Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Kalle Blomkvist och Rasmus
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-12-25

Medverkande

Totte Steneby
Anders

Josefin Årling
Eva-Lotta

Malte Forsberg
Kalle Blomkvist

Visa alla medverkande

Handling

Den lilla staden Lillköping. Kriget mellan de båda gängen Röda Rosen (Sixten, Benke och Jonte) och Vita Rosen (Kalle, Eva-Lotta och Anders) fortsätter och för tillfället är det de röda...

Visa hela handlingen

Press

En rutinmässigt gjord, oengagerad filmatisering, var de flesta överens om. Dock framhävde alla den charmige femåringen William Svedberg i rollen som Rasmus, och många fann i honom det allt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Stuntregi
Scripta
Specialeffekter
Inspelningsledare
Rollsättare
B-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musikarrangör
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Textförfattare

Medverkande

Totte Steneby Anders
Josefin Årling Eva-Lotta
Malte Forsberg Kalle Blomkvist
William Svedberg Rasmus, 5 år
Rasmus
Pierre Lindstedt Nicke
Rolf Degerlund Peters, ligachef
Patrik Bergner Blom, ligamedlem
Claes Malmberg poliskonstapel Björk
Jan Mybrand professorn, Rasmus pappa
Victor Sandberg Sixten, ledare för Röda Rosen
Johan Stattin Jonte, medlem av Röda Rosen
Bobo Steneby Benke, medlem av Röda Rosen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (©)
Sveriges Television AB (SVT Drama)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1997
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1998
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2005
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Specialeffekter, ljud Arclight AB
Homunculus Film & Form
Övrigt bolag Johanssons Mobilradio i Stockholm AB (tack)

Handling

Den lilla staden Lillköping. Kriget mellan de båda gängen Röda Rosen (Sixten, Benke och Jonte) och Vita Rosen (Kalle, Eva-Lotta och Anders) fortsätter och för tillfället är det de röda som har övertaget, dvs de har den magiska stenen, Stormumriken.

En kväll när Vita Rosen skyndar iväg för att återerövra Stormumriken blir de vittne till när professorns 5-årige son Rasmus kidnappas av tre okända män. Professorn har uppfunnit en ogenomtränglig plåt i lättmetall och förvarar formlerna i sin hyrda villa. Var han gömt dem vägrar han berätta för männen.

När två av kidnapparna går in för att hämta professorn tar sig Eva-Lotta in i deras bil för att rädda Rasmus. Men kidnapparna kommer tillbaka för tidigt och även hon blir bortförd av männen. Kalle och Anders förföljer bilen per motorcykel.

Professorn och Rasmus förs till en ö dit Kalle och Anders simmar. Ligachefen, Peters, försöker tvinga professorn att tala om var formlerna till plåten är gömda. Rasmus råkar antyda att han vet var papperen är gömda men tystas ned av pappan. Peters hotar att sända Rasmus utomlands med ett flygplan om inte professorn vill samarbeta.

Rasmus råkar försäga sig om gömstället, något som inte bara Peters hör utan även Kalle och Anders. De hinner till professorns villa strax innan Peters och hans kompanjon Blom anländer och kan föra papperen i säkerhet. De jagas av kidnapparna men räddas i sista stund när de träffar på konstapel Björk. Eva-Lotta lurar den tredje kidnapparen, Nicke, och hon och Rasmus rymmer.

Kalle och Anders återvänder till ön. Kidnapparna lyckas dock ta fast alla fyra barnen och låser in dem. Nicke övermannas när han kommer med mat och Kalle lyckas komma undan. Kalle försöker larma polisen genom kidnapparnas radiosändare men blir avbruten.

Peters beslutar att skicka både professorn och Rasmus med planet. När Peters ska till att bära ombord Rasmus hindras han av Nicke som flyr med Rasmus. Nicke såras dock av skott från Peters men försvinner in i skogen. Kalle saboterar planet så att det inte kan lyfta utan kraschar.

Polisen, med Björk i spetsen, anländer - Kalles radiomeddelande hade uppfattats av en radioamatör - och tar hand om kidnapparna.

Rasmus dubbas till en riktig riddare av Vita Rosen. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135076
Datum 1997-12-11
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2145 meter
Kommentar Aktlängder: 551-539-565-490


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2145 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En rutinmässigt gjord, oengagerad filmatisering, var de flesta överens om. Dock framhävde alla den charmige femåringen William Svedberg i rollen som Rasmus, och många fann i honom det allt förlåtande inslaget.

Johan Croneman, DN: "Det finns något mycket ängsligt över Kalle Blomkvist och Rasmus - man tycks hela tiden vilja snegla bakåt och tillför så gott som ingenting nytt. Stiltje råder - det är lagom ambitionslöst, lite slött helt enkelt.

Göran Carmback och Waldemar Bergendahl (producent) har med andra ord satt säkerheten främst och det blir tyvärr både lite livlöst och aningen stumt. (-)

Kalle Blomkvist och Rasmus är kanske i sig inte mycket förargligare än den godmodiga systerspekulationen Lilla Jönssonligan på styva linan, men den lider definitivt betydligt mer av sin brist på engagemang.

I riktigt bra film, oavsett genre, är den märkbara lidelsen en av de starkaste ingredienserna. Det är den som skall smitta av sig.

Lite större barn föredrar förmodligen något mindre äppelkäckt än detta lite smålarviga blomkvisteri - och de allra minsta får nog svårt att hålla sig vakna."

Annika Gustafsson, SDS: "Astrid Lindgrens berättelser tillhör den svenska barnlitteraturens kulturarv. Helst ska de läsas men det är inte fel att komplettera boken med filmen.

