Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Svensson Svensson - filmen
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-12-19

Medverkande

Allan Svensson
Gustav Svensson

Suzanne Reuter
Lena Svensson

Chelsie Dickson
Lina Svensson, Gustavs och Lenas dotter

Gabriel Odenhammar
Max Svensson, Gustavs och Lenas son

Gun Arvidsson
Marianne, Lenas mor

Sten Ljunggren
Arthur, Lenas far

Visa alla medverkande

Handling

Familjen Svensson ¿ pappa Gustav, mamma Lena, dottern Lina och sonen Max ¿ bor i det lilla fiktiva samhället Vivalla strax utanför Örebro. Gustav är brevbärare, Lena arbetar i Sparbanken...

Visa hela handlingen

Press

Filmen sågades med något undantag rakt av. De flesta var överens om att TVs Svensson-koncept inte höll för långfilmsformatet och såg det som ett oblygt försök att mjölka fram...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Teknisk rådgivare
Stuntregi
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Allan Svensson Gustav Svensson
Suzanne Reuter Lena Svensson
Chelsie Dickson Lina Svensson, Gustavs och Lenas dotter
Gabriel Odenhammar Max Svensson, Gustavs och Lenas son
Gun Arvidsson Marianne, Lenas mor
Sten Ljunggren Arthur, Lenas far
Johan H:son Kjellgren Sam Liljeståhl, tjäsnteman på Sparbanken i Stockholm
Jonas Falk Ulf Zetterberg, avdelningschef på Posten i Stockholm
Kristina Törnqvist Madeleine, sekreterare på Sparbanken i Stockholm
Lars Amble Ridderwall, chef på Sparbanken i Stockholm
Maria Lundqvist Maja, anställd på Sparbanken i Vivalla
Sten Elfström Sten, anställd på Sparbanken i Vivalla
Niklas Falk Roland, anställd på Sparbanken i Vivalla
Krister Henriksson Folke Nordström, chef på Posten i Stockholm
Lil Terselius postchefen
Fredrik Dolk Göran, Gustavs och Lenas granne
Anna Lindholm Annika, Görans fru
Albin Holmberg Jesper, Linas pojkvän i Vivalla
Joakim Croneström Fredrik, Linas pojkvän i Stockholm
Anders Beckman konferencieren på konferensen
Göran Ragnerstam en man i fotbollspubliken
Carl Kjellgren Börje, go-carttränaren
Barbro Kollberg tant Greta
Staffan Kihlbom bankväktaren
Lars Dejert Holmberg, postkollegan i Stockholm
Lilian Johansson postreceptionisten
Per Munters barnkalaspappan
Staffan Dopping Staffan Dopping, programledare i TV:s Rapport Morgon
Birgitta Söderström Birgitta Holmlund, riksbankschefen
- Ej krediterade:
Ulf Dahlsten gäst på festen
Crister Sköld fotbollsspelare i motståndarlaget
Kjell Jerselius fotbollsspelare i motståndarlaget
Fredrik Rundqvist fotbollsspelare i motståndarlaget
Julius Kintambi målvakt i motståndarlaget
Björn Thuresson domare

Bolag

Produktionsbolag Sveriges Television AB (©)
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
AB Svensk Filmindustri 1997
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2002
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Owe Svensson Mix AB (ljudbearbetning)

Handling

Familjen Svensson ¿ pappa Gustav, mamma Lena, dottern Lina och sonen Max ¿ bor i det lilla fiktiva samhället Vivalla strax utanför Örebro. Gustav är brevbärare, Lena arbetar i Sparbanken och barnen går i skola.

Från Sparbankens stockholmskontor kommer Sam Liljeståhl, som erbjuder Lena ett arbete i Stockholm. Hon tackar ja - till Gustavs förskräckelse. Meningen är att Lena ska pendla, dvs komma hem över helgerna. Men det är en situation som inte tilltalar Gustav - familjens sammanhållning är för honom det heligaste. Så han utlyser radhusvillan till försäljning, packar in barnen i bilen och far till Stockholm med pick och pack.

Lena är väl inte överförtjust över att se familjen i Stockholm. Tillfälligtvis får de bo hos Lenas föräldrar, men till sist skaffar Gustav ett radhus som ser exakt ut som det i Vivalla och möbleras likadant. Lina och Max har svårt att anpassa sig utan kompisar. Gustav får ett nytt arbete: som brevbärare.

Lena har fullt upp på arbetet med ett tyskt kontrakt som ska i gå lås och har inte tid med familjen. Gustav har tänkt sig ett bättre arbete på posten och ska träffa en av cheferna där, Ulf Zetterberg. Av misstag tas Gustav för en professor Gustav Svensson som ska hålla ett föredrag om personalutveckling. Gustav gör det så bra att han blir en favorit hos Zetterberg och personalkonsult på Posten.

Efter några dagar visar det sig att Lena utnyttjas av Sam, och Gustav har gått för långt i sin iver att låta personalen tänka själv, bl a har han sålt postens datorer till Estland. Familjen återvänder till Vivalla och Gustav återupptar sin tjänst som brevbärare. Lenas arbetskamrater blir glada när hon kommer tillbaka. Hon får återupprättelse och blir erbjuden en tjänst på Sparbankens londonkontor - ett erbjudande som hon tackar nej till. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135066
Datum 1997-12-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2328 meter
Kommentar Aktlängder: 498-513-525-441-351


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2328 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen sågades med något undantag rakt av. De flesta var överens om att TVs Svensson-koncept inte höll för långfilmsformatet och såg det som ett oblygt försök att mjölka fram ytterligare pengar av en populär TV-serie.

