vittne till det hela och räddar...

Visa hela handlingen

Press

Pressen var övervägande skeptisk mot denna produktion, även om man som vanligt harangerade skådespelare och regissör i positiva ordalag. "(-) det kan inte hjälpas att hela dramat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

August Warberg Cramer, professor
Lili Bech Ethel, Cramers dotter
Egil Eide John Hall, sjöman
Mathias Taube doktor Hiller

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Professor Cramer och hans dotter blir antastade av ett sällskap berusade sjömän, när de flanerar längs en kaj. En sjöman på en förtöjd skuta blir vittne till det hela och räddar situationen genom att köra bort kamraterna. Frimodigt bjuder han Cramer och dennes dotter ombord på båten för att "återhämta sig från förskräckelsen", som det står i programbladet. Det framkommer härvid att John Hall, som sjömannen heter, också är lovande amatörmålare.

Cramer bjuder senare hem John och sin dotter, Ethel, som fäst sig vid honom och som uppmuntrar honom att ställa ut sina målningar. Han får dålig kritik men beslutar sig ändå för att ge upp sjömansyrket och i stället bli konstnär på heltid. Ethel skaffar honom en mecenat som bekostar hans utbildning utomlands. Han gifter sig också med Ethel.

Några år senare har John blivit erkänd konstnär, men samtidigt håller äktenskapet på att spricka. John har svårt att acceptera sin hustrus borgerliga värld och en brytning är till slut oundviklig.

John flyttar åter utomlands, där han når stora framgångar, men han lever nu bara för sin konst. Dock kan han inte glömma Ethel. En dag möter han sin gamla kapten, som erbjuder honom att följa med som passagerare till hemlandet. John accepterar, men i skärgården utanför Stockholm bär det sig inte bättre än att skutan råkar kollidera med en liten segelbåt, vars rorsman faller i sjön. Man sätter genast ut en båt för att rädda honom, och till sin förvåning upptäcker nu John att den skeppsbrutne inte är någon annan än hans älskade Ethel, som flyttat ut till faderns villa i skärgården. "Jublande bär han henne till sin hytt (-) han känner att han nu för alltid återvunnit sin hustru. Det var havet, som skilde dem åt, och havet, som återgav dem åt varandra" (enligt programbladet). Statens Biografbyrås censurbeskrivning konstaterar mer lakoniskt: "Så är det bra igen."

Censur / granskning

Censurnummer 13899
Datum 1915-11-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 933 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 938 meter
Längd i minuter 46 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pressen var övervägande skeptisk mot denna produktion, även om man som vanligt harangerade skådespelare och regissör i positiva ordalag.

"(-) det kan inte hjälpas att hela dramat verkar uppkonstruerat och otroligt". skrev DN. "(-) hela handlingen smakar papper, som tyskarna säga, men de båda älskandes återförening efter skeppsbrott och andra bedrövelser är ju rörande." menade AB. (-) Chinoise i StD sammanfattade: Filmens "största förtjänster ligga i den vackra fotograferingen och en förträfflig uppsättning, men handlingen bjuder på för många otroligheter och spelet är alltför ofta chargerat för att stycket skall bli så njutbart som Svenska Biografteaterns brukar vara."

Kommentar Svensk filmografi

Till de flitigaste intrigsnickarna vid denna tid hörde den danske journalisten Martin Jørgensen (se bl a 1913/23 och 1915/22) som också ofta samarbetade med andra danska kollegor och levererade manus på löpande band till såväl Nordisk Films i Köpenhamn som Svenska Bio.

Manuset till denna film inköptes den 18 maj 1914, och inspelningen ägde rum under senare delen av juli påföljande år. Originalhistorien bar det banala namnet "Lykkelig tilsidst", men den svenska titeln är inte stort bättre. Bägge tycks dock kongeniala med det pekoralistiska innehållet.

Det var tveklöst påtvingade regiuppdrag av det här slaget som fick Victor Sjöström att storkna och påföljande vår fundera över om han inte helt skulle lämna filmandet. Detta hindrar inte att filmen såldes till Danmark, Norge, Finland, England, Holland, Spanien, Tyskland, Ungern, Österrike samt Australien och Sydafrika. Varken filmen eller dess manuskript finns bevarade.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Bl_a Stockholms ström, Gamla stan, Stockholm. Stockholms skärgård.

Visningar

Stockholmspremiär 1916-04-17 Röda Kvarn Stockholm Sverige 46 min
Sverigepremiär 1916-01-10 Cosmorama Göteborg Sverige 46 min
Urpremiär 1916-01-10 Cosmorama Göteborg Sverige 46 min
Annan visning 1916-06-01 Paladsteater Köpenhamn Danmark 46 min
1916-02-02 Paladsteater Kristiania Norge 46 min
1917-04-23 Eldorado Helsingfors Finland 46 min

Ämnesord

Amatörmålare
Hav
Konstnär
Mecenat
Professorer
Segelbåt
Sjöman
Stockholms skärgård
Utlandsvistelse
Utställning

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Les bateaux qui se rencontrent
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Schiffe. die sich begegnen. Schauspiel in 3 akten von Martin Jörgensen und Kaj Holberg.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 14
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?