Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (44 st)

Originaltitel Lyckonålen : Kriminalpjäs i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1916-01-31

Medverkande

Richard Lund
Dick, styrman

Oscar Winge
O'Brien, sjökapten

Greta Almroth
Nelly, kaptenens dotter, förlovad med Dick

Stina Berg
kaptenens hushållerska

John Ekman
Atkinson, förbrytare

Greta Pfeil
Atkinsons väninna

Handling

Kapten O'Briens dotter Nelly ger vid avskedet före deras långresa sin fästman Dick en kråsnål. "Det är en lyckonål", säger hon, "den skall skydda dig mot alla faror." I den...

Visa hela handlingen

Press

I stockholmspressen hade filmrecensenterna delade meningar om filmen och dess eventuella förtjänster. Marfa i DN skriver att "handlingen saknar inte spännande moment och dramat är på alla...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Richard Lund Dick, styrman
Oscar Winge O'Brien, sjökapten
Greta Almroth Nelly, kaptenens dotter, förlovad med Dick
Stina Berg kaptenens hushållerska
John Ekman Atkinson, förbrytare
Greta Pfeil Atkinsons väninna

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Kapten O'Briens dotter Nelly ger vid avskedet före deras långresa sin fästman Dick en kråsnål. "Det är en lyckonål", säger hon, "den skall skydda dig mot alla faror."

I den främmande hamnstaden San Lucas hämtar O'Brien ut en stor summa pengar och på väg från banken, blir han lockad i en fälla av förbrytaren Atkinsons vackra väninna. Han lämnar pengarna till Dick, som i sin tur blir överfallen och inkastad i en bil, där han trots hårt motstånd blir nedsövd. Därvid faller hans kråsnål, "lyckonålen", ner på golvet. Atkinson tar hand om pengarna och tar också upp nålen och fäster den på sitt rockuppslag.

Förbrytarna kör sedan ut Dick till en öde plats och låser in honom i en källare.

När O'Brien kommer tillbaka ombord, kan han bara konstatera att både Dick och pengarna är försvunna. Rykten börjar gå att Dick helt enkelt rymt och tagit pengarna med sig.

När Nelly därhemma får höra talas om försvinnandet, reser hon till San Lucas. På järnvägsstationen där får hon syn på en herre, som bär hennes lyckonål på rockuppslaget. Det är Atkinson.

Nelly kallar på polis. O'Brien kommer också och känner i Atkinsons följeslagerska igen den dam som lockade honom i en fälla. Atkinson nekar till allt, men slutligen bekänner väninnan och visar dem vägen till källarhålan, där Dick är inlåst.

Censur / granskning

Censurnummer 14063
Datum 1915-11-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 716 meter
Längd efter klipp 674 meter
Kommentar I akt II: "två smärre förkortningar av bilinteriören före och efter upphittandet av lyckonålen; vidare förkortas styrmannens insläpande i hålan och borttages scenen där han famlar omkring i hålan". I akt III "klippas de bägge scener, som visa styrmannen vältrande i hålan". Till filmens godkännande var fogat ett villkor: "Provfilmen har titeln Bilapacherna, vilken klippes; med filmägaren har överenskommits om rubrikens ändrande till exempelvis Lyckonålen." Annan längduppgift: 717 (678), 727 m


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 727 meter
Längd i minuter 35 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I stockholmspressen hade filmrecensenterna delade meningar om filmen och dess eventuella förtjänster. Marfa i DN skriver att "handlingen saknar inte spännande moment och dramat är på alla händer utmärkt väl inspelat", och C:o i AB att filmens anonyme författare "hade icke behövt skämmas för sitt verk. Stycket är spännande och intrigen så tilltrasslad som den gärna kan bli".

Men samtidigt skriver Chinoise i StD att även om "skådespelarna äro angenäma att se, som alltid, förmår ej deras goda spel hindra intrycket att stycket är skäligen tunnt". Den anonyme recensenten i NDA karakteriserar filmen som en "kriminalpjäs med ovanligt enkel för att inte säga tråkig handling" och fortsätter: "Litet fläkt och originalitet kan man väl begära av herrar filmförfattare!"

Även när kritiken mot filmens handling är negativ, får emellertid Stiller som vanligt beröm för sin regi: "Stycket har emellertid iscensatts trefligt av hr Stiller", skriver NDA.

Flera av recensenterna är emellertid kritiska mot själva miljöskildringen, speciellt av den exotiska hamnstaden San Lucas. Det är, skriver sålunda StD, "något förvillande för ens begrepp att se händelserna i San Lucas utspelas på välkända platser i Stockholm", och SvD fyller på med "att San Lucas har poliser med svensk uniform, svenska järnvägsvagnar o d förefaller också otroligt".

Vid filmens urpremiär i Malmö tidigare under våren uppmärksammade de därvarande recensenterna speciellt stadens store son, skådespelaren, regissören och direktören för Hippodromteatern Oscar Winge (1884-1951), som här gjorde sin första och för 15 år framåt enda filmroll.

Kommentar Svensk filmografi

Lyckonålen spelades in under slutet av september samt början och mitten av oktober 1915. Stillers och Ester Julins manuskript utgjorde en grundlig omarbetning av dansken Ivar Moes manuskript. Den svenska censurens bestämda motvilja mot den ursprungliga titeln Bilapacherna berodde på att begreppet vid denna tid fått en av aktuella förbrytelser utomlands, speciellt i Paris, präglad klang med betydelsen "bilburna förbrytare". Man var rädd för exemplets makt.

Under titeln Die Glücksnadel blev filmen också förbjuden i Tyskland, och försäljningen av den till andra länder gick trögt. Totalt såldes endast 22 kopior till Danmark, Norge, Finland, England, Holland, Spanien, Österrike, Ungern, Ryssland, Argentina, Brasilien, Chile och Kuba. Ryssland köpte flest kopior: 7 stycken.

Lyckonålen är inte bevarad, inte heller det av Stiller och Julin utarbetade manuskriptet. Däremot är Ivar Moes ursprungliga manuskript bevarat.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Gator och kajer kring Riddarhuset i Gamla Stan, Stadsgården, Norra Djurgården, Bank A.-B. Södra Sveriges lokal på Arsenalsgatan 6, Stockholm.

Visningar

Stockholmspremiär 1916-05-01 Röda Kvarn Stockholm Sverige 35 min
Sverigepremiär 1916-01-31 Biorama Malmö Sverige 35 min
Urpremiär 1916-01-31 Biorama Malmö Sverige 35 min

Ämnesord

Banklokal
Bilapacher
Förbrytare
Järnvägsstationer
Kloroform
Kråsnål
Källarhåla
Lossningsarbete
Lyckonål
Sjökaptener
Sjöman
Stockholm/Bank A.-B. Södra Sveriges lokal, Arsenalsgatan 6
Stockholm/Norra Djurgården
Stockholm/Riddarholmskajen i Gamla Stan
Stockholm/Stadsgården
Styrmän
Titeländring
Överfall

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel The motor-car apaches. Detective drama in three acts by Alex Vichetoz
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Les apaches en auto.
Omfång 1 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Automobilräuber.
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Glücksnadel.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?