Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (75 st)

Originaltitel Millers dokument
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1916-08-04

Medverkande

Alfred Lundberg
Friedman, godsägare

Greta Almroth
Agnes, Friedmans dotter

Nicolay Johannsen
Allan, student, Friedmans fosterson

Konrad Tallroth
Steiner, godsägare

William Larsson
J. Miller

Visa alla medverkande

Handling

Godsägare Friedmans fosterson Allan står i begrepp att lämna hemmet för universitetsstudier. Allan är förälskad i Friedmans dotter Agnes. I avskedets stund förstår Agnes att det är...

Visa hela handlingen

Press

"Man kunde glädjande nog konstatera att våra svens!ka filmskådespelare kunna prestera ett med de utländska filmstorheterna fullt jämförligt spel. Dramat, som är inspelat under den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Arkitekt
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Alfred Lundberg Friedman, godsägare
Greta Almroth Agnes, Friedmans dotter
Nicolay Johannsen Allan, student, Friedmans fosterson
Konrad Tallroth Steiner, godsägare
William Larsson J. Miller
Torsten Bergström student
Ernst Öberg advokaten (osäker uppgift)

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Godsägare Friedmans fosterson Allan står i begrepp att lämna hemmet för universitetsstudier. Allan är förälskad i Friedmans dotter Agnes. I avskedets stund förstår Agnes att det är Allan hon älskar. Hon har av en svärmisk impuls i hemlighet förlovat sig med faderns gamle antagonist, godsägare Steiner. Den förbindelsen vill hon nu bryta.

Innan Allan far, får han ett brev med texten "Till min son Allan, att öppnas på hans 25-årsdag". Allan väntar med iver på att få öppna brevet.

Kärleken till Agnes gör att Allan med stor ambition griper sig an studierna. I en annan kammare i staden sitter en gammal man och samlar bevis i ett mål han ägnat sitt liv åt.

Godsägare Steiner får en dag ett brev undertecknat J Miller. I brevet anklagas Steiner för att en gång i tiden ha ruinerat Miller. Han meddelar att nu har han tillräckligt med bevis mot Steiner, och Steiner ombeds söka upp honom.

Steiner dyker upp hos den gamle mannen, men han trotsar öppet dennes hotelser. Den gamle mannen blir helt förvirrad av sinnesrörelse och ger sig ut i staden. På en restaurang får han slaganfall, och av en slump blir det Allan som får hjälpa honom hem. Innan han dör berättar han förvirrat för Allan om viktiga dokument och en stulen förmögenhet.

Steiner och Friedman processar sedan länge om den senares egendom. Steiner anser sig ha rätten till den. Genom att hota Agnes med att offentliggöra hennes kärleksbrev, tvingar Steiner henne att överlämna vissa för processen viktiga papper. Friedman blir vittne till detta. När Agnes inser hur viktiga dessa papper var för fadern blir hon förtvivlad. Hon ber Allan om hjälp.

Allan har fyllt 25 år och öppnat brevet från fadern. Av detta framgår att Allans far och Steiner en gång för många år sedan tillsammans ruinerat Allans farfar. Steiner hade sedan ruinerat även Allans far.

Agnes berättar allt om papperen och om sin relation till Steiner för Allan som går till en advokat. Det visar sig vara samma advokat som Steiner anlitat i processen mot Friedman. Advokaten har länge varit misstänksam mot Steiner. Tillsammans gillrar de en fälla som en gång för alla avslöjar Steiners skurkaktighet. Steiner står inte ut med skammen. Han tar sitt liv.

Friedman får sitta i orubbat bo, och Allan ärver stora delar av Steiners förmögenhet. Som extra bonus får Allan gifta sig med Agnes. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 15723
Datum 1916-08-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1061 meter
Längd efter klipp 1052 meter
Kommentar Akt 3: Steiners självmordspromenad på Fjällgatan i Stockholm med uppklättrandet på barriären samt likvisningen efter självmordet


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 1061 meter
Längd i minuter 52 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Man kunde glädjande nog konstatera att våra svens!ka filmskådespelare kunna prestera ett med de utländska filmstorheterna fullt jämförligt spel. Dramat, som är inspelat under den nyengagerade finske regissören Konrad Tallroths regi, är nämligen på alla händer synnerligen väl inspelat med Nicolai Johannsen, William Larsson, Greta Almroth och regissören själv i huvudrollerna.

Filmens handling är dock icke av mera märklig art. Den skildrar en brottmålshistoria med nästan kolportagemässigt innehåll." (AB)

Konrad Tallroths debut uppskattas av samtliga: "Särskildt fäster man sig vid en ny bekantskap, hr Konrad Tallroth, som spelar en af de manliga huvudrollerna och som äfven står för regien. Skådespelaren, som tillhört Svenska teatern i Helsingfors, har ett synnerligt fördelaktigt filmutseende. Hans spel är förnämt och behärskat." (Colibri i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Den finländske teatermannen och filmregissören Konrad Tallroth engagerades våren 1916 av Svenska Bio för en kort men intensiv kontraktsperiod, innefattande åtta filmer, där han förutom regiuppdraget också erhöll huvudroller i de flesta.

Inspelning

1916-06-08 1916-06
Svenska Biografteaterns ateljé Lidingö Sverige
Fjällgatan Stockholm Sverige
Östra station Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1916-08-04 Regina Stockholm Sverige 52 min
Urpremiär 1916-08-04 Regina Stockholm Sverige 52 min

Ämnesord

Advokater
Avsked
Bedrägerier
Ekonomiskt obestånd
Fosterbarn
Förseglat brev
Giftermål
Godsägare
Process
Självmord
Slaganfall
Student

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Millers dokument
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mr. Miller's documents
Omfång 4 s. (3 s. innehållsbeskrivning ingår).
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 50 s. Roll- och miljölista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kinodram i tre akter af Georg Bodmer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 7 s. Innehållsbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 4 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?