Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Cirkus Fjollinski
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-02-07

Handling

Direktören på Cirkus Fjollinski tycker inte om att Pelle Jöns röker. Direktören konfiskerar de pipor som Pelle successivt trollar fram. Som avslutning blåser Pelle den rök som han sparat...

Visa hela handlingen

Press

"Ännu en svensk nyhet är tecknaren Victor Bergdahls verkligt förstklassiga skämtteckning Cirkus Fjollinsky som med rätta på Regina framkallade skrattsalvor." (Colibri i SvD)


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Direktören på Cirkus Fjollinski tycker inte om att Pelle Jöns röker. Direktören konfiskerar de pipor som Pelle successivt trollar fram. Som avslutning blåser Pelle den rök som han sparat inom sig på direktören.

Pelle övergår till de sköna konsterna. Han ritar i luften en kurvig och skön brunett som han genast försöker kyssa. Hon bemöter detta med en kraftig högersving. Försök inte med mig deklarerar hon.

Den sköna damen visar sig vara en skicklig ryttarinna. Hon gör de mest fantastiska konster med hästen. Det hela avslutas med att ryttarinnan och hästen skakar hand.

Hästen har oturligt nog ställt ena bakhoven på sin svans. När han reser sig, rycks svansen av. Detta finner hästen mycket sorgligt. En oförsiktig dam med hatt och lösfläta kommer i närheten. Genast börjar hästen tugga i sig både hatt och fläta. Medan han gör detta, börjar svansen att växa ut. Egendomligt nog är den nya svansen flätad och har en snygg rosett.

Censur / granskning

Censurnummer 14710
Datum 1916-02-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 140 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 140 meter
Längd i minuter 7 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Ännu en svensk nyhet är tecknaren Victor Bergdahls verkligt förstklassiga skämtteckning Cirkus Fjollinsky som med rätta på Regina framkallade skrattsalvor." (Colibri i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Kortfilmsanimatören Victor Bergdahl hörde under senare hälften av 10-talet till Svenska Bios säkraste kort: hans filmer var populära hos den svenska publiken och lättsålda utomlands. Hans första lilla försök som filmtecknare, Trolldrycken, var inte mycket längre än tre minuter och användes av bolaget som test på publikintresset (Stockholms-premiär på Regina den 29.11.1915). Utfallet var tillfredsställande, och Bergdahl engagerades först för en liten serie på tre filmer om Cirkus Fjollinski, av vilka denna var den första -- avfilmad i december 1915. Bergdahls stora lyckokast blev emellertid den långa sviten av filmer om Kapten Grogg med Kapten Groggs underbara resa som inledningsverk (se vidare kommentaren till 1916/21).

Victor Bergdahl och andra svenska animatörer behandlas utförligt av Torsten Jungstedt i boken "Kapten Grogg och hans vänner", där Trolldrycken och Cirkus Fjollinski ingående beskrivs på s 117-128.

Visningskopia i SVTs arkiv.

Visningar

Stockholmspremiär 1916-02-27 Röda Kvarn Stockholm Sverige 7 min
Sverigepremiär 1916-02-07 Kronan Göteborg Sverige 7 min
Urpremiär 1916-02-07 Kronan Göteborg Sverige 7 min

Ämnesord

Cirkus
Clown/Pelle Jöns

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 132


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 132


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd 17,5 mm


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?