I alla fall inte när man kan lansera en så bedårande liten kille som William Svedberg som Rasmus. Hans scener tillsammans med Pierre Lindstedts godhjärtade kidnappare Nicke går direkt in i hjärtat och är filmens bästa. (-)

I den förra filmen ställdes historiens ondska och dramatik mot den sovande, loja småstadens idyll. Nu koncentrerar Carmback sitt manus till själva kidnapparhistorien, där en professor pressas för att sälja en uppfinning, tänkt för det svenska försvaret.

Ibland blir berättandet lite lamt och dramatiken ligger ofta i Peter

Grönvalls musik. Men jag avstår gärna actionscenerna. Det är faktiskt

befriande med en barnfilm som inte hela tiden står på med en massa buller

och effekter. Det finns ögonblick i Kalle Blomkvist och Rasmus, där allt

är dödstyst och naturen börjar vakna."

Bo Ludvigsson, SvD: "För ett år sedan var det premiär på omgörningen av Kalle Blomkvist ¿ mästerdetektiven lever farligt. Ingen skugga över de medverkande barnen skrev jag då och upprepar det nu: barnen är så naturligt charmiga och levande man kan begära i den inramning och den regi de fått. Hantverket lämnar alltså mycket i övrigt att önska - man har inte ens bekvämat sig att hålla reda på huruvida storboven ska hänga med vänster ögonlock eller ej. Det är som om ingen annan än kompositören Peter Grönvall, och barnen, har orkat engagera sig.

Det är klart som korvspad att barnen tycker att det är kul med bovjakt om man frågar dem, därför kommer de givetvis att tycka att filmen är spännande. Men det uppväxande släkte som vill gå på bio förtjänar inte bara att få litet spänning utan också att få möta kvalitet även i den enklaste historia, en kvalitet som grundas på respekt för publiken. Ingen skulle väl komma på tanken att slarva iväg en film för vuxna så lättvindigt som i det här fallet; i alla fall inte lika lättvindigt."

Chi An Gramfors, AB: "Visst finns där en del logiska missar och det blir väl utdraget mot slutet, men det är en underhållande barnthriller på en nivå som passar även för de mindre åskådarna. Det enda jag inte förstår mig på är de dammfärgade kläder de stackars barnen måste springa omkring i. Vadan denna eviga förkärlek för snusbrunt efterkrigsmode i svenska filmer?"

Mats Bråstedt, Expr: "Göran Carmbacks andra Astrid Lindgren-filmatisering har tillägget "Rasmus". Tur är det, för femårige William Svedberg är totalt avväpnande med sin direkta charm och filmens stora förtjänst (en ny Eskil Dalenius?). Resterande barn är konstruerade karaktärer, tillyxade för att tillfredsställa Carmbacks uppenbart stora behov av nostalgi."

Mats Johnson, GP: "De eviga jakterna, per båt, bil, motorcykel kunde med fördel kortats något, men i övrigt har jag inte mycket att invända mot Carmbacks äventyr. Han är en skicklig barninstruktör, duktig på filmspänning, en säker stämningsskapare."

Kommentar Svensk filmografi

Göran Carmback (f 1950) hade medverkat som ljudtekniker i ett fyrtiotal filmer innan han regidebuterade 1988 med två halvtimmeslånga Astrid Lindgren-berättelser, Allra käraste syster och Inga rövare finns i skogen. Efter SFs jubileumsfilm 1939 (1989/27), hans hittills största regiuppdrag, följde Kalle Blomkvist - mästerdetektiven lever farligt (1996/32). Han har dessutom regisserat ett stort antal avsnitt av TV-serien Tre kronor.

Den nya filmen om Kalle Blomkvist gjordes lite tuffare än den förra, med större betoning på actionscener, och Carmback, som nu även svarade för manus, förklarade att han, även om han moderniserat språket, tydligare markerat att den nya filmen utspelas i brytningen mellan 50- och 60-talet (GP 17.6.1997).

Kalle Blomkvist och Rasmus gjordes med i stort samma team som den nämnda Kalle Blomkvist-filmen från 1996. Ny var i sammanhanget Rasmus-figuren, som spelades av William Svedberg (f 1972) och allmänt framhölls som ett fynd. SF hittade honom på daghemmet Täppan på Östgötagatan på Söder i Stockholm under förberedelserna till en planerad TV-serie om livet på ett dagis. Framför allt fäste man sig vid hans säkerhet, hans öppna sätt och hans uthållighet (SDS 17.6.1997).

Tidigare filmer om Rasmus var Rolf Husbergs Mästerdetektiven och Rasmus (1953/22), Luffaren och Rasmus (1955/30), båda i regi av Rolf Husberg, Stig Olins Rasmus, Pontus och Toker (1956/35), samtliga med Eskil Dalenius i titelrollen, samt Olle Hellboms Rasmus på luffen (1981/24) med Erik Lindgren som Rasmus.

Kalle Blomkvist och Rasmus var budgeterad till 9,5 Mkr.

Förlaga

Originaltitel Kalle Blomkvist och Rasmus (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1997 1997
Norrtälje Sverige
Lovön Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1997-12-25 Filmstaden Göteborg Sverige 78 min
1997-12-25 Downtown Malmö Sverige 78 min
1997-12-25 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 78 min
1997-12-25 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 78 min
1997-12-25 Rigoletto Stockholm Sverige 78 min (samt ytterligare 20 platser)
Videorelease 1998-10 Sverige 75 min
TV-visning 2008-02-14 SVT1 Sverige 75 min
Dvd-release 2005-12-07 Sverige
2007-11-05 Sverige
TV-visning 2011-12-30 SVT2 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2145


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Färg papper 5
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?