Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lilla Kalles dröm om sin snögubbe
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1916-02-28

Handling

Kalle går och lägger sig. Kalle kommer ut till en snögubbe utan huvud och lyfter upp en snöboll som ska bilda huvud och göra gubben komplett. När munnen är klar, blåser snögubben rök...

Visa hela handlingen

Press

"Biografen [Sibyllan! har förövrigt åtskilliga sevärdheter. Särskilt nämna vi de levande bilderna av svenske tecknaren E Åberg, en lika lyckad som munter illustration av Kalles dröm om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Producent
Animation

Bolag

Produktionsbolag Pathé Frères filial
Distributör i Sverige (35 mm) Pathé Frères filial

Handling

Kalle går och lägger sig. Kalle kommer ut till en snögubbe utan huvud och lyfter upp en snöboll som ska bilda huvud och göra gubben komplett. När munnen är klar, blåser snögubben rök på en katt.

Kalle ligger och sover i sin säng. Snögubben kommer in till honom. Gubben smälter vid kaminen men återuppstår och kryper ner bredvid Kalle i sängen.

Kalle vaknar och tittar ut på gården. Där står snögubben utan huvud. Kalle har drömt det hela.

Censur / granskning

Censurnummer 14911
Datum 1916-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 121 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 121 meter
Längd i minuter 6 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Biografen [Sibyllan! har förövrigt åtskilliga sevärdheter. Särskilt nämna vi de levande bilderna av svenske tecknaren E Åberg, en lika lyckad som munter illustration av Kalles dröm om sin snögubbe." (StT)

"Till de bilder som man med gott samvete kan berömma höra Emil Åbergs skämtteckningar, Kalles dröm om sin snögubbe. Dessa är minst lika väl utförda som de amerikanska i samma stil och ha den förtjänsten framför dessa att humorn är lättare tillgänglig för en svensk publik." (SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Svenska Bios kortfilmsanimatör Victor Bergdahl hade under 1916 en allvarlig medtävlare i sitt gebit, nämligen konstnären Emil Åberg som arbetade för Pathé Frères filial i Stockholm. Lilla Kalles dröm om sin snögubbe var den första av de tre tecknade filmer som Åberg fullbordade. Efter dem lade Pathé ned verksamheten och Bergdahl stod sedan under lång tid utan konkurrens. Emil Åberg och hans filmer behandlas ingående i Torsten Jungstedts bok "Kapten Grogg och hans vänner". Lilla Kalles dröm om sin snögubbe finns bevarad hos SVT.

Visningar

Sverigepremiär 1916-02-28 Sibyllan Stockholm Sverige 6 min
Urpremiär 1916-02-28 Sibyllan Stockholm Sverige 6 min

Ämnesord

Dröm
Snögubbe

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 39


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?