Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (30 st)

Originaltitel Hon segrade : Skådespel i 3 akter
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1916-03-02

Medverkande

Victor Sjöström
Arthur Born, medicine doktor

Lili Bech
Elna, Arthurs fästmö

Jenny Tschernichin-Larsson
fru Almer, Elnas mor

Ellen Appelberg
doktor Anna Stecknell

Handling

Licentiat Born promoveras i Uppsala till medicine doktor. Efteråt mottas han varmt av sin inackorderingstant och hennes dotter Elna som han förlovat sig med. Vid en promotionsfest på...

Visa hela handlingen

Press

Pressnotiserna beträffande denna film är mycket få, vilket nog delvis beror på att man fann "handlingen skäligen minimal" (AT). Iscensättningen betraktades som "vårdad och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Ej inspelat manus
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Victor Sjöström Arthur Born, medicine doktor
Lili Bech Elna, Arthurs fästmö
Jenny Tschernichin-Larsson fru Almer, Elnas mor
Ellen Appelberg doktor Anna Stecknell
Thure Holm
Albert Ståhl

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Licentiat Born promoveras i Uppsala till medicine doktor. Efteråt mottas han varmt av sin inackorderingstant och hennes dotter Elna som han förlovat sig med. Vid en promotionsfest på kvällen får han reda på att staten utfäst en belöning på 30.000 kr till den som lyckas framställa ett serum mot den asiastiska pest som nu härjar i Europa. Borns avhandling har just handlat om pestbaciller, och han beslutar sig att ge sig i kast med uppgiften. I en drömvision ser han pestens offer och sig själv som "dödens besegrare".

Påföljande morgon läser han i tidningen att en kvinnlig läkare på ett laboratorium söker en assistent. Han får platsen, och tillsammans ger de sig i kast med uppgiften att framställa ett pestserum. Inom kort förälskar sig emellertid doktor Stecknell i sin manlige assistent, och denne kan inte motstå frestelsen. De går på restaurang och möter Elna som naturligtvis blir mycket svartsjuk.

Born flyttar också ifrån sitt inackorderingsrum.

Arbetet går dock före förälskelsen, och en dag har Born lyckats finna ett verksamt medel. Dock måste detta bevisas. Born beslutar sig därför för att själv låta sig smittas. Samtidigt vänder hans tankar tillbaka till den trogna Elna, och han skriver henne ett brev och ber om förlåtelse. Han berättar också vad han gjort och att hon ofördröjligen måste hämta en läkare som kan ge honom motgiftet. Elna skyndar genast till hans räddning, finner honom medvetslös och ger därför själv den första sprutan -- innan hon kallar på en läkare som kan överta behandlingen.

Born repar sig snabbt. Hans experiment har lyckats, och han återvänder lycklig till sin fästmö och hennes mor där han också "erhåller den glädjande underrättelsen, att regeringen beslutat tilldela honom det utfästa priset av kr 30.000:- för hans epokgörande upptäckt. Så slutar allt i lyckans och den förhoppningsfulla framtidens tecken." (Ur programmet)

Censur / granskning

Censurnummer 14174
Datum 1915-12-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 868 meter
Längd efter klipp 823 meter
Kommentar I akt II: uteslutes vivisektionen, i III: förkortas Borns frossbrytningar efter pestinjektionen.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 868 meter
Längd i minuter 42 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pressnotiserna beträffande denna film är mycket få, vilket nog delvis beror på att man fann "handlingen skäligen minimal" (AT). Iscensättningen betraktades som "vårdad och förtjänstfull", huvudrollerna spelades med "smak och måttfullhet" (DN), men någon entusiasm kunde aldrig infinna sig. Chinoise i StD fann dock att Uppsala som miljö var "särskilt tilltalande (-) och den genomsvenska prägel som stycket har, men handlingen bjuder på väl många otroligheter." Helhetsintrycket var alltså genomgående negativt.

Kommentar Svensk filmografi

Av alla pekoral, som Sjöström ibland "tvingades" ta itu med, är det nog fråga om inte detta tar priset. Ursprungsmanuskriptet hade också legat ganska länge. Det inköptes den 11 mars 1914 av en Axel Berggren, som det har visat sig omöjligt att få närmare upplysningar om. Svenska Bio tycks i maj ha köpt ytterligare ett manus av honom, men det kom aldrig att filmatiseras. Det finns anledning misstänka att Sjöström nog också gärna skulle ha haft denna historia ogjord. Det mesta av 1915 års produktion ingav honom vämjelse -- och man vet också att hans äktenskap med Lili Bech vid denna tid var i upplösning.

Tilläggas kan att produktionsjournalen visar att han utan paus spelat in sex filmer i rad från mitten av juni till sista oktober 1915, nämligen Skomakare bliv vid din läst (14/6-28/6), Judaspengar (28/6-9/7), Skepp som mötas (12/7-30/7), I prövningens stund (30/7-12/8), Havsgamar (18/8-11/9) samt Hon segrade (12/9-31/10). Inte undra på om inspirationen tröt.

Varken filmen eller dess manuskript finns idag bevarade. Filmen såldes för visning i Danmark, Norge, England, Spanien, Tyskland, Österrike och Brasilien.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö. Uppsala.

Visningar

Stockholmspremiär 1916-05-15 Regina Stockholm Sverige 42 min
Urpremiär 1916-03-02 Slottsbiografen Uppsala Sverige 42 min
Sverigepremiär 1916-03-02 Slottsbiografen Uppsala Sverige 42 min

Ämnesord

Belöning
Doktorspromotion
Experiment
Inackorderingar
Laboratorier
Läkare
Pest
Serum
Smitta
Svartsjuka
Universitet
Uppsala

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Death's conqueror.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Die Besieger des Todes.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dödens besegrare.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 14
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?