Annika Gustafsson, SDS: "(-) Svensson, Svensson är ingen bra film, bara ett ovanligt långt avsnitt i en populär TV-serie, som visas på bio. (-) Manusförfattarna, desamma som i TV, lägger in ett litet försök till samhällskritik, där man visar att vissa människor i karriären går över lik för att nå framgång. Dessutom drar författarna växlar på att en förenklad, ålderdomlig, företagsfilosofi för ett ögonblick kan dupera omgivningen.

Moralen i Svensson, Svensson är förödande konservativ och Gustav Svensson stannade för länge sedan i den psykologiska växten. (-)

Den här sortens penningspekulativa filmproduktioner har ingenting försonande över sig, trots Suzanne Reuters beundransvärda replikföring. Mest tragiskt är ändå att Sverige i så hög grad tycks sakna originalidéer och spännande manus som både skulle kunna utveckla filmskapandet och locka publik. För några risker tar SF definitivt inte med Svensson Svensson."

Mårten Blomkvist, DN: "Svensson Svensson - filmen är inte samma amatörernas afton som Reine & Mimmi i fjällen!.

Replikerna har bättre snärt. Regissören och manusförfattarna vet också hur man vinner poänger genom att drastiskt förkorta ett skeende.

Men som i Reine & Mimmi... saknas idéer till en långfilm. Det korta TV-formatet har vant författarna vid att fuska med intrigen: på en halvtimme hinner inte orimligheter bli irriterande.

Men när Gustav här genom missförstånd på bara några dagar blir konsult med makt över hela Posten, förtas det roliga av att författarna inte hittat på någon bra omständighet som fört honom till toppen. Plötsligt står han bara där, av inget annat skäl än att rollfiguren Gustav ska ha någonting att göra."

Jeanette Gentele, SvD: "I tv är det framför allt Suzanne Reuter som glänser med sina giftigheter, i filmen riktas allt ljus mot Allan Svensson till förfång för helheten. Han skymmer sikten både bildligt och bokstavligt.

Det hade varit möjligt att få anrättningen att lyfta. Man häpnar över resursslöseriet att sätta en rad elitskådespelare i rena statistroller stumt bligande på Allan Svensson.

Kortsiktigt gör Svensk Filmindustri naturligtvis en säker vinst på att krama sista kronan ur varje uppkommen tv-succé, men på sikt tappar man all trovärdighet. De taffliga filmerna tar dessutom loven av de i sitt sammanhang välfungerande tv-serierna. I stället för att avsluta med en höjdpunkt, blir upphovsmännen ihågkomna för sitt magplask. Efter Reine & Mimmi i fjällen och Svensson, Svenson vad kommer härnäst? Rederiet - filmen?"

Sven E Olsson, AN: "Dessvärre är det nämligen så, att filmen, likt Gustav, ideligen missar målet; i det här fallet att roa. Trots att - eller kanske just därför - persongalleriet sväller rejält, när de vuxna i familjen flyttar både en och två gånger och dessutom skiftar jobb och arbetsuppgifter. (-)

Paradoxalt nog är det, tror jag, just denna vidgning av intrig och miljö som gör filmen så tempo- och humorlös. Situationskomiken blir ansträngd och förutsägbar i stället för hjärtligt giftig eller överraskande."

Mats Johnson, GP: "Regissören ägnar märkvärdigt lång tid åt att etablera karaktärerna, som om någon inte kände till att Gustav är brevbärare och Lena bankchef. Vi får se Gustav trilla av cykeln och landa i en gräddtårta. Han vidbränner korv på grillen och missar en avgörande straffspark i korpfotbollsmatchen. (-)

Radhusidyllens Vivalla ställs mot jäktens och cynismens Stockholm vilket borgar för komik, men dessvärre är det glest mellan skratten. Gunnarssons visuella visioner inskränker sig till att den som pratar skall synas i bild, varför filmen bjuder på talande huvuden i överflöd."

Jens Peterson, AB: "Jo, det fungerar.

Familjen Svensson klarar steget från lilla TV-rutan till stora bioduken. Från Vivalla till Stockholm. Utan att tappa tonen från halvtimmeskomedin. Långfilmen är välskriven, med samma elaka dialog som i TV. (-)

Det är pappan som bär filmen, och Allan Svensson gör det med en skicklig balansgång mellan obefogad stöddighet och vilsen ångest. När familjen först far från Vivalla till Stockholm finns det Åsa-Nissevarning i luften, men upphovsmännen ger snabbt värdighet åt Gustav Svenssons möte med storstaden."

Kommentar Svensk filmografi

Svensson Svensson - filmen var regissören Björn Gunnarssons andra långfilm efter Pillertrillaren (1994/1) och grundade sig på personer i TV-serien Svensson Svensson, en publikframgång, som började sändas 1994. Ett av avsnitten nådde hösten 1996 toppnoteringen 3,4 miljoner tittare.

Enligt de ursprungliga planerna skulle inspelningen av filmen ha börjat i augusti 1996 men uppsköts till våren 1997, beroende på att man då inte hade något fungerande manus (AB 9.7.1996).

Visningar

Sverigepremiär 1997-12-19 Filmstaden Göteborg Sverige 85 min
1997-12-19 Victoria Göteborg Sverige 85 min
1997-12-19 Downtown Malmö Sverige 85 min
1997-12-19 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 85 min
1997-12-19 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 85 min
1997-12-19 Park Stockholm Sverige 85 min
1997-12-19 Saga 1 Stockholm Sverige 85 min (samt ytterligare 60 platser)
TV-visning 1999-12-25 SVT2 Sverige 82 min
2001-09-28 SVT1 Sverige 82 min
Videorelease 1998-07 Sverige 82 min
Dvd-release 2002-11-13 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2328


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Färg papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?