Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (19 st)

Originaltitel Politik och brott
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag

Medverkande

Nicolay Johannsen
William Thompson, redaktör

Alfred Lundberg
von Wieten, guvernör

Ella Stray
Ilka von Wieten, guvernör von Wietens dotter

Albin Lavén
Geisinger, kassör

Bertil Junggren
Archie Stern, detektiv

Handling

Det pågår valkampanj i landet. En ny guvernör ska väljas i stället för den gamle van Wieten. En kandidat är det liberala partiets unge stöttepelare, William Thompson. Efter en ungdom...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Nicolay Johannsen William Thompson, redaktör
Alfred Lundberg von Wieten, guvernör
Ella Stray Ilka von Wieten, guvernör von Wietens dotter
Albin Lavén Geisinger, kassör
Bertil Junggren Archie Stern, detektiv

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern

Handling

Det pågår valkampanj i landet. En ny guvernör ska väljas i stället för den gamle van Wieten. En kandidat är det liberala partiets unge stöttepelare, William Thompson. Efter en ungdom fylld av motgångar har han arbetat sig upp till redaktör på den stora tidningen Gazette. En komplikation i valkampen är att han och van Wietens dotter Ilka är förälskade i varandra.

Plötsligt inträffar en katastrof som hotar att kullkasta allt. Kassören för det liberala partiet, Geisinger, har förskingrat 100.000 kronor av partiets medel. Han nekar till brottet och hävdar att ett inbrott blivit begånget. När Geisinger på polisstationen låtsas försöka identifiera inbrottstjuven, upptäcker han i straffregistret en bild på William Thompson som ung.

Den detektiv -- Archie Stern -- som håller i utredningen visar kassören ett brev han hittat vid undersökningen av brottsplatsen. Brevet är från revisorerna som meddelar att kassan ska revideras endera dagen. Geisinger hävdar att inga pengar blivit stulna, då han inte förvarat dem på kontoret utan deponerat dem på banken.

Han bekänner dock för Thompson vad han gjort och vädjar om hjälp. Den hjälp Thompson utlovar är att låna ut sin pistol så att Geisinger kan ta livet av sig . . . Denne visar då journalen, där Thompson utpekas som brottsling. Thompson förstår vad detta betyder för hans politiska karriär och går förbittrad därifrån.

Polisen är på väg till Geisingers bostad. Strax innan anländer Thompson dit. När ingen är hemma försöker Thompson bryta upp kassaskåpet för att komma över den komprometterande handlingen. Polisen kommer, och Thompson arresteras för inbrottet -- sedermera också för mord, då man hittat Geisingers rock och hatt bredvid en pistol med initialerna WT.

Ilka tror hela tiden på Thompsons oskuld. När hon är på väg till fängelset, kastar en fattig tiggare in en lapp till henne i bilen. Det visar sig vara utdraget ur polisjournalen. Thompson berättar för Ilka att han i sin ungdom blivit oskyldigt dömd.

Den gamle tiggaren var ingen annan än Geisinger i sin nya identitet. Samvetskvalen börjar härja honom allt starkare. Samtidigt är polisen honom på spåren. Han lyckas dock rymma ut på landet, där han alltmer förvirrad till sist tas omhand för vård.

Rättegången mot Thompson går mot sitt slut. När Geisinger inser detta får han sådana samvetskval att han ringer och meddelar att han ska komma och vittna. Genom hans vittnesmål förklaras Thompson oskyldig. Hans försök att bli guvernör misslyckas, men samtidigt är förutsättningarna för ett lyckligt äktenskap med Ilka stora. Hon har tveklöst stött sin älskade under hela den svåra tiden. (Bearbetning av synopsis.)

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Politik och brott är inplacerad i kronologin efter datum på sista inspelningsdagen. Inspelningen varade mellan 18.7.1916 och 3.8.1916.

Att Politik och brott aldrig censurerades i Sverige berodde säkert på att den riskerade att bli totalförbjuden. Detta öde drabbade en annan av Fritz Magnussens filmer 1916: Guldspindeln (1916/34). Båda dessa filmer gjordes med tanke på exportmarknaden. Se även 1915/32.

Inspelning

1916-07-18 1916-08-03
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö

Visningar

Stockholmspremiär Ej visad i Sverige (se Kommentar)
Annan visning 1918-07-08 Apollo Helsingfors Finland 55 min (1000 m)

Ämnesord

Detektiv
Falska identiteter
Förskingring
Guvernörer
Pistoler
Redaktörer
Rättegångar
Samvetskval
Straffregister
Valkampanj

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Av Stein Riverton.
Omfång 6 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Crime et politique.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I elfte timmen. Kriminaldrama i tre delar av Stein Riverton & Fritz Magnussen.
Omfång 60 s. Rollista och scenförteckning (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 19
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?