Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel De pigorna, de pigorna! : Kinofars i en akt
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-02-19

Handling

Ungkarlen Renström kör sin smutsiga jungfru Lisa på dörren och engagerar i hennes ställe Rosa, som avskedats från en familj för en liten flirt med sonen i huset. Rosa visar sig vara en...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Bolag

Distributör i Sverige (35 mm) AB Victorias Filmbyrå

Handling

Ungkarlen Renström kör sin smutsiga jungfru Lisa på dörren och engagerar i hennes ställe Rosa, som avskedats från en familj för en liten flirt med sonen i huset. Rosa visar sig vara en pärla av renlighet och husliga dygder och blir Renströms lyckliga fästmö. Hon rentvättar även Lisa, som efter denna metamorfos blir lycklig med ett kryddbodbiträde. (Censurbeskrivning)

Censur / granskning

Censurnummer 14543
Datum 1916-01-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 348 meter
Längd efter klipp 344 meter
Kommentar Klippt scenen då bodbiträdet kittlar Rosa på benen, samt den därtill hörande texten: "Bort med tassen!"


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 348 meter
Längd i minuter 17 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Denna film är helt obekant i tidigare filmhistorisk litteratur och därmed också ganska förbryllande. Av allt att döma ingår den inte i Hasselbladfilms produktion trots att Georg af Klercker regisserat den. Däremot smygs den våren 1916 mycket diskret in i branschannonseringen för Victorias Filmbyrå, alltså den officin som bl a stod för Hasselbladfilmernas distribution. Ingen producent är angiven, och Victoria omtalar inte ens att filmen är svensk, något som tyder på att man knappast önskade filmen någon uppmärksamhet.

Det förhållandet att af Klercker från och med sommaren 1915 har sin filmverksamhet förlagd till Göteborg medan De pigorna, de pigorna spelats in med aktörer från Folkteatern i Stockholm föder misstanken att filmen i själva verket gjorts långt tidigare. T ex i samband med att af Klercker regisserade den censurförbjudna Två bröder med just Folkans artister (1912/14).

Visningar

Sverigepremiär 1916-02-19 Bostock Stockholm Sverige 17 min
Urpremiär 1916-02-19 Bostock Stockholm Sverige 17 min

Ämnesord

Hembiträden
Renlighet
Ungkarlar

